„Eu nu sunt femeie ușoară” îmi spune o proaspătă cunoștință pe tren. O întreb pe tânăra studentă, ce înseamnă pentru ea femeie ușoară. Răspunsul imediat este: „care face sex cu multă lume”.
O săptămână mai târziu, vorbesc cu câteva fete și femei despre experiența din tren. Același răspuns: „care face sex cu multă lume”.
„Care este totuși problema”? întreb eu. „De ce este considerată ușoară, și mai ales, de ce sexul oferit ușor este ceva privit negativ”?
Nici una dintre persoane nu mi-a putut răspunde.
Înainte de răspuns, dacă cauți pe Google în limba română „femeie ușoară” vei găsi o mulțime de răspunsuri, toate diferite și toate confuze. Printre exemple sunt: femeia care se îmbrăca într-un anumit mod, care se machiază într-un fel, care are tatuaj, sau care vorbește altcumva.
După cum îți dai seama, acestea nu sunt definiții, ci doar proiectări subiective incredibil de lipsite de claritate. Ce machiaj te face ușoară? Care îmbrăcăminte te face să fii ușoară? În străinătate tatuajele sunt frumoase, la români ele arată că personalitatea este defectă? Cine este judecătorul suprem al îmbrăcămintei, tu, vecinul, mama?
După lipsa de logică din articolele românești am căutat în engleză. Acolo am întâlnit aceeași definiție ca și fetele intervievate de mine: cineva care face sex cu multă lume.
Se pare că sexul și mai ales cantitatea este de vină.
Din nou, se pune întrebarea, sau chiar două:
- cine decide cât e „normal” și cât e mult – mama, vecinii, televizorul?
- de ce sexul mult și ușor este rău?
Normalitatea
Dacă de-a lungul vieții o femei face sex cu 3 bărbați este mult? Dar 6? Dacă mergi în orașele românești și întrebi, probabil vei primi un răspuns, iar dacă mergi la țară, vei primi altul.
Atunci ce e normalitatea?
Dacă ne uităm la statisticile din țările civilizate, atunci observăm că această „normalitate” diferă în funcție de cultură.
Observații ridicate din grafic: unul sau doi parteneri de-a lungul vieții reprezintă o persoană conservativă. Peste zece, femeia este considerată promiscuă, adică „femeie ușoară”.
Cum este în România? Cum este în România, într-o familie normală, în care părinții nu au deschis o carte de psihologie? Cum este în România unde fanatismul religios este un lucru natural?
Pentru a merge la următorul punct, se ridică întrebarea: cine consideră aceste femei promiscue? Dacă cunoști bărbații cât de cât, atunci știi că ei se bucură de pomană, eventual zic bogdaproste, și nu folosesc termenul de ușoară.
Sunt atunci femeile cele care consideră alte femei promiscue? De ce ar face asta?
Privirea în trecut
Pentru a răspunde la această întrebare e necesar să deschidem un manual de psihologie evolutivă, să vedem exact care este moștenirea noastră genetică.
Acum sute de mii de ani, când trăiam în triburi și locuiam în savană, viața era deosebit de grea. Asta însemna pentru bărbați posibilitatea zilnică a morții din cauza exercițiului de vânătoare.
În cazul exercițiului de sex, femeia era cea care avea toate șansele să moară, începând cu nașterea. De fapt, înainte de naștere, șansele ei să ia o boală mortală de la bărbat erau foarte mari. Apoi, în perioada de gestație, depindea zilnic de hrana procurată de un partener de vânătoare masculin. Mai târziu, viața fătului cât și a ei depindea, din nou, de procurarea resurselor de către partenerul masculin.
Pe scurt: începând de la actul sexual până la părăsirea cuibului de către copii, femeia devenea sclavă a resurselor bărbatului, deci a bărbatului. O abatere, un adulter, o neobediență, ar fi costat-o viață copilului și a ei. Adică, risca moartea în fiecare zi.
Cum ți se pare trecutul acesta? Cât de brutală era viața pentru o femeie?
Ușurința
Ce legătură are programarea genetică cu subiectul discutat?
Imaginează-ți că în acel trib există o femeie ușoară, care face sex cu mulți bărbați. Scenariul acesta prezintă o mulțime de probleme, printre care, în primul rând, bolile cu transmisie sexuală. O femeie ușoară ar putea fi un purtător de multe boli ce le-ar împrăștia bărbaților din trib, lucru ce ar însemna posibila moarte a partenerelor acestora. Asta înseamnă, că indirect, femeia ușoară putea fi un ucigaș în masă al femeilor din trib.
În al doilea rând, motivul de unde vine și expresia femeie ușoară este că
sexul nu ar trebui să fie ușor de obținut
Asta din punctul de vedere al femeilor din trib. De ce?
Imaginează-ți că ești o femeie pe vremea aceea, nu ai educație, nu poți vâna, nu ai aptitudini. Cum atragi pe cineva care să te protejeze și care să îți ofere de mâncare?
Astfel,
sexul a devenit moneda de schimb pentru protecție și resurse
Cum controlezi bărbatul din trib? Prin privarea lui de la monedă, de la sex.
Astfel,
sexul a devenit metoda de control a bărbaților
Dacă o femeie din trib oferă sex ușor, atunci valoarea celorlaltora femei, valoarea monedelor lor va scădea, iar ele nu se vor mai bucura de resurse și control. Iar asta înseamnă moartea lor.
Femeia ușoară, conform programării genetice, este spaima altor femei, pentru că înseamnă declinul valori lor, iar în final, moartea lor.
Epoca modernă
Chiar dacă sună ciudat, această programare nu numai că există și în zilele noastre, dar este trăită la fel, în societățile sărace.
Când vorbim despre România, nu te gândești la Africa, dar dacă mergi la țară sau în cartierele sărace din orașe, vei vedea aceeași scenariu: femeia este izolată social, needucată, și depinde în totalitate de bărbat. De aici și puterea acestuia de veto, și de bătaie.
Săraca femeie ușoară
Ai crede că toate femeile ușoare sunt rele și nu le pasă de alte femei din trib, dar te-ai înșela.
Există multe motive de ce o femeie devine ușoară:
- poate a fost violată de copil, iar acum (maturitate) nu este dorită de nici un bărbat – nu mai e virgină
- poate nu este îndeajuns de frumoasă (genetic sau accident) să fie considerată partener stabil
- poate nu este îndeajuns de bogată să fie considerată partener stabil – mai ții minte de zestre?
- poate a trăit câteva divorțuri, iar bărbații nu mai au încredere pentru a se stabiliza cu ea
- poate a îmbătrânit, deci nu mai vrea/poate procrea pentru bărbat
Nu ai nici un motiv să o invidiezi, sau să o urăști pe femeia ușoară. Tu ai o viață stabilă, sau posibilitatea către o viață stabilă. Ea se hrănește cu rămășițele zilei. Dacă ai vrea să simți ceva către ea, atunci cel mai potrivit sentiment ar fi probabil compasiunea. Compasiunea, și o mică frică că într-o zi s-ar putea să ajungi în situația ei.
Ești tu o femeie ușoară?
La întrebarea asta îți vor răspunde personajele din câteva cazuri întâlnite în viața reală:
- mama româncă care îi spune fiicei de 15 ani că este o curvă (fiica fiind virgină, pe lângă altele)
- copilul român îndoctrinat religios ajuns femeie virgină la 30 de ani
Ce crezi că vor spune ele despre tine?
Ce crezi că va spune colega geloasă pe tine?
Dar vecinii care te urmăresc zilnic pe geam și au observat că ai o mașină scumpă?
Iar dacă te machiezi „diferit”, vorbești „diferit”, ai tatuaj sau piercing?
Civilizația
Această programare genetică nu dispare, dar poate fi mediată prin educație și civilizație. Acum femeile se pot proteja de boli venerice. Acum se pot proteja împotriva procreării. Acum pot face avort. Și mai ales, acum pot să își procure singure resursele de care au nevoie.
Asta înseamnă emanciparea femeii, eliberarea de sub autoritatea bărbătească.
La fel atunci, e timpul ca prin educație să ne detașăm de această expresie imprecisă și foarte dăunătoare tuturor femeilor.
Pe scurt
Expresia femeie ușoară este una subiectivă, inexactă, și mai ales care nu mai are corespondență în realitatea contemporană, decât în mediile sărace sau fanatice. Ea este folosită de oameni simpli, care nu înțeleg nici ce înseamnă, nici daunele pe care le aduce femelilor. Te poți elibera de „competiție” înțelegând că viața femeilor ușoare este mult mai grea decât a ta, chiar dacă temporar s-ar putea bucura de unele resurse. Iar la întrebarea dacă ești o femeie ușoară, ce ți se va răspunde este o perspectivă comparativă – te vede sau nu ca o amenințare?
Îți doresc să respiri ușurat/ă, acum că ai învățat și înțeles atât de mult!