Site icon Adrian Vîntu

Cum știi dacă relația ta va rezista

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Eram cu o domnișoară de mulți ani, cam 7 – îmi povestește un ITst. Făceam totul împreună, am călătorit prin lume, am făcut tot ce ne plăcea. După 7 ani, am făcut un copil. Totul s-a schimbat, relația s-a răcit, și în final ne-am despărțit. Nu pot să cred că după 7 ani, totul s-a sfârșit. Tocmai acum, când lucrurile mergeau atât de bine.

Îți sună cunoscut scenariul?

Anatomia

În timp ce pentru el era un șoc și o mirare, pentru mine evenimentele păreau deosebit de standard.

În scenariu este vorba despre doi ITsti, o ea și un el, plini de bani. Ce fac oamenii plini de bani din Cluj? Două lucruri: devin aroganți și călătoresc. Par inocente aceste acțiuni?

Aroganța înseamnă credința de superioritate, că cineva merită mai mult de la viață decât ceilalți. Că o persoană are dreptul la mai multe resurse, că o persoană este mai inteligentă și de aceea are voie să abuzeze de cei mai slabi.

Ce se întâmplă când el/ea schimbă jobul și nu poate fi arogant/ă cu colegii de la lucru?

Evident,

aroganța va fi vărsată asupra partenerului de viață!

Călătoria sună și ea inocentă, doi oameni care își iau bagajul și umblă prin țări străine. Din păcate, cele mai multe călătorii de oameni bogați se reduc la hoteluri de lux și spa-uri. Asta înseamnă o lipsă totală de aventură, de noutate, de acceptare a altor culturi.

Călătoria de oameni bogați este protejată de sărăcie, oameni urâți, probleme. Asta înseamnă că ei nu au nevoie să se adapteze, să fie creativi, să se schimbe. Așa cum merg în călătorie, la fel de lipsiți de schimbare se și întorc.

Pe lângă asta, călătoriile de acest tip de multe ori sunt folosite ca o fugă de prezent. O viață superficială, trăită în puf, între hoteluri și fugă de realitate. Trăim în România, dar fugim de ea. Vocabularul romantic este sărac și needucat, dar cui îi trebuie discuții adânci când putem fugi într-un hotel spa prin Tenerife?

Viața de lux

Viața acesta, bazată pe bani, arogantă și călătorii (ca fugă de realitate), este o viață protejată de evenimente și lucruri negative. Sau, în alte cuvinte, este o

viață protejată de realitate.

În acest mod de a trăi, cei doi se izolează într-o poveste artificial creată, în care totul este puf și ciocolată.

În acest mod, ei nu învață skill-uri/aptitudini de comunicare, de înțelegere și relaționare, de empatie. La sfârșitul a celor 7 ani ei doi erau de fapt niște oameni deosebit de superficiali, care fugeau de orice lucru care nu le plăcea în viață prin aroganță și bani.

Despărțirea

Citându-l pe el „Nu pot să cred că după 7 ani, totul s-a sfârșit. Tocmai acum, când lucrurile mergeau atât de bine”.

Ce este deosebit de vizibil pentru o persoană educată, și invizibil pentru el, este că lucrurile nu mergeau bine.

Doar pentru că doi oameni stau împreună, urăsc împreună și călătoresc împreună, asta nu înseamnă o relație!

Pentru un om educat, „relația” lor era sortită singurei concluzii, adaptată la modul lor de gestionare, adică, distrugerea. Este deosebit de ușor să vezi finalitatea acestor relații, dacă ai învățat la ce să acorzi atenție.

El, nici măcar acum, după terminare, nu înțelegea că lucrurile dintre ei erau superficiale, și sortite pierii, indiferent de cei 7 ani investiți – sau pierduți?!

Conflictul

Cum testezi relația ta, ca să nu o lălăiești 7 ani ca cei din exemplu?

Ei bine, suferă!

Da, ai citit bine! Suferă! În loc să fugi în bani și Tenerife, în loc să te protejezi prin aroganță și alte sentimente de superioritate, deschide-te.

Fii vulnerabil/ă!

Iar când vei fi tu, autentic/ă atunci cu siguranță vei intra în conflict cu ego-ul partenerului. Iar aici urmează cheia succesului unei relații!

Modul în care poți să gestionezi cearta din relație este cel mai mare predictor al fericirii și durabilității relației tale!

Câștigul

Vorbim aici despre a câștiga o ceartă? Cu siguranță nu, nu este important cine câștigă ceartă, pentru că oricum nimeni nu poate câștiga o ceartă.

Ce este important este modul în care vă reparați după ceartă!

Este vorba aici despre educația pe care ți-o faci, împreună cu partenerul, să treceți peste momente grele. „La bine și la rău” – știi ce zici în fața ofițerului stării civile.

La bine suntem toți „prieteni”, dar la rău, acolo vedem și înțelegem cine sunt oamenii care ne sunt alături.

Cum ai un conflict eficient, sănătos?

Asta este o discuție lungă, care ține de multă educație psihologică.

Cu siguranță un conflict sănătos nu îl înveți în familia românească. Aici, conflictul înseamnă a câștiga prin distrugerea adversarului, folosind tehnici (auto) distructive de tipul: aruncatul vinei, generalizarea, catastrofizarea, tăcerea. Sună cunoscute procedeele, le aplică și părinții tăi?

Dacă vrei o relație sănătoasă, sau vrei să testezi unde ești, începi înainte de conflict cu următoarele surse de informare:

Cum să arunci în aer o conversație înainte de a o începe

Blocajul emoțional și jocul „dreptății”

Cum câștigi o ceartă

Pe scurt

Toate cuplurile sunt miere și lapte când lucrurile merg bine. La cea mai mică problemă, relația se dezintegrează. Poți să te educi să nu ți se întâmple asta, poți să te educi să ai relații „pe bune”, sănătoase, funcționale, rezistente și fericite!

Îți doresc să fii deschis către psihologie, să îți arăți vulnerabilitatea, să fii plin/ă de curaj și să intri în conflicte eficiente, din care să câștigi atât tu cât și partenerul!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version