Site icon Adrian Vîntu

Câtă putere are o HR-istă

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Nu m-aș fi putut aștepta ca articolul precendent să aibă un succes atât de răsunător.

La IT-st cu 15 ani experiență, fără loc de muncă în Cluj am primit un răspuns de câteva… sute de comentarii. Este cel mai citit articol din anul acesta de pe site-ul meu.

Îți împărtășesc din statistici, iar apoi discutăm despre comentariul ce a dus la acest articol..

Oamenii inteligenți

Am fost deosebit de surprins de numărul și calitatea răspunsurilor. În proporție de 70%, s-au adunat o grămadă de oameni să își împărtășească experiența lor vis-à-vis de articol.

În general au fost persoane în jurul a 30 de ani, cu titluri de management, dar și câțiva programatori.

Ei au adus puncte de vedere competente, și idei foarte bune ce te pun pe gânduri. Voi parafraza câteva dintre ele, care nu apar în articolul precedent.

Click pentru a vedea comentariile

Timea

Un manager bun angajează în jurul lui oameni mai buni ca el dacă vrea echipă bună. Dar asta e ideal! 
Invidia e și a fost în România un aliat de nădejde din păcate pe bază “să moară și capra vecinului”.

Silviu

Dat fiind faptul că multe firme de la noi fac outsourcing, asta însemnând nu neapărat cele mai interesante provocări căci de multe ori e muncă de rutină pe care alții preferă s-o delege, atunci nu mă mir că unii oameni obișnuiți cu astfel de proiecte în loc să îmbrățișeze noi idei și provocări ajung privească cu scepticism pe unul care vine cu energie și know-how. Simt că i-ar eclipsa prea tare.

Octavian

Același lucru se găsește și în Timișoara la companiile mamut.
Cumva, între timp, s-a întors piramida cu “fundul în sus”, în sensul că oameni fără nicio treabă fac lucruri pe care nu le înțeleg. Iar managementul de top îi încurajează și îi susțin până acțiunile din teren sunt ceva ce seamănă cu tirania.
P.S. A dispărut și ideea de team work! Acum se pune accent pe „divide et impera”.

Vlad

Manipularea pe baza nevoilor fundamentale-sex, hrană, somn etc.-are șanse mai mici să dea greș, probabil pe asta mizează treaba cu tinerelele de 20 de ani. Ce m-a șocat pe mine și o face și acum este discrepanța teribilă între informatica ce se predă la scoală, care este captivantă, foarte utilă și îți pune mintea la contribuție și mediul toxic din IT-ul românesc cu proiecte de cea mai joasă speță. Te-ai aștepta la altceva în țara asta presupusă plină de programatori super-pricepuți. Ups, am uitat, ei au zburat afară cum au terminat liceul sau cât de repede au putut!

Marius

Motiv pentru care m-am ferit să colaborez cu firme românești cu astfel de mentalități, conduse de pseudo-manageri care nu știu nici să facă un SWOT când au în fată persoane cu potențial. Culmea, în astfel de întreprinderi poți tăia cu foarfeca ura între angajați.

Bogdan

Sunt și bune și rele în Cluj. Sigur mai multe rele decât povestesc articolele lăudăroase făcute de I Love Cluj și alții ca ei. Avem trafic, prețuri exorbitante, aroganță și mulți țărani parveniți. 

Din relele astea unele se răsfrâng și asupra IT-ului care a explodat din motive care încep să lucreze împotriva domeniului acum. Sunt f mulți oameni sub calificați în domeniu și e o gaură destul de mare la capitolul experți. Industria nu cred că se maturizează în măsura în care cresc nevoile. 

Cu astea zise, chiar este posibil să fie un om “overqualified” pentru un job și poate omul din articol s-a întâlnit și cu situații de genul, printre cele ridicole, tipice orașului nostru.

Ca și concluzie, eu personal sper că cei angajați în domeniu să se trezească și să fie primul exemplu de dezvoltare din industrie. Toți managerii din lume n-o să poată forța angajații să învețe dacă ei nu sunt setați pe asta.

Maria

Familiar. Am dat și eu cu nasul fix așa când m-am întors din Graz. Noroc că în Timișoara am dar de un CEO care a vorbit direct cu mine și a fost ok. Acum când am avut interviurile la Atos a fost super tare, nici vorba de păpuși sexy sau de prostie expusă. Depinde cum îți e norocul. Dar per general e cam cum spune nenea acolo.

Florinel

O parte din IT-iști sunt mândri de realizările lor și mai ales dacă le-a fost validată competența cu un salariu/remunerație mult peste medie, în afară. Își doresc ca să fie “curtați”, “cuceriți”, apreciați, etc… angajatorul să fie impresionat de experiența anterioară. Pragmatic, e posibil ca după atâta timp, să aducă experiență la masă, dar nu mai sunt dispuși să aloce “cu entuziasm” ore de muncă, concentrare, etc și să livreze mai puțin… Dacă o companie care oameni care să livreze volum, ore suplimentare când e nevoie, etc, da, se uită la entuziasm și te cataloghează repede.

Florin

Cred că aici s-a atins un punct important legat de piața IT românească. România fiind cu precădere o piață de muncă ieftină pentru companii străine, evident că se așteaptă volum, nu inovație. Drept urmare, deși avem număr mare de it-iști raportat la populație, avem foarte puține, aproape deloc, produsele software recunoscute internațional.

Dialogul

Probabil, ce m-am impresionat cel mai tare a fost dialogul între oameni inteligenți. Plăcut, relaxat, în căutare unui adevăr mai aproape de realitate.

Oameni care pot să se exprime, să își argumenteze perspectivele, oameni care înțeleg că nimeni nu deține adevărul absolut.

Oameni echilibrați, care folosesc partea rațională în egală măsură cu partea emoțională, și nu se lasă pradă niciuneia.

Și cel mai mult, oameni care au capacitatea mentală de a învăța. Cum spuneam și în articolul trecut, aroganța și agresiunea reprezintă imposibilitatea persoanelor de a se adapta contextului, noului, științei.

Aroganța și agresivitatea reprezintă modul adolescentin de a masca incompetența.

Numerele

Pe lângă comentariile de valoare pe rețelele sociale și cele adăugate de cititori în articol, am strâns și câteva numere pentru o statistică.

Articolul are 100 de likes pe Linkedin, iar pe Facebook 150.

Numărul de citiri: 16.000!

50 de persoane m-au adăugat în rețeaua lor pe Linkedin.

Am primit 10 oferte de job.

Dacă s-ar strânge acești oameni inteligenți sub un grup, cred că ar crea multe lucruri bune în țara asta.

Partea întunecată

Coborând nivelul, ne îndreptăm către partea „cealaltă”.

Funcții cerebrale de bază

Undeva pe la 30% au fost „comentarii” negative. Am pus între ghilimele cuvântul comentarii, pentru că vei observa că sunt de fapt altceva.

Click pentru a vedea „comentariile”

 

Raluca Samuilescu

Dai multe țepe tu așa cu “emoțional intelligence coach” având în vedere că ești hate master

 

Serkan K. Ferat

Ideea este că omul n-are nicio treabă cu IT-ul, n-a lucrat niciodată în domeniu. Iar deții adevărul absolut.

 

Bogdan Costea

Ce, omul e și psiholog…

 

Emanuel Cepoi

Ew, drama. Get a job man, sper că ai abilități de programator mai bune decât cele de scriitor.

 

Mihai Gorovei

Nu l-aș angaja, doar pentru că e prea plin de el și se laudă cam mult.

 

Mircea Lemnaru

Te rog să mergi să îți începi anul 11 afară că eu nu aș vrea să te am ca și coleg

 

Ionuţ Magdău

Cât căcat poți să mănânci?

Sunt fascinat de cât de răi pot să fie mulți, mulți oameni în România. Sunt și mai fascinat că sunt atât de răi de la o vârstă fragedă.

Când eram adolescent, priveam la televizor și mă miram cât de răi sunt oamenii adulți. Acum observ, că înainte de a fi un adult plin de dorință de a-i face rău altuia, ei sunt tineri plini de ură.

OradeaDevs

Grupul Facebook OradeaDevs este unul special, în care 100% din comentarii au fost înjurături și jigniri.

Click pentru a vedea opinia OradeaDevs

Suciu Florin

Ai un orgoliu imens și ești și atâta de împuțit

 

Beni Şinca

Poate îl angajezi la tine acolo să dea cu mătura, că-n rest nu prea.

 

Laura Tămaş

Dude, te știu un tip sincer, așa că voi fi și eu sinceră: you suck.

 

Vlad Nicu

Ești incapabil profesional și ai irosit cei 15 ani. Ești chiar atât de prost și de disperat după view-uri ?

Ca urmare a înjurăturilor aduse mie, administratorul mi-a blocat accesul la grup.

Lasă-mă să repet: o mână de orădeni m-a înjurat „ca la gura cortului”, iar administratorul le-a dat lor like-uri, iar mie… ban.

Spun mai ales despre Oradea, pentru că sunt din Oradea, cunosc o grămadă de povești de aici, și am scris deja despre Fanatismul religios și IT-ul de aici.

Despre cât de puțin au în cap, și cât de mult au în inimă. Ură.

Diferența

După cum observi, există o diferență enormă între oameni inteligenți și cei care funcționează pe pilot automat.

Sunt deosebit de plăcut impresionat de numărul mare de like-uri, de contactări, de comentarii inteligente.

Îți doresc ca să ai șansa de a trăi alături de acești oameni faini!

Pe aici nu se trece

Articolul de azi a pornit de la un comentariu la articolul precedent, al unui grănicer anonim, sub pseudonimul Iuliana.

Lucrez în IT în Cluj și țin interviuri tehnice, iar atitudinea ta este una complet dezagreabilă, nici de mine nu ai fi trecut.
Ești exemplu de om care a stat 5 minute în afara țării și deja ai uitat “como se dice la Coca Cola”. Răsuflu ușurată azi că nu ești angajat în ITul Clujean, dacă dădeam peste tine cred că îmi dădeam demisia instant.

Iuliana m-a făcut să îmi pun întrebarea: câtă putere are, totuși, un singur angajat în companie?

În articolul precedent scriam despre bomba sexy care a adus daune e zeci de miii, dacă nu sute de mii de euro pe an firmei.

Chiar are putere decizională o femeie care și-ar fi dat demisia instant?

Îți dai seama că această femeie a scris acest text pierzându-și minima raționalitate, arătându-și colții urii? Îți dai seama că această femeie a pierdut controlul?

Iuliana oare câte daune aduce companiei ei, zilnic? De-a lungul carierei sale, câte sute de mii de euro din banii firmei a aruncat pe geam?

Ai angaja-o pe Iuliana la tine în companie?

Oradea

Îmi povesteau cunoștințe despre HR-ista lor proaspăt dată afară din companie pentru incompetență.

I-am întrebat: Câți oameni au plecat în timpul cât a fost ea pe post?

Răspuns: Au plecat 4 dintre cei mai buni oameni din firmă, din cauza ei.

Această femeie a reușit singură să alunge patru dintre cele mai valoroase persoane din companie!

Un minim calcul și vezi că ea singură, a adus prejudicii companiei de multe sute de mii de euro. Anual.

Cum ți-ar place să fii alungat de o femeie agresivă?

Cum ți-ar place să pierzi oameni de valoare din companie?

Cum ți-ar place să pierzi sute de mii de euro, la cheremul unei ființe iraționale?

Câtă putere are o HR-istă?

Atunci, întrebarea mea pentru tine este: câtă putere are o HR-istă?

Este orădeanca HR-ista ta acum?

Este Iuliana managerul tău?

Educația

Andrei scrie:

Mi se pare că pierzi din vedere un lucru foarte important. În România nu sunt mulți angajatori IT care să își permită tot ce spui tu și chiar să poată să traducă în profit valoarea pe care ai putea-o aduce în companie.

Dacă Andrei se referă la partea de educație(?), atunci răspunsul este: câți bani te costă un angajat needucat?

Câți bani au distrus HR-istele despre care vorbeam, prin simplu fapt că s-au lăsat sclave ale emoțiilor?

Câți bani te costă un manager agresiv?

Cât pierzi pentru fiecare angajat incompetent – productivitate, management, calitate, retenție, inovație?

Proiectul Aristotel

Din fericire, nu e nevoie să reinventăm roata că să găsim ce anume calități au nevoie oamenii pentru a dezvoltă o echipă perfectă.

Un lider mondial a făcut un studiu pe 180 de echipe pentru a afla tocmai acest lucru. Câteva dintre ele sunt cunoscute celor care studiază psihologia: claritate, sens, impact.

Pe locul întâi stă totuși, de departe, siguranța psihologică. Asta înseamnă că membrii echipei, oricât de diferiți ar fi, indiferent dacă se cunosc sau chiar nu se plac, să se simtă în siguranță atunci când iau riscuri, să poată să fie vulnerabili unul în fața celuilalt, să aibă curajul a face greșeli știind că nu va fi aspru pedepsit.

Tu te simți în siguranță la serviciu? Poți să te deschizi, să fii vulnerabil față de colegi? Ce se întâmplă dacă aduci un punct de vedere nou sau neapreciat de grup?

Ce spune acest lider mondial este că „trebuie să te comporți profesionist”, „lasă emoțiile acasă”, etc sunt mari, mari falsuri. Înainte de toate suntem oameni. Avem dorințe. Vrem să fim prețuiți pentru munca noastră, vrem să avem o viață liniștită alături de colegi. Vrem să fim apreciați de cei din jur.

Cum stau lucrurile în echipa ta?

Referințe pentru proiectul Aristotel: The Washington Post, The New York Times.

Viitorul

Viitorul de succes poate fi construit doar de către oamenii inteligenți.

Aceia care lipsesc la televizor, aceia care sunt abuzați de către oameni în poziții mai mari. Sau, de către necunoscuți pe internet.

Vrem o țară ca afară, dar

neschimbând nimic, vom avea tot prezentul acesta urât și sărac.

Pe scurt

Mă bucur că am scris articolul precedent. Mi-a arătat că există mulți, foarte mulți oameni inteligenți în România. Aș vrea să trăiesc cu ei, să învățăm continuu, să fim în permanentă schimbare. Acest lucru nu are cum să se întâmple atât timp cât incompetența și răutatea sunt la putere.

Îți doresc fii un om inteligent și să îți clădești un suflet blând prin educația neîncetată!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version