Trimite și prietenilor tăi articolul!

În urma testului de depresie, Bogdan îmi scrie: Extrem de sever de 2 ani, m-am săturat de panică, am încercat să mă sinucid de multe ori, nu am reușit.

Îmi pare rău pentru Bogdan, și îl înțeleg, am fost și eu în situația lui. Nu știu dacă există ceva mai groaznic în lume decât a trăi în teroare, în frica de propriile gânduri. În fiecare zi să te simți gol înăuntru, să nu mai ai pasiune pentru nimic, să nu te mai bucure nici măcar lucrurile care înainte îți făceau plăcere.

Să fii un zombie, care se târăște de pe o zi pe alta.

Cercul vicios

Bogdan este prins într-un cerc vicios descris în imaginea următoare.

Nu știm cauza depresiei lui, dar vom bănui că pornește de la una dintre motivele tipice: îmbătrânirea – realizarea propriei mortalități, probleme financiare, soția care nu îl mai iubește sau pe care nu o mai dorește, pierdere recentă, perfecționism, boală cronică, lipsa sensului vieții.

Oricare ar fi cauza, Bogdan își direcționează atenția de-a lungul zilei asupra lucrurilor care nu merg bine în viață sa. În timp, își creează un portret conform căruia: el nu are valoare, nu poate să facă „nimic bine”, oamenii nu îl mai plac, viața nu merită trăită.

În urma acestor gânduri ce revin constant, emoțiile lui Bogdan o iau razna: se izolează social, nu simte plăcere în lucrurile care înainte îl făceau fericit, nu are speranță în viitor, crezând că viitorul poate fi doar ca prezentul – adică chinuitor și fără sens.

Oameni diferiți încearcă să facă față situației în diferite moduri. Un lucru comun este abuzul de alcool și fumat. De ce? Pentru că, măcar pentru câteva minute, se va simți viu, fericit. Somnul o ia razna, prea mult sau… te trezești tot la 30 de minute, iar odihna zboară pe geam. Nu mai ai poftă de mâncare, sau abuzezi de dulciuri – din nou, un strop de fericire într-o zi goală, fără sens.

Nici corpul nu este în regulă. Ai dureri de cap, te îngrași/slăbești, te simți fără vlagă, ai sta toată ziua în pat.

Sună cunoscute toate acestea?

Atacurile de panică

Ca și cum nu ar fi de ajuns toate aceste consecințe negative, Bogdan suferă și de atacuri de panică. Asta înseamnă că nu știe când va pierde controlul următoarea oară, când vor veni gândurile și emoțiile de teroare care îl vor pune în genunchi, într-o luptă cu viața și moartea.

Citeam într-un articol că:

Atacurile de panică sunt mai dureroase decât actul nașterii!

Pur și simplu te blochezi, îți zboară 100 de gânduri, toate legate de moartea ta imediată. Mai rău, îți este frică să te apropii de metrou, pentru că crezi că vei pierde controlul și te vei arunca sub el. Îți este frică de lumina puternică, de un zgomot neobișnuit, de orice. Trăiești în teroare, și în frică de următorul atac, despre cum vei pierde controlul, și nu știi de data asta ce se va întâmpla.

Sinuciderea

Pe lângă oamenii pe care îi știu că au trecut prin asta, am ajuns și eu în pragul morții. Este probabil cea mai puternică legătură pe care o vei face vreodată cu Moartea/Viața. O privire față în față cu ce înseamnă, de fapt, toate lucrurile, ce înseamnă viața.

Din păcate, oamenii neinteligenți nu au habar ce înseamnă asta. Repetă ca papagalii de la Zeul Televizor: „sinuciderea înseamnă lașitate”, și o mulțime de alte prostii.

Gândul către sinucidere vine în disperare, când crezi că ai încercat totul, să ieși dintr-o stare groaznică, ce fluctuează între teroare și lipsă totală de emoție, gol. Când nu mai vezi nici o posibilitate de a schimba ceva, când crezi că e timpul să te dai bătut.

Respect aceste gânduri și le înțeleg.

Pericolul de moarte iminent

Dar această decizie nu vine în claritatea gândurilor. Dacă deschizi o carte de psihologie, vei vedea că oamenii în depresie au activat instinctul de supraviețuire mai toată ziua. Asta înseamnă, că creierul lor crede ca… ei sunt în pericol mortal cam toată ziua. Pentru a apăra persoana de pericolul iminent, creierul realoca resurse, printre care atenția, pe care o focalizează către posibilele pericole. Gândurile, emoțiile, atenția, comportamentul, și fiziologia, toate sunt direcționate către a ieși din pericolul perceput cam 24 de ore pe zi.

Dacă toate resursele tale sunt orientate non-stop către a ieși din situația percepută mortală, atunci îți dai seama că nu mai poți funcționa normal/eficient.

Nu mai poți avea o conversație cu copiii, pentru că în subconștient, încerci să fugi de pericol.

Te cerți cu nevasta/colegul crezând că ei sunt „de vină”, când de fapt tu nu poți vedea situația clar. Mintea ta îți joacă feste, îți spune că cei din jur sunt primejdioși, răi, că te lucrează pe la spate.

Nu ai terminat proiectul la timp, nu ai luat examenul cu brio, deci ești un ratat și nu valorezi nimic. Iată deci, mintea care îți creează gânduri extremiste, alb/negru. Asta și pentru că nu ai timp să analizezi situația: concentrația ta este în a ieși din pericolul iminent, nu la proiect sau examen, de fapt.

Ce poți face tu

Sau, în cazul lui Bogdan, ce poate face el?

În primul rând ai nevoie se te educi. Vezi Cum ieși din depresie, Depresia ca prieten, De ce să îmbrățișezi depresia, Cum te bagă inteligența în depresie în România. Scriu aceste articole pentru tine, să ai acces la un start în a înțelege ce se întâmplă cu tine.

Vorbește cu cineva. Mi se pare fascinant că atât de mulți oameni suferă groaznic, dar nu ridică mâna să ceară ajutor. Dacă scârțâie puțin mașina, o duci la mecanic. Dacă nu dormi 2 ani…. tot nu mergi la un specialist?

Schimbă. Există multe lucruri pe care vei alege să le schimbi. Nutriția, sportul, educația, credințele iraționale, modul în care percepi lumea, modul în care te vezi pe tine însuți. De fapt, așa cum scriam în celelalte articole, depresia este un prieten, unul care te ajută să îți aducă schimbarea pe care tu o alegi.

Pe scurt

Depresia este groaznică și te poate aduce în sinucidere. Dar asta se întâmplă pentru că oamenii nu se educă să o înțeleagă. Depresia este un prieten care te ajută să schimbi lucrurile pe care tu le dorești în viața ta.

Îți doresc să te educi, să îmbrățișezi emoțiile și gândurile tale, să le asculți, și să acționezi împreună cu ele, nu împotriva lor.



STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează cursul gratuit anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie