Site icon Adrian Vîntu

Cum alegi un soț/soție dintre mai mulți posibili parteneri

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Dacă ești o femeie tânără și frumoasă, atunci știi că în jurul tău e coadă de bărbați care ar dori o relație cu tine. Dacă ești un bărbat matur și celibatar, știi că ești căutat de doamne singuratice. Cum alegi între acești potențiali parteneri?

Dificultatea

De ce este greu să alegi între doi posibili parteneri de viață?

Să luăm două posibile tipare.

Posibilul partener A, are o personalitate puternică, știe ce vrea de la viață, are un plan, ambiție. Partenerul A are grijă de sine, se educă. Ca puncte negative, poate fi cam strict – în sensul că are prea multă încredere în propriile gânduri și nu te lasă prea liber/ă – insistă de multe ori pe seriozitate.

Posibilul partener B este artist, îi zboară mintea, foarte simpatic și plăcut de oameni, pus pe glume, se bucură de prezent. Ca puncte negative, nu prea are grijă de casă și propria persoană, câteodată îi lipsește seriozitatea.

Ei bine, pe care dintre ei îi iei ca soț/soție?

Lista

Când ai de ales între parteneri sau joburi, este eficient să faci lista de lucruri pozitive și negative pentru fiecare opțiune.

Lucruri pozitive

Partenerul A Partenerul B
Puternic Artist
Ambiție Plăcut de oameni
Autoeducare Trăire în prezent
Către seriozitate Către glume

 

Lucruri negative

Partenerul A Partenerul B
Cam strict Cam cu capul în nori
Lipsă glume Lipsă seriozitate

Imposibilitatea

În cazul tău/nostru, numărul de lucruri pozitive ale partenerului A este egal cu numărul de lucruri pozitive ale partenerului B. La fel și în cazul lucrurilor negative.

Având deci, o echivalență între partenerul A și B, îți este imposibil să alegi între ei.

Ce faci atunci?

Maximizarea fericirii

Că alegem între două joburi sau între doi posibili parteneri, ce încercam să facem este să ne maximizam posibila fericire. Adică, încercăm sa… ghicim în viitor.

Voi fi fericit/ă la serviciul A sau B?

Voi fi mai fericit/ă dacă mă căsătoresc cu persoana A sau B?

Dacă în viitor stă răspunsul, atunci cum arată el? Oamenii normali cred că arată ca în figura următoare.

Asta înseamnă că odată ce ne hotărâm pentru jobul A sau partenerul A, viitorul va fi o linie dreaptă, mereu crescătoare pe axa fericirii. În alte cuvinte, după alegere, „totul va fi bine”. Așa am fost educați de către poveștile de la școală, de către părinți, societate și televizor.

Cât de realist sună asta?

Viața

Cum arată viața de fapt? Probabil o vizualizare mult mai aproape de realitate este cea următoare.

De-a lungul vieții nu luăm o decizie, cu o infinitate de decizii. În fiecare zi hotărâm lucruri, ce mâncăm, ce spunem, ce amânăm, ce visăm. La fel, în privința partenerului, că este el A sau B sau X, luăm zilnic enorm de multe decizii: îl trezești – la ce oră?, îi dai de mâncare – ce?, îl cerți, îl scoți în oraș, îi faci un copil.

De-a lungul vieții iei o infinitate de decizii legate de partenerul de viață.

Aceste decizii îți vor aduce atât plăcere, cât și neplăcere. Fericire cât și nefericire.

Este posibil în prezent să cuantifici infinitatea de emoții pe care le vei simți ca rezultat al infinității deciziilor pe care le vei lua în viitor?

Cu siguranță NU!

Înțelegerea

Înțelegerea profundă a acestui fapt, că nu poți să măsori fericirea viitoare pentru că vei lua o infinitate de decizii, te va elibera.

Înțelegerea profundă că nu poți să ghicești viitorul, că ai o infinitate de decizii cu o infinitate de consecințe emoționale de fericire și nefericire cu oricare dintre parteneri, te ajută să înțelegi că oricare dintre ei, de fapt, este potrivit pentru tine.

Schimbarea

Întrebarea nu mai este atunci: „care este mai bun pentru tine?”

Întrebarea devine răspuns: Oricare dintre ei este potrivit pentru tine. Cu oricare dintre ei vei trăi o infinitate de stări de fericire și nefericire, ca urmare a infinității deciziilor pe care le vei face.

Suferința

Atunci de unde apare suferința, de fapt?

Suferința apare din două lucruri. În primul rând neînțelegerea faptului că o decizie „buna” nu ne menține fericiți pentru totdeauna. Că te căsătorești cu A sau B, nu vei avea fericire non-stop, ci va fi o călătorie pe valuri, cu atât momente de fericire, cât și nefericire.

În al doilea rând, nefericirea apare din comparație. „Daca aș fi ales partenerul B în loc de A, atunci totul ar fi fost mai «bine»”. Dar asta este fals. Nu există „totul ar fi fost mai bine”. La fel, ai fi trăit aceeași călătorie pozitivă/negativă, în funcție de deciziile viitoare.

Este imposibil să ghicești suma fericirii în funcție de deciziile care nu s-au întâmplat.

Atunci?

Precum promite titlul articolului, ce alegi între A și B?

Ei bine, oricare. Poți folosi orice metodă vrei: moneda, aruncatul cu săgeata la perete, ce dorești tu.

Dar există un secret.

Secretul fericirii

În acest context, secretul fericirii înseamnă implicare 100%. Asta înseamnă că odată ce ai ales partenerul B (să spunem), toate resursele tale sunt alocate către acela. Asta înseamnă că nu te mai gândești la A, la posibilul viitor cu A. Viitorul cu A nu există.

Tot ceea ce există este viitorul cu B. Pe care tu l-ai ales, și vei face totul ca relația să meargă.

Pentru că A nu există, sau mai bine spus viitorul cu A nu există, nu vei avea ce să compari. Vei trei în prezent, te vei bucura de el, și vei schimba acolo lucrurile pe care le dorești.

Cum îți sună asta?

Te eliberează de greutatea deciziei?

Pe scurt

În viață avem decizii aparent imposibile, dar ele sunt de departe altfel. Ce te ajută este să înțelegi că o decizie nu este hotărâtoare pentru viața ta – spre deosebire de ce îți spun părinții și societatea. Fericirea ta depinde de infinitatea de decizii zilnice, nu doar de una. În cazul deciziilor între partenerul A și B, sau  jobului A și B, în cazul în care sunt echivalente ca puncte negative și pozitive, ce faci este metoda monedei sau a săgeții pe perete. Iar apoi te implici 100% în decizia luată.

Îți doresc să te eliberezi de falsa greutate în a lua decizii „imposibile”, să privești viața așa cum este ea: dinamică, schimbătoare și mai ales plină de decizii – acum – ușoare!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version