Site icon Adrian Vîntu

Cum scapi de stres

Trimite și prietenilor tăi articolul!

În ultimul timp primesc o grămadă de email-uri cu următorul text „Bună, sunt stresat/ă, cum scap de asta?”

Un scenariu asemănător ar fi dacă i-ar trimite doctorului de familie un email cu „Nu mă simt bine, ce să iau?”. Acesta e motivul de ce nici măcar nu mai răspund la astfel de mesaje.

Hai totuși să vedem ce putem face împotriva stresului, iar înainte de toate enumăr impactul său asupra noastră.

Impactul asupra corpului

O persoană stresată are imunitatea scăzută, un risc mai mare pentru atac de cord, oasele și creierul îmbătrânesc mai repede, și să nu uităm de celebrele colesterol și ulcer.

Impactul asupra minții

O persona care trăiește sub stres gândește ineficient, judecă limitat, are coșmaruri, lipsă de concentrare, uitare, se îngrijorează, ia decizii în grabă.

Impactul asupra emoțiilor

Oamenii stresați au o lipsă mai mare de încredere/paranoia, agitație, iritabilitate, depresie, alienare, apatie, anxietate.

Impactul asupra comportamentului

Dacă ești fumător așa cum eram eu, atunci sigur îți spui povestea cu „fumatul eliberează de stres” – care este o mică minciunică pe care noi fumătorii ne-o spuneam. Oamenii stresați fumează mai mult, beau mai mult, fac accidente mai des, își pierd pofta de mâncare și de sex, sunt bântuiți de insomnie și neliniște.

Impactul cel mai mare

Cum sună simptomele de mai sus? Te-au speriat? Ei bine, acestea sunt doar câteva, există mult mai multe, iar cel mai mare impact, de fapt, este asupra familiei.

Un om stresat gândește ineficient, simte lucruri care nu sunt adevărate, corpul și comportamentul i se deteriorează, iar cei care „trebuie” să sufere din cauza acțiunilor sale, sunt familia și cei „iubiți” de acesta. Nu pot să scriu fără ghilimele, pentru că un om stresat este un om bolnav care îi rănește pe cei dragi, pe cei pe care declarativ îi „iubește”, dar cărora de fapt le aduce zilnică suferință.

Cauze

Care sunt cauze stresului?

Dacă ne referim la cauze interne, atunci enumăr: îngrijorarea cronică, pesimismul, autocritica, perfecționismul, gândirea rigidă, planificarea ineficientă, lipsă de încredere în sine, etc.

Dacă ne referim la cauze externe, atunci enumăr: schimbări majore de viată, școala sau serviciul, dificultăți în relație, probleme financiare, copiii și familia.

Ce poți face

Există o mulțime de lucruri ce poți face, dar depinde de situația în care ești.

Elimină elementele activatoare

Aruncă televizorul pe geam! Unul dintre cele mai distrugătoare lucruri pe care le poți face este să privești programele românești, pline de crime și politicieni. A invita corupția și ura în casa ta prin dreptunghiul magic, este un gest sado-masochist, de ură împotriva propriei persoane.

De departe, cea mai mare sursă de activare a stresului în societatea românească este Sfântul Televizor.

Dar de ce să suferi din cauza sa, nu mai bine îl transformi în Martir?

Sportul

Știu că nu am fost crescuți și învățați cu sportul, poate chiar dimpotrivă, dar sportul este o mare sursă de relaxare și antidot împotriva stresului și a depresiei. Nu degeaba spuneau anticii „Mens sana in corpore sano”.

Elimină singurătatea

Suntem programați genetic să fim animale sociale. Când suntem dați la o parte cădem în stres și depresie, și mai rău, ne auto-izolăm și mai tare ca consecință. Este un lucru pe care tot timpul îi întreb pe clienții mei: cât de des ieși din casă, care este programul tău zilnic, care este viața ta socială?

Elimină perfecționismul

Sinistra boală pe care se pare o moștenim din generații, este o credință falsă că noi am face lucrurile perfect. Dacă ai locuit măcar o zi în România, dacă ai încercat să cauți un instalator profesionist, un mecanic profesionist, un doctor competent, atunci probabil ți-ai dat seama ca de fapt trăim în cea mai coruptă, săracă și slab educată țară din Uniunea Europeană. Sinistra „perfecțiune” vine de fapt din incompetența părinților proiectată asupra copiilor prin Zeul Trebuie, iar acum uite unde ai ajuns din cauza lor.

De ce oamenii nu scapă de stres

Chiar dacă sfaturile universale de mai de sus sunt foarte bune și foarte valabile, ce se întâmplă cel mai des este că oamenii au ca sursă de stres credințele lor iraționale, pesimismul, autocritica.

De pildă, cum scapi de vocea critică interioară, de tendința de controla totul? Dar de planificarea ineficientă, de pesimism, sau de lipsa de sens al vieții?

Acestea sunt lucruri complexe, în care trebuie investit timp, educație și practică.

Oamenii fericiți sunt astfel pentru că investesc timp în ei, și mai puțin în televizor, viața socială, și serviciu.

Îți doresc să reflectezi, să folosești sfaturile universale de mai sus, și să te gândești cum vei proceda pentru celelalte surse de stres, depresie și nefericire.

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version