Site icon Adrian Vîntu

Ce este Inteligența Emoțională (EQ) și de ce este mai importantă decât IQ-ul

Trimite și prietenilor tăi articolul!

După ce am primit multe mulțumiri pentru articolele despre empatie și Minfulness, am înțeles că doriți să înțelegeți și ce înseamnă Inteligența Emoțională, și de ce este esențială pentru succes.

Definiție

Inteligența Emoțională reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.

Sună complex? Hai să aranjăm definiția în 4 ramuri.

Autocunoașterea – Self-awareness

Înseamnă abilitatea de a recunoaște cu precizie emoțiile și sentimentele atunci când se întâmplă.

Am accentuat cele două condiții cheie. Oamenilor le este foarte greu să înțeleagă ce simt ei personal, iar acesta este un lucru care are sens. Spune-mi tu acum, ce simți (dintre următoarele)?

Abandon, Alertă, Anticipare, Anxietate, Apatie, Aroganță, Calm, Creativitate, Deschidere, Defensivă, Depresie, Descurajare, Echilibru, Energie, Entuziasm, Explozie, Frică, Furie, Flexibilitate, Inhibiție, Invincibilitate, Iraționalitate, Isterie, Jenă, Lene, Libertate, Manipulată, Manipulativă, Melancolie, Modestie, Motivație, Nebunie, Nervozitate, Nimic, Panică, Paranoia, Pace, Plictiseală, Puternică,  Rece, Răsfăț, Receptivitate, Recunoștință, Serenitate, Somnoroasă, Străină, Suspicioasă, Terifiată, Timiditate, Umilință, Vulnerabilitate.

Observi că nu e deloc ușor să etichetezi ce simți – iar lista nu este nici pe departe exhaustivă.

A două condiție ține de temporalitate. De câte ori ți s-a întâmplat să strigi la partener/copii, și doar apoi să îți dai seama că de fapt tu erai de vină, probabil din cauza unor evenimente ce s-au petrecut mai devreme (de exemplu bani, job, etc).

Stăpânirea de sine – Self-management

Reprezintă abilitatea de a-ți folosi sentimentele într-un mod constructiv. Asta înseamnă să te lași ghidat de sentimentele pozitive pentru lucrurile care crezi tu că sunt importante pentru tine, sau pentru un interes mai înalt – umanitar.

De asemenea, înseamnă să ai grijă la vocea critică interioară – pe care o avem toți – și să nu te lași controlat de ea.

Este importat să înțelegi că emoțiile negative pot fi benefice, dacă le înțelegem și adoptăm o atitudine sănătoasă. De exemplu, dacă ne simțim depresivi, trebuie să ne ascultăm corpul, emoțiile și mintea – ce vor să ne spună? Poate că e timpul să schimbăm jobul, să ieșim dintr-o relație. Deci, în acest caz, depresia este de fapt prietenul nostru, care ne atenționează – poate într-un mod prea brutal – că e timpul de schimbare. Dacă nu ne luăm timp să ne înțelegem pe noi, această depresie nu va dispărea.

Doar prin ascultare, acceptare și acțiune, putem schimba ce simțim.

Conștiință sociala – Social awareness

Reprezintă capacitatea de a înțelege și simți emoțiile, gândurile, motivațiile persoanelor. Această aptitudine este de folos în orice relație, fie la serviciu, fie în viața de familie. Cred că ești de acord că vrei să știi ce gândesc și simt colegii tăi despre tine, și mai ales ce simt copiii și partenerul tău de viață.

Gestionarea relațiilor – Relationship management

Reprezintă capacitarea de a inspira și influența persoanele. De asemenea înseamnă înțelegerea status-quo-ul, necesitatea de a-l schimba, și puterea de a o face. Tot aici vorbim și despre gestionarea conflictelor – fie că sunt ele la serviciu, în familie sau în societate.

Hai să vedem beneficiile fiecărei ramuri.

Beneficii – Autocunoaștere

Beneficii – Stăpânire de sine

Beneficii – Conștiință socială

Beneficii – Gestionarea relațiilor

De ce este Inteligența Emoțională (EQ) mai importanta decât IQ-ul?

Luăm ca exemplu mediul business, în care facem diferență între două categorii de competențe: cele de nivel de prag, respectiv cele prin care te poți distinge.

În categoria nivelului de prag sunt aptitudinile pe care trebuie să le ai ca să primești un job: experiență și cunoștințe în domeniu. Dar orice candidat la un job trebuie să aibă aceste competențe – ele țin de fișa de post. Ce face diferența însă, sunt celelalte competențe.

De ce o persoană cu un EQ mare este în avantaj la interviul de angajare?

Experiența ta

Spune-mi, te rog,  câteva caracteristici ale oamenilor care te-au influențat în viață – poate un șef, un bunic, un model la televizor. Ia-ți două minute să te gândești la cineva care ți-a schimbat viața, gândește-te la trei, patru caracteristici. Doar apoi citește mai departe.

Este adevărat că printre trăsăturile persoanei dragi, probabil niciuna nu se referă la IQ? Este adevărat că probabil lucrurile importante, care rămân în sufletul nostru sunt de fapt trăsături ca și: ambiția, viziunea, autocontrolul, mentoringul, empatia? Adică caracteristici care aparțin exclusiv EQ-ului.

Managerul competent?

Dacă ai avut manageri, probabil ai observat deja tiparul: cunoștințe tehnice puternice, dorește să schimbe tot, micro-management, ia toate deciziile, nu ascultă pe colegii, nu oferă feedback de valoare. Iar continuarea o știi deja:

Un manager este angajat pentru IQ și este concediat pentru EQ!

În viața de familie

Chiar dacă am dat exemplu de business, aceleași lucruri sunt valabile și în viața cu partenerul sau copiii, sau în societate. Suntem mărginiți de IQ-ul static, dar EQ-ul se poate dezvolta. Putem să ne cunoaștem mult mai bine decât acum, să ne folosim emoțiile când trebuie, dar și să le ținem în frâu când ne fac rău, să înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile celor dragi, să îi inspirăm și influențăm, să schimbăm status-quo-ul, să ne creștem unul pe celălalt către o personalitate superbă.

Cum îți îmbunătățești Inteligența Emoțională?

Pe scurt

Prin dezvoltarea Inteligenței Emoționale ne creștem autocunoașterea, stăpânirea de sine, înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile celorlalți, și construim relații valoroase cu ei. Nu există mod de a-ți aduce fericirea dacă nu știi foarte foarte bine cine ești și ce dorești. La fel, nu poți să trăiești o viață în pace, dacă nu poți transmite eficient dorințele tale celor din jur – fie că e vorba de job, partener, copii, societate.

Îți doresc mult succes în aventura cunoașterii tale!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version