Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ieri am vorbit studenților din Cluj în cadrul evenimentului Destresiunea despre universitate, la un nivel de privire în ansamblu.

În funcție de experiența persoanelor, am avut diferite puncte de vedere. Cei care erau deschiși la minte, au ascultat și au învățat lucruri noi. Cei conservatori, și-au închis mintea, și nu au putut observa lucrurile groaznice ce se întâmplă în universitatea românească.

Conservatorii

Cei conservatori au același tipar mental ca naționaliștii sau fanaticii religioși: blocajul emoțional. Un fanatic religios „știe” că religia lui este cea „bună”, iar celelalte greșite. Un naționalist „știe” că limba română sună cel mai duios de pe planetă, iar celelalte sunt inferioare.

Acest tipar de personalitate este anti progres, el simțindu-se în siguranță atât timp cât lucrurile nu se schimbă. De aceea, nu contează că sunt luați bani de la cercetare și dați la biserică, pentru că „este bine și așa”. Nu contează că sunt luați bani de la spitale și dați la biserică, pentru că „este bine și așa”.

Oamenii conservatori nu vor schimba România!

Este în interesul lor să păstreze starea curentă a lucrurilor, și chiar să îi împiedice pe cei tineri și creativi să schimbe sistemul.

După cum îți dai seama, ei au slujbe în buget, fie că vorbim despre primărie, doctori, sau profesori universitari.

Facultatea românească și inteligența

O domnișoară emoționată ridica în slăvi universitatea românească și spunea că oamenii de la facultatea ei sunt mai deștepți decât cunoștințele ei care nu au urmat studii superioare. Hai să vedem ce se întâmplă de fapt, un model tipic de student începător.

Tânărul de 18 ani, scapă din închisoarea mamei și a școlii, și ajunge într-un alt mediu. Aici nu prea știe nici măcar de ce a dat la facultatea la care este, nu știe ce materii vor fi, nu știe la ce îi va folosi ceea ce face.

Va merge la cursuri, va urî o parte din materii și profesori, va copia pe unde va putea.

La sfârșitul zilei, după 3-4-5 ani își va da seama că facultatea este cam ca și școala. Majoritatea materiilor sunt inutile, create de comuniști și rudele comuniștilor din „garda veche”.

Asemenea școlii, în facultate se pune accentul pe toceală, pe memorare mecanică, nu pe înțelegere și practică.

Din acest motive groaznice, nu poți să angajezi un student, pentru că după 3-4-5 ani de stat în băncile învățământului superior românesc nu are nici măcar skillurile de a scrie un email, ca să nu mai vorbim despre autonomie, puterea de a duce un proiect la sfârșit, time management, relații cu clientul, etc.

 La sfârșitul învățământului superior românesc, studentul român nu este angajabil!

Coincidența

Există o coincidență, pe care domnișoara din public a observat-o. Tinerii care vin la facultate nu devin inteligenți din cauza ei, ci ei reprezintă numărul statistic mult mai mic (care are dorința și poate și capacitatea de a continua studiile) decât majoritatea .

Altfel spus: majoritatea populației românilor are un IQ mic, este fanatică religios, etc. Câțiva oameni au un IQ peste media majorității, iar aceștia merg la universitate. Asta nu înseamnă că ei devin acolo deștepți, ci că deja vin deștepți.

De aici confuzia domnișoarei, care credea că facultatea cu materiile ei i-a făcut inteligenți.

Pe lângă facultatea

Există o țară care se numește „Pe lângă facultate”. Aici se întâmplă lucruri geniale, care da, te vor face inteligent.

„Pe lângă facultate” vei învăța să ai relații umane cu oameni ca tine, și cu profesori mai mult sau mai puțin comuniști, piliști, sau rudenii.

„Pe lângă facultate” vei călători poate cu o bursă în străinătate, unde vei învăța că România nu este centrul sistemului solar, că alte popoare au autostrăzi, că la ei nu se moare în spitale, că politicienii lor nu sunt infractori.

„Pe lângă facultate” vei descoperi poate pasiunea ta și vei lucra la ea. Poate vei deveni foarte bun pe desen tehnic, sau pe programare, aceasta fiind alegerea ta iar restul de materii le vei ignora.

„Pe lângă facultate” vei învăța să te cunoști, să înveți strategii de a gestiona stresul, de a sta cu tine.

„Pe lângă facultate” vei învăța să îți gestionezi timpul, să devii mai târziu un manager de proiect eficient.

„Pe lângă facultate” vei învăța să rămâi pozitiv/ă, să știi să gestionezi eșecurile.

„Pe lângă facultate” vei învăța să… fii om.

Sau cel puțin ai posibilitățile acestea. „Pe lângă facultate”.

Pe scurt

Din observațiile mele, universitatea românească este la nivelul comunist/post comunist, cu tradiționalul PCR – pile, cunoștințe, relații. Materia este veche, nu are legătură cu realitatea. Învățarea înseamnă de fapt memorare mecanică, fără a înțelege de fapt conținutul. Poți să înveți enorm de multe, în țara numită „Pe lângă facultate”. De fapt, față de cei care intră direct în sistemul de dat la sapă nouă ore pe zi, tu mai ai 3-4-5 ani să lucrezi la dezvoltarea ta personală și la networkingul pentru o viață mai bogată și mai fericită decât a celor care nu își permit (IQ, bani) să își prelungească studiile.

Îți doresc să înțelegi că facultatea românească este încă cu zeci, poate sute de ani în urmă față de țările civilizate, și să profiți la maxim de lucrurile bune din țara „Pe lângă facultate”!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


5 gânduri inteligente la “De ce facultatea românească nu te face inteligent/ă

  1. Mi-ar face placere sa va cunosc. Vreau sa invat cat mai mult de la oameni experimentati, oameni open mind, sa invat sa folosesc ceea ce am invatat, sa ma dezvolt pe plan personal cat si profesional, sa investesc in mine si sa ajung mereu acolo unde imi doresc. Vreau sa fiu un om de succes sa fac ceva maret, sa fiu recunoscut, respectat si apreciat. Evit oamenii cu gandire clasica, oameni care merg pe principiul: “Sunt un simplu om, nu voi realiza prea multe”. Vreau asta, vreau sa fiu un om de succes, inteligent, intelept, fericit si cu foarte multi bani.

      1. Pentru ca acela e idealul pe care mi l-am propus candva. Si am observat tot mai des ca realizez ceea ce vreau, ceea ce imi doresc cu adevarat.

  2. Foarte interesant articolul. Sunt la drept în an anul 4, dar niciodată nu am învățat neapărat pentru note, sa le fac pe plac profesorilor, ci pentru mine că să mă ajute in viața. Sunt și materii care poate că nu te ajuta neapărat, dar atâta timp cât toată viața invatam lucruri noi, este interesant să știm cât mai multe lucruri. Sunt de acord ( la fel ca și tine ) că școala nu te face mai inteligent, ci doar ai mai multe cunostinte ( sau poate că nu ) fata de alti oameni care nu au urmat DREPTUL, dar tot atât de puține cunoștințe fata de alții care au terminat o alta facultate cu un alt profil. Până la urmă urmei nimeni nu se naște prost, ci comoditatea face că tu sa nu fii un om reușit în viața, sau sa fii un om de succes. Am colegi, cel puțin 80% dintre ei,care au dat la facultate că au avut această posibilitate nedorind neapărat să aibă o cariera in domeniu. Totul este relativ în viața asta așa că până la urmă urmei contează că toate opiniile tuturor ( greșite sau negresite ) puse ” cap la cap ” sa ne ajute sa progresăm ca societate și ca oameni în mod individual. Mult succes in tot ceea ce faci și așteptăm și alte articole tot atât de interesante.

Comentariile sunt închise.