Site icon Adrian Vîntu

De ce mor bărbații mai repede ca femeile

Trimite și prietenilor tăi articolul!

„Pentru că merită”, sau „pentru că măcar acolo sus cineva îi iubește” – răspunsuri pe care le-ai auzit, dar care sunt excesiv emoționale, și nu au legătură cu realitatea.

De ce mor, totuși, bărbații mai repede decât femeile?

Speranța de viață

În Europa, speranța de viață este de 75 de ani la bărbați, și 82 la femei. Cum crezi că arată cifrele în România?

Ei bine, tu și eu, murim cu câțiva ani mai repede, la 71 de ani bărbații, și 78 de ani femeile.

Ce observi aici – pe lângă faptul că România te ucide mai repede – este diferența magică de 7 ani între femei și bărbați. De-a lungul planetei, femeile trăiesc cam cu 7 ani mai mult decât bărbații.

De ce se întâmplă asta?

Comportamentul riscant

Probabil ai observat că bărbații sunt mai agresivi, mai bătăioși. Ei au o predispoziție mai mare față de consumul de alcool/țigări/droguri, au nevoie să își demonstreze curajul, se cred regii șoselelor, sau practică sporturi extreme.

Din punctul de vedere al accidentelor, bărbații mor în număr de trei ori mai mare decât femeile.

Sună logic, da?

Bolile

Tot bărbații sunt predispuși la o grămadă de boli, printre care cele de inimă sau cancerul.

Dacă te gândești puțin, care este regimul alimentar al bărbatului? Carne, bere, țigări. Toate își lasă în timp urme profunde.

Dar nu e nevoie de un stil de viață „bărbătesc” pentru ca ei să ajungă în groapă. Pur și simplu genetica îi predispune la astfel de boli.

Ca să nu mai vorbim despre frica bărbatului de doctor. Dacă ești femeie, probabil nu poți să înțelegi frica masculului de 2 pe 2 față de un banal ac de seringă. Sau, mai simplu,

bărbaților le este mai frică de a afla că ar avea o boală, decât de boala în sine.

De ce

Ai aflat acum care sunt cauzele deceselor bărbaților ca diferență față de femei.

Dar care sunt cauzele cauzelor?

De ce bărbații aleg un comportament riscant ce duce la propria moarte?

De ce bărbații au un cod genetic ce le oferă niște boli oribile, în proporție mai mare decât femeilor?

Psihologia evolutivă

Aici vine în ajutor prietena noastră, doamna Psihologie evolutivă.

Pe vremuri, când trăiam în savană/peșteră, ce făceau bărbații pentru programarea noastră primară, de reproducere? Intrau în competiție cu alți bărbați, se luptau și mureau tineri, în comparație cu femeile.

Când vorbim despre competiție, ne referim și la compromisul între sănătate și puterea de reproducere. Adică, oamenii (precum și restul animăluțelor) au evoluat jucând un zero-sum game între cele două opțiuni.

Ori sănătate puternică și reproducere mică, ori sănătate scăzută, și reproducere mare.

Observi, deci, că bărbații sunt au evoluat cu șanse minimizate de reparate a țesuturilor, de pildă, pentru a maximiza resursele orientate către reproducere.

Femeile, de-a lungul istoriei, nu prea au motive să se bată, să intre în competiție cu alte femei, pentru că ele pot să își găsească relativ repede partener.

Observi și în societatea noastră modernă că fetele tinere și frumoase aleg partenerul dintr-o plajă largă de pețitori. Pețitori care concurează într-un comportament riscant, pentru a-și dovedi valoarea în fața femeilor.

Menopauza

De ce femeile nu se reproduc până la adânci bătrâneți? Bărbații pot să facă asta, dar nu femeile. De ce?

Ei bine, se pare că o explicație este faptul că o naștere la o vârstă târzie poate să îi aducă femeii moartea, iar asta înseamnă și moartea copiilor existenți. Deci este mai eficient pentru o femeie să nu mai aibă copii, ci să devină un bun îngrijitor a celor existenți – bunică, de pildă.

Reproducerea

Este de departe cel mai important lucru pentru care am fost programați de-a lungul milioanelor de ani. Din păcate nu suntem învățați asta, și credem că viața este „magica”, sau facem lucrurile așa cum dorim noi, că „suntem în control”.

Cu cât te educi mai mult, cu atât vei înțelege că o mare parte a viitorului nostru este scrisă în trecut, că repetăm ceea ce făceau și oameni primitivi – Homo sapiens, de pildă – doar că într-un context mai modern.

Iar un om inteligent va păstra mereu deschisă întrebarea: „sunt eu autorul acțiunilor mele, sau este programarea genetică?”

Pe scurt

Reproducerea împreună cu supraviețuirea sunt principalele motive de ce noi suntem aici. Maximizarea acestor două procese a asigurat evoluția noastră până în prezent. De cele mai multe ori  asta înseamnă compromisuri, ca cel explicat aici: bărbații trăiesc mai puțin pentru că au maximizată funcția de reproducere mai mult decât femeile.

Îți doresc să înțelegi acum mai mult comportamentul bărbaților, și să îi înțelegi că asta este programarea genetică, și să nu îi urăști prea tare!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version