Trimite și prietenilor tăi articolul!

Sunt surprins de cată lume nu știe ce înseamnă empatia, dar mai ales beneficiile și importanța ei.

Definiție

Empatia este capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile și gândurile unei persoane, ca și cum le-am trăi noi.

Hai să analizăm puțin în detaliu, ce înseamnă empatia.

Caracteristici ale empatiei

 • Asculți activ, poți să observi micro-semnalele non-verbale ale corpului
 • Ești sensibil și înțelegi perspectiva celuilalt
 • Recompensezi și lauzi oamenii, le dai feedback pentru îmbunătățire
 • Ești mentor și coach pentru dezvoltarea altora
 • Privești oamenii nu ca egali ci diverși – îți dezvolți oportunități în funcție de aptitudinile și calitățile diferite ale persoanelor
 • Înțelegi emoția de grup și creezi relații de valoare

Hai să vedem care sunt avantajele empatiei.

Curiozitatea față de străini

Empatia te ajută să nu îți fie frică de străini. Știi ce zicea mama „sa nu vorbești cu străinii”? Ei bine, ea greșea teribil. Dacă nu vrei o viață singuratică, în care toată lumea pare împotriva ta, atunci empatia te ajută să înțelegi că fiecare persoană are foarte multe în comun cu tine, că în mare urmărim aceleași scopuri, și că de fapt suntem programați genetic să ne pese unii de alții, să ne ajutăm. Dar ține de tine să faci primul pas!

Prejudecăți absolute

Suntem îndoctrinați de către televizor și societate că toți musulmanii sunt teroriști, că evreii conduc lumea, că ungurii vor Ardealul, etc. Toată această ură și frică se dizolvă în momentul când acordăm o șansă persoanei din fața noastră, când privim prin prisma lor experiențele prin care au trecut și motivele pentru care fac lucrurile pe care le fac.

Deschidere

Dacă tu faci primul pas în a îi asculta pe cei din jur, ei vor simți și înțelege dorința ta de conectare și vor face la fel. Atât ei cât și tu veți putea crea un canal de comunicație, fără judecată negativă. Vei pătrunde astfel în universul lor intim, iar ei la fel.

Inspirație

Prin empatie înțelegi interesele grupurilor, nu numai ale persoanelor individuale. Poți astfel să iei atitudine și să inspiri mișcare socială (sau familială) masivă. Gândește-te la Martin Luther King, care a reușit să schimbe istoria Americii!

Sexualitate

Mai ales în cuplurile heterosexuale, suntem clădiți corporal și mintal foarte diferit. Este nevoie de o foarte mare comunicare, fără judecată, ci cu acceptanță, pentru a înțelege corpul, mintea, trecutul și sentimentele partenerului.

Business

În viața de lucru am întâlnit o mulțime de colegi ne-empatici. Este o mare neplăcere să lucrezi cu oameni care nu înțeleg și nu sunt dispuși să înțeleagă motivele și alegerile tale, creează o tensiune extraordinar de mare pentru cele mai mici lucruri.

Pe de cealaltă parte, un șef empatic poate să înțeleagă ușor că ai nevoie de timp liber pentru familie, sau pentru a te reîncărca. Poate la fel de bine să înțeleagă de ce alții văd o greșeală în ce ai făcut, când de fapt tu vezi un lucru bun. Este o reală plăcere să lucrezi cu oameni care își iau 5 minute în plus să vadă viața prin ochii tăi.

Familie

O familie în care empatia lipsește, este un abuz ce durează o viață.

Părintele care nu înțelege trecerea timpului, care își bate joc de copiii lui despre muzica pe care o ascultă, hainele care le poartă, care își forțează copiii la a avea notă 10 la toate materiile într-un sistem în care învățământul este la pământ și nu aduce aproape nimic folositor în viața copilului, este tiparul de părinte autoritar, perfecționist, care nu este pe aceeași lungime de undă cu copilul și personalitatea lui. Consecințele sunt un copil care se dezvoltă rău, în frică și ură față de părinte și educație, timid sau excesiv, care își va căuta dragostea în tot felul de alte contexte.

Poate oricine să fie empatic?

Răspunsul este… NU! În imaginea de jos vedem cele 4 elemente ale empatiei.

Cele 4 elemente ale empatiei

 

Pentru a „vedea lumea lor”, avem nevoie de o rațiune foarte puternică pentru a ne putea imagina trecutul, experiențele și valorile lor.

Pentru a îi a „aprecia ca ființe umane” (fără judecată negativă) avem nevoie de stăpânire de sine, de a nu sări la concluzii, pentru a înțelege că motivațiile lor sunt diferite de ale noastre.

Pentru a le „înțelege sentimentele” e nevoie să fi trăit și noi ceva măcar asemănător. Este foarte greu sau chiar imposibil să înțelegi ce simte un om depresiv – un sentiment extrem și unic.

Pentru a „comunica înțelegere”, că suntem alături de ei și că înțelegem și simțim prin ceea ce trec, avem nevoie atât de partea rațională cât și cea emoțională.

O persoană care doar simte emoțiile, dar nu poate vedea prin trecutul persoanei nu poate fi un empat bun. La fel, o persoană prea rațională, care înțelege trecutul persoanei și poate oferi feedback, dar doar „ca la carte”, standard, fără a se plia pe sentimentele persoanei, nu poate fi considerat un empat eficient.

Pentru a fi empatici, avem nevoie atât de partea emoțională cât și de cea rațională.

Sunt femeile mai buni empați decât bărbații?

E o întrebare la care multe doamne ar răspunde cu „da”. Este fals. Atât bărbații cât și femeile au capacitatea de a fi empatici de la naștere. Există într-adevăr diferențe, pentru că așa cum ai citit mai sus, avem nevoie atât de partea emoțională cât și rațională pentru a fi empatici, iar bărbații, da, tind să folosească mai mult partea rațională.

Atât timp cât mamele își vor învăța copiii că „băieții mari nu plâng” aceștia nu se vor putea dezvolta emoțional corect!

La ce vârstă devii empatic?

Unii sunt empatici din fragede vârste, învățând pe cont propriu. În unele scenarii, părinții au educație psihologică și pot să îi ajute pe micuți în dezvoltarea lor emoțională.

Dar privește în jur, în societate și la televizor: ce simți despre generațiile noastre (și nu numai)? Ți se pare că ar fi oameni plini de înțelegere, care se ajută unul pe altul, sau că sunt plini de frici și uri? Că cearta și țipătul este modul de comunicare standard?

Majoritatea oamenilor nu devin empatici nici măcar în bătrânețe. Ești atunci special, dacă îți iei timp și reușești să îți dezvolți această capacitate uimitoare de a te conecta, de a înțelege pe ceilalți, și până la urmă, chiar pe tine însuți.

Cum îți dezvolți empatia?

Primul lucru pe care trebuie să facem este să spunem „NU ȘTIU!”.

Să conștientizăm că nu înțelegem motivațiile partenerilor/prietenilor/copiilor noștri, să îi privim pe fiecare ca unici, nu ca o extensie a noastră. Asta este cel mai greu de făcut într-o țară de experți și perfecționiști: să recunoaștem că NU ȘTIM – ce gândesc ceilalți, de ce fac lucrurile pe care le fac. Doar după ce am făcut asta, atunci putem veni cu emotivitatea și rațiunea deschise pentru ascultare fără judecată.

 • Ascultare activă: lași telefonul și grijile de o parte, îți arăți curiozitatea față de ce îți povestește persoana și nu judeci, nu treci prin filtrul „ce aș face eu” în situația de față
 • Identitate comună: gândește-te la persoană ca un individ unic, iar apoi listează lucrurile pe care le ai în comun cu ea
 • Ieși din capul tău: povestea persoanei este despre ea, nu despre tine. Imaginează-ți lumea prin ochii ei
 • Nu sări la concluzii: nu da verdictul înainte de timp. De fapt, nu da nici un verdict. Nu ești aici că să judeci persoana, ci că să simți și să înțelegi ceea ce experimentează
 • Privește filme: învață din filme de calitate cum își manifestă oamenii sentimentele. Caută micro-gesturile
 • Exersează „reflexul empatic”: descrie emoțiile pe care crezi că le simți în partenerul/copilul tău și încearcă să îți imaginezi care sunt motivațiile sale
 • Practică meditația: nu există nici un exercițiu mai bun pentru a îți elibera mintea de preconcepții, pentru a putea să vezi limpede emoțiile tale și ale altora, decât meditația

Empaticii și anxietatea

Empaticii, cei care aleg să se implice emoțional, să fie alături de persoanele care suferă, au mari șanse ca ei însăși să preia din anxietatea și depresia celor din jur. Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai posibilitatea să te eliberezi de ea în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează cursul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE.

Pe scurt

Empatia înseamnă a privi prin universul persoanei, de a o aprecia fără a o judeca, a-i simți sentimentele ei și a îi comunica înțelegere. Este un lucru pe cât de greu, pe atât de satisfăcător, este baza tuturor relațiilor de succes.

Cel mai important, empatia se poate învăța! Prin exercițiu și meditație, viața ta se poate transforma din frică și paranoia, într-o lume caldă, în care te înconjuri de oameni care țin cu adevărat la tine, cu care construiești relații adânci ce durează o viață. O viață bogată!

Empaticii sunt persoanele care își iau timp din zbuciumul zilei, care își dedică din viața lor vieții persoanelor dragi. Pentru că ei fac acest lucru dificil și special, ei merită și vor avea o viață specială.

Îți urez mult succes, claritate și sensibilitate pentru viața ta fericită!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


17 gânduri inteligente la “Ce este empatia și de ce este esențială pentru o viață bogată

 1. Extraordinar articol!
  Multumesc din suflet autorului. Desi am stiut ca sunt bune si m-am identificat cu multe dintre caracteristicile empatiei de-a-lungul timpului, nu am stiut ce înseamnă de fapt empatia, că există o știință a ei și nu am aprofundat niciodată aceste caracteristici. Acum m-am luminat dintr-o dată. Trebuie neapărat sa recitesc si iar sa recitesc acest articol pana imi intră bine in cap, ca sa pot aplica, învața si dezvolta empatia. Si sunt convins ca va aduce o îmbunătățire a vietii mele. Ce păcat ca nu am auzit aceste lucruri acum 30-35 de ani. Dar mai bine mai târziu decat niciodată.

  1. Salut Adrian,

   Dada, sunt de acord cu tot ce ai scris in articol 🙂

   Si da, este singura cale de a avea relatii superbe si o calitate a vietii superioara.

   Ma bucur ca te-a ajutat articolul.

   Si mai ales, tot respectul pentru tine, ca esti in continua cautare de adevar, de educatie, de dezvoltare. Doar oamenii speciali mai investesc energie, timp si eimotie in ei si cei dragi.

   Iti urez mult succes,
   Adrian

   1. Multumesc Adrian Vintu pentru feed back. Acest lucru ma incurajeaza si ma motiveaza si mai mult sa fac tot ce pot pentru fericirea celor din jur si mai ales a celor dragi. Multumesc mult pentru efortul si munca ce o depui la alcatuirea acestor mici seminarii, ajutandu-i astfel pe oameni sa devina fericiti si impliniti.

 2. Ooooo…ce mă bucur că există oamenii lui D.zeu!
  Dar a fost un moment greu de așteptare, până să îmi iasă în cale.
  Inima mea a găsit pacea, și scopul, de ce să trăiesc pe pământ….ce fericire de nedescris!
  Domnul să vă fie alături în continuare si sa va dea tot mai multă putere de a merge si “călătorii, pe cele mai înalte vârfuri”(pentru că, este așa mare nevoie de “oamenii la seceriș”….si D.voastra sunteți unul dintre ei!)

 3. Buna ziua!
  Sunt empatic si am aflat de curand asta. Va scriu pentru ca am nevoie de putin ajutor, sa stiu ce sa fac, cum sa ma orientez. De multe ori simt emotiile si gandurile oamenilor atat de tare incat nu pot sa le diferentiez de ale mele, mai ales cand sunt foarte asemanatoare. Am observat ca preiau dorintele si fricile lor, iar acum afland de toata chestia cu empatia, am un talmes balmes in cap, pentru ca nu sunt sigur ca unele alegeri pe care le-am facut in viata sunt cu adevarat ale mele. Ce imi recomandati sa fac sau citesc sau orice ca sa ma luminez putin cum sa controlez toate acestea. Va multumesc! O zi faina!

  1. Salut Cata,

   Doua lucruri iti recomand:

   1. Daniel Goleman, Inteligenta Emotionala. Este cartea de referinta! Iti va exlica pe larg cum functioneaza empatia.

   http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-umaniste/psihologie/inteligenta-emotionala-editia-a-iii-a-17748.html

   2. Meditatie regulata. Este important sa te detasezi de… inclusiv emotiile tale. Odata cu detasarea va veni si posibilitatea de distingere intre emotiile personale si ale celorlaltora.

   https://www.youtube.com/watch?v=obYJRmgrqOU

   Pe scurt: se poate! 🙂

   Ma bucur ca esit interesat si iti doresc mult succes!

 4. Am înțeles foarte clar ce inseamna Empatia si este foarte corect explicata. Mulțumesc

 5. Mereu complex, și totuși simplu,chiar și accidental dau de Vantiu. .Și am spus tot

Comentariile sunt închise.