Ieri am vorbit studenților din Cluj în cadrul evenimentului Destresiunea despre universitate, la un nivel de privire în ansamblu.
În funcție de experiența persoanelor, am avut diferite puncte de vedere. Cei care erau deschiși la minte, au ascultat și au învățat lucruri noi. Cei conservatori, și-au închis mintea, și nu au putut observa lucrurile groaznice ce se întâmplă în universitatea românească.
Conservatorii
Cei conservatori au același tipar mental ca naționaliștii sau fanaticii religioși: blocajul emoțional. Un fanatic religios „știe” că religia lui este cea „bună”, iar celelalte greșite. Un naționalist „știe” că limba română sună cel mai duios de pe planetă, iar celelalte sunt inferioare.
Acest tipar de personalitate este anti progres, el simțindu-se în siguranță atât timp cât lucrurile nu se schimbă. De aceea, nu contează că sunt luați bani de la cercetare și dați la biserică, pentru că „este bine și așa”. Nu contează că sunt luați bani de la spitale și dați la biserică, pentru că „este bine și așa”.
Oamenii conservatori nu vor schimba România!
Este în interesul lor să păstreze starea curentă a lucrurilor, și chiar să îi împiedice pe cei tineri și creativi să schimbe sistemul.
După cum îți dai seama, ei au slujbe în buget, fie că vorbim despre primărie, doctori, sau profesori universitari.
Facultatea românească și inteligența
O domnișoară emoționată ridica în slăvi universitatea românească și spunea că oamenii de la facultatea ei sunt mai deștepți decât cunoștințele ei care nu au urmat studii superioare. Hai să vedem ce se întâmplă de fapt, un model tipic de student începător.
Tânărul de 18 ani, scapă din închisoarea mamei și a școlii, și ajunge într-un alt mediu. Aici nu prea știe nici măcar de ce a dat la facultatea la care este, nu știe ce materii vor fi, nu știe la ce îi va folosi ceea ce face.
Va merge la cursuri, va urî o parte din materii și profesori, va copia pe unde va putea.
La sfârșitul zilei, după 3-4-5 ani își va da seama că facultatea este cam ca și școala. Majoritatea materiilor sunt inutile, create de comuniști și rudele comuniștilor din „garda veche”.
Asemenea școlii, în facultate se pune accentul pe toceală, pe memorare mecanică, nu pe înțelegere și practică.
Din acest motive groaznice, nu poți să angajezi un student, pentru că după 3-4-5 ani de stat în băncile învățământului superior românesc nu are nici măcar skillurile de a scrie un email, ca să nu mai vorbim despre autonomie, puterea de a duce un proiect la sfârșit, time management, relații cu clientul, etc.
La sfârșitul învățământului superior românesc, studentul român nu este angajabil!
Coincidența
Există o coincidență, pe care domnișoara din public a observat-o. Tinerii care vin la facultate nu devin inteligenți din cauza ei, ci ei reprezintă numărul statistic mult mai mic (care are dorința și poate și capacitatea de a continua studiile) decât majoritatea .
Altfel spus: majoritatea populației românilor are un IQ mic, este fanatică religios, etc. Câțiva oameni au un IQ peste media majorității, iar aceștia merg la universitate. Asta nu înseamnă că ei devin acolo deștepți, ci că deja vin deștepți.
De aici confuzia domnișoarei, care credea că facultatea cu materiile ei i-a făcut inteligenți.
Pe lângă facultatea
Există o țară care se numește „Pe lângă facultate”. Aici se întâmplă lucruri geniale, care da, te vor face inteligent.
„Pe lângă facultate” vei învăța să ai relații umane cu oameni ca tine, și cu profesori mai mult sau mai puțin comuniști, piliști, sau rudenii.
„Pe lângă facultate” vei călători poate cu o bursă în străinătate, unde vei învăța că România nu este centrul sistemului solar, că alte popoare au autostrăzi, că la ei nu se moare în spitale, că politicienii lor nu sunt infractori.
„Pe lângă facultate” vei descoperi poate pasiunea ta și vei lucra la ea. Poate vei deveni foarte bun pe desen tehnic, sau pe programare, aceasta fiind alegerea ta iar restul de materii le vei ignora.
„Pe lângă facultate” vei învăța să te cunoști, să înveți strategii de a gestiona stresul, de a sta cu tine.
„Pe lângă facultate” vei învăța să îți gestionezi timpul, să devii mai târziu un manager de proiect eficient.
„Pe lângă facultate” vei învăța să rămâi pozitiv/ă, să știi să gestionezi eșecurile.
„Pe lângă facultate” vei învăța să… fii om.
Sau cel puțin ai posibilitățile acestea. „Pe lângă facultate”.
Pe scurt
Din observațiile mele, universitatea românească este la nivelul comunist/post comunist, cu tradiționalul PCR – pile, cunoștințe, relații. Materia este veche, nu are legătură cu realitatea. Învățarea înseamnă de fapt memorare mecanică, fără a înțelege de fapt conținutul. Poți să înveți enorm de multe, în țara numită „Pe lângă facultate”. De fapt, față de cei care intră direct în sistemul de dat la sapă nouă ore pe zi, tu mai ai 3-4-5 ani să lucrezi la dezvoltarea ta personală și la networkingul pentru o viață mai bogată și mai fericită decât a celor care nu își permit (IQ, bani) să își prelungească studiile.
Îți doresc să înțelegi că facultatea românească este încă cu zeci, poate sute de ani în urmă față de țările civilizate, și să profiți la maxim de lucrurile bune din țara „Pe lângă facultate”!