Blocajul emoțional și jocul „dreptății”

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ieri am avut un curs cu niște studenți superbi la psihologie în Cluj.

Am vorbit trei ore despre comunicarea interpersonală, cu prietenii, profesorii, și partenerii de viată. Am atins o mulțime de subiecte, și vreau să îți spun câteva.

Blocajul emoțional

Ce înseamnă a-ți arăta aprecierea? Chiar dacă sună ușor la început, după câtva timp îți dai seama că noi nu ne arătam aprecierea față de oamenii pe care îi declarăm dragi. Mai ales băieții, noi „nu știm” să ne exprimăm recunoștința față de prieteni. După ce am analizat puțin, ne-am dat seama că băieții știu totuși să-și exprime sentimentele, doar că au fost blocați de mici să nu și le arate.

Știi expresia „băieții mari nu plâng”? Cine ne-a îndoctrinat să fim handicapați emoțional?

Câte femei crezi că vin la mine și se plâng că partenerii lor de viată au fost înghețați în copilărie, iar acum suferă în urma sechelelor?

Conflictul

Am dezbătut ce înseamnă un conflict, și mai ales cum intrăm în el de multe ori fără să ne dăm seama – vezi articol aici. Am vrut să vedem anatomia unui conflict, așa că ne-am pus pe ceartă – vezi pozele atașate.

Chiar dacă pare ușor, să știi că nu ne-a ieșit din prima – unii oameni cred că ceartă noastră, la lucru sau în parteneriat, este una rațională, bazată pe fapte. De fapt, în 90% din cazuri emoțiile noastre o iau razna, ne grăbim, spunem lucruri dureroase, interpretăm greșit feedbackul partenerului.

De aceea am discutat exact cum să contracarăm „normalitatea”, moștenirea genetică ce ne împinge să vedem lucrurile mai negativ decât sunt.

Jocul „dreptății”

Tot un lucru pe care îl „învățăm” acasă, este credința fantasmagorică de a avea „dreptate”. Părinții știu care este „adevărul”, ce este „corect”, cum „trebuie”. Din păcate, și noi învățăm aceste credințe absolutiste, ireale, care ne fac să credem că noi suntem „buni”, iar restul oamenilor sunt, evident, „răi”. Noi suntem „deștepți”, iar restul…

Despre Zeul Trebuie și cum ne distruge el viată am scris în multe articole pentru că este probabil cel mai mare inamic al relațiilor, inclusiv cu sinele.

Pe scurt

Mă bucur foarte tare să cunosc tineri deștepți și deschiși. Mă bucur să le ofer psihologie de top mondial, psihologie practică, care să îi ajute să vadă lumea mult mai aproape de realitate. Cred în ei, și cred că au șansa ca ei să fie ce majoritatea oamenilor nu sunt: fericiți și părinți buni.

Îți doresc și ție multă educație valoroasă, să poți avea o viată pe care o meriți, una excelentă și plină de împlinire și căldură!

 

 

 

 

 

 

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ca tu să înțelegi viața și să trăiești inteligent și deci fericit/ă ai nevoie de o viziune globală asupra vieții tale, oferite de către psihologia modernă împreună cu filozofia de la începuturile umanității

Aleg să lucrez cu tine dacă:

  • ai încercat psihologii români incompetenți și nu ai obținut rezultatul dorit
  • ți-ai dat seama că colegii/prietenii tăi sunt reduși intelectual, trăiesc ca niște roboți
  • vrei să vezi dacă viața înseamnă mai mult decât job, soț/soție, credit, apartament, mașină

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie