Trimite și prietenilor tăi articolul!

După ce am primit multe mulțumiri pentru articolele despre empatie și Minfulness, am înțeles că doriți să înțelegeți și ce înseamnă Inteligența Emoțională, și de ce este esențială pentru succes.

Definiție

Inteligența Emoțională reprezintă capacitatea de a conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.

Sună complex? Hai să aranjăm definiția în 4 ramuri.

Ce este Inteligența Emoțională (EQ) și de ce este mai importantă decât IQ-ul - 1

Autocunoașterea – Self-awareness

Înseamnă abilitatea de a recunoaște cu precizie emoțiile și sentimentele atunci când se întâmplă.

Am accentuat cele două condiții cheie. Oamenilor le este foarte greu să înțeleagă ce simt ei personal, iar acesta este un lucru care are sens. Spune-mi tu acum, ce simți (dintre următoarele)?

Abandon, Alertă, Anticipare, Anxietate, Apatie, Aroganță, Calm, Creativitate, Deschidere, Defensivă, Depresie, Descurajare, Echilibru, Energie, Entuziasm, Explozie, Frică, Furie, Flexibilitate, Inhibiție, Invincibilitate, Iraționalitate, Isterie, Jenă, Lene, Libertate, Manipulată, Manipulativă, Melancolie, Modestie, Motivație, Nebunie, Nervozitate, Nimic, Panică, Paranoia, Pace, Plictiseală, Puternică,  Rece, Răsfăț, Receptivitate, Recunoștință, Serenitate, Somnoroasă, Străină, Suspicioasă, Terifiată, Timiditate, Umilință, Vulnerabilitate.

Observi că nu e deloc ușor să etichetezi ce simți – iar lista nu este nici pe departe exhaustivă.

A două condiție ține de temporalitate. De câte ori ți s-a întâmplat să strigi la partener/copii, și doar apoi să îți dai seama că de fapt tu erai de vină, probabil din cauza unor evenimente ce s-au petrecut mai devreme (de exemplu bani, job, etc).

Stăpânirea de sine – Self-management

Reprezintă abilitatea de a-ți folosi sentimentele într-un mod constructiv. Asta înseamnă să te lași ghidat de sentimentele pozitive pentru lucrurile care crezi tu că sunt importante pentru tine, sau pentru un interes mai înalt – umanitar.

De asemenea, înseamnă să ai grijă la vocea critică interioară – pe care o avem toți – și să nu te lași controlat de ea.

Este importat să înțelegi că emoțiile negative pot fi benefice, dacă le înțelegem și adoptăm o atitudine sănătoasă. De exemplu, dacă ne simțim depresivi, trebuie să ne ascultăm corpul, emoțiile și mintea – ce vor să ne spună? Poate că e timpul să schimbăm jobul, să ieșim dintr-o relație. Deci, în acest caz, depresia este de fapt prietenul nostru, care ne atenționează – poate într-un mod prea brutal – că e timpul de schimbare. Dacă nu ne luăm timp să ne înțelegem pe noi, această depresie nu va dispărea.

Doar prin ascultare, acceptare și acțiune, putem schimba ce simțim.

Conștiință sociala – Social awareness

Reprezintă capacitatea de a înțelege și simți emoțiile, gândurile, motivațiile persoanelor. Această aptitudine este de folos în orice relație, fie la serviciu, fie în viața de familie. Cred că ești de acord că vrei să știi ce gândesc și simt colegii tăi despre tine, și mai ales ce simt copiii și partenerul tău de viață.

Gestionarea relațiilor – Relationship management

Reprezintă capacitarea de a inspira și influența persoanele. De asemenea înseamnă înțelegerea status-quo-ul, necesitatea de a-l schimba, și puterea de a o face. Tot aici vorbim și despre gestionarea conflictelor – fie că sunt ele la serviciu, în familie sau în societate.

Hai să vedem beneficiile fiecărei ramuri.

Beneficii – Autocunoaștere

  • Încrederea de sine
  • Conștientizarea emoțiilor proprii
  • Recunoașterea impactului comportamentului nostru asupra altora
  • Observarea modului în care alții ne influențează emoțional

Beneficii – Stăpânire de sine

  • Autocontrol peste emoțiile negative
  • Recunoașterea greșelilor proprii
  • Poți să transmiți clar idei și informație
  • Flexibilitate/adaptabilitate
  • Inițiativă și ambiție
  • Optimism

Beneficii – Conștiință socială

  • Empatie – înțelegi emoțiile, gândurile și motivațiile celorlalți
  • Înțelegerea rețelelor sociale
  • Menținerea relațiilor cu clienții la un nivel bun

Beneficii – Gestionarea relațiilor

  • Model de jucător de echipă – respect, întrajutorare, cooperare
  • Gestionarea conflictelor eficient
  • Facilitarea schimbărilor
  • Influențarea și formarea altora

De ce este Inteligența Emoțională (EQ) mai importanta decât IQ-ul?

Luăm ca exemplu mediul business, în care facem diferență între două categorii de competențe: cele de nivel de prag, respectiv cele prin care te poți distinge.

În categoria nivelului de prag sunt aptitudinile pe care trebuie să le ai ca să primești un job: experiență și cunoștințe în domeniu. Dar orice candidat la un job trebuie să aibă aceste competențe – ele țin de fișa de post. Ce face diferența însă, sunt celelalte competențe.

Ce este Inteligența Emoțională (EQ) și de ce este mai importantă decât IQ-ul - 2

De ce o persoană cu un EQ mare este în avantaj la interviul de angajare?

  • Un vânzător cu un EQ mare poate vinde chiar dublu față de unul „normal” (Cooper, 2013)
  • Oamenii vor să facă business cu persoanele care le plac, chiar dacă competiția are un produs mai bun (D. Kahneman)
  • O persona care își dezvoltă EQ poate să își gestioneze stresul cu mai mare succes. Asta înseamnă accidente reduse la locul de muncă, reducere de plângeri din partea clienților/colegilor, decizii luate cu calm, nu în panică.
  • Înțelegere bună cu colegii, spirit de echipă.
  • Recunoașterea greșelilor și învățarea din ele.
  • Acceptarea criticii.
  • Optimism.
  • Auto-motivație – puterea de a lucra productiv pentru o răsplată pe lungă durată – nu imediată.

Experiența ta

Spune-mi, te rog,  câteva caracteristici ale oamenilor care te-au influențat în viață – poate un șef, un bunic, un model la televizor. Ia-ți două minute să te gândești la cineva care ți-a schimbat viața, gândește-te la trei, patru caracteristici. Doar apoi citește mai departe.

Este adevărat că printre trăsăturile persoanei dragi, probabil niciuna nu se referă la IQ? Este adevărat că probabil lucrurile importante, care rămân în sufletul nostru sunt de fapt trăsături ca și: ambiția, viziunea, autocontrolul, mentoringul, empatia? Adică caracteristici care aparțin exclusiv EQ-ului.

Managerul competent?

Dacă ai avut manageri, probabil ai observat deja tiparul: cunoștințe tehnice puternice, dorește să schimbe tot, micro-management, ia toate deciziile, nu ascultă pe colegii, nu oferă feedback de valoare. Iar continuarea o știi deja:

Un manager este angajat pentru IQ și este concediat pentru EQ!

În viața de familie

Chiar dacă am dat exemplu de business, aceleași lucruri sunt valabile și în viața cu partenerul sau copiii, sau în societate. Suntem mărginiți de IQ-ul static, dar EQ-ul se poate dezvolta. Putem să ne cunoaștem mult mai bine decât acum, să ne folosim emoțiile când trebuie, dar și să le ținem în frâu când ne fac rău, să înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile celor dragi, să îi inspirăm și influențăm, să schimbăm status-quo-ul, să ne creștem unul pe celălalt către o personalitate superbă.

Cum îți îmbunătățești Inteligența Emoțională?

  • În primul rând învață să spui STOP! Ia lucrurile încet, nu te grăbi. Observă-ți emoțiile. Ce simți despre situația curentă, cum ai dori să fie, ce ai vrea să schimbi?
  • Observă-te când observi alți oameni! Îi critici prea repede? Îi pui în stereotipuri negative? Încearcă să te pui în locul lor, să vezi de ce îți spun ei ție ceea ce ei îți spun. Care e motivația lor?
  • Fă teste de autoevaluare. Care sunt punctele tale forte? Dar cele slabe? Cum s-au schimbat de-a lungul anilor?
  • Examinează-te în situații de stres. Când ceva întârzie, devii anxios? Arunci cu vina în colegi? Țipi la partener/copii?
  • Ia responsabilitate pentru greșelile tale. Dacă ai greșit cuiva – coleg/partener – cere-ți scuze de îndată. Nu lasă situația neclarificată. Nu pune în pericol/sub tensiune relația. Oamenii sunt dispuși să te ierte dacă le arăți că ești sincer.
  • Care e impactul tău asupra celorlalți? Cum îi va afecta decizia ta pe colegi, partener și copii? Pune-te în locul lor. Există acțiuni pe care le poți face pentru tine, dar în același timp să ajute și pe alții?
  • Tactică mea favorită: la momente aleatoare din zi, întrerupe tot ceea ce face și realizează că ești aici, acum. CE SIMȚI? Tehnica îți oferă o fereastră de claritate ce durează doar 10-20 de secunde, pentru că după aceea creierul vine din urmă cu supra-raționalizarea și înnoroiază viziunea clară asupra emoțiilor curente.

Pe scurt

Prin dezvoltarea Inteligenței Emoționale ne creștem autocunoașterea, stăpânirea de sine, înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile celorlalți, și construim relații valoroase cu ei. Nu există mod de a-ți aduce fericirea dacă nu știi foarte foarte bine cine ești și ce dorești. La fel, nu poți să trăiești o viață în pace, dacă nu poți transmite eficient dorințele tale celor din jur – fie că e vorba de job, partener, copii, societate.

Îți doresc mult succes în aventura cunoașterii tale!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


16 gânduri inteligente la “Ce este Inteligența Emoțională (EQ) și de ce este mai importantă decât IQ-ul

  1. Im-i reamintesc ca am citit undeva doua aforisme interesante . Prima se referea la problemele legate de deciziile morale si suna cam asa :
    Problema deciziilor morale e ca niciodata nu alegi intre alb si negru ci intre o infinitate de nuante de gri.
    A doua se referea la problema extrem de complicata a filozofiei limbajului , pe care Wittgenstein a exprimat-o in felul urmator : Un lucru (sau un fenomen) care nu poate sa fie descris (exprimat) in mod clar , e preferabil sa fie trecuta sub tacere . Aforisma suna cam asa : Cuvintele au fost date omului nu pentru a-si clarifica gandurile , ci pentru a le incetosa .

  2. Va bubuie mintea de-a atâta cunoștință numai ca din punct de vedere duhovnicesc sunteți egal cu ZERO. Doar pe cei ce nu au Duhul Domnului îi puteți ameți, impresiona, și din păcate sunt multi. Despre voi vorbește Pavel în 1Corinteni 1:1-4 și mai departe. Cereți de la Dumnezeu putere și ungere prin Duhul Sfânt și uitați școlile care v-au distrus omul dinlăuntru, omul duhovnicesc căruia îi este scârbă de teoria și litera voastră moarta. Dumnezeu să vă lumineze mintea și inima și sa va dea har sa va pocăiți cu adevărat.

    1. Poate nu esti rob al Dlui Isus ci a altcuiva ¿de ce? Ura, injosirea si scarba cu care vorbesti tu nu sunt insuflate de Duhul, nu au la baza roada Duhului Sfant, si conform bibliei, cunoastem oameni dupa ce tasneste din ei.
      articolul asta daca ai avea foarte putina pricepere ai intelege ca e spre zidirea ta, chiar are ca scop sa te ajute sa intelegi si sa iei legatura cu duhul tau despre care vorbesti si se pare ca habar nu ai ce e.

      In 1Cor1:1-4 Pavel nu mentioneaza absolut nimic din ce ai spus, nici macar o virgula asa ca te rog frumos sa nu aduci ocara asupra credinciosilor adevarati parafrasand Biblia, cum facea si Satana cand l-a ispitit pe Isus, fariseii sau chiar legalistii din ziua de astazi.

      Nu te crede tu ditamai spiritualul si singurul, ai o gramada de probleme teologice ce ar trebui sa ti le rezolvi inainte sa faci pe predicatoru, nu ca as vrea eu sa te fac sa taci cumva, ci ca sa zidesti si sa aduci oamenii la credinta nu la ura si dispret din pricina prostiei si neintelegerii tale… Puteai perfect sa le vb despre schimbare care are loc in viata oamenilor din momentul cand il accepta si marturisesc pe Isus ca domn si mantuitor; sa le explici in comparatie cu articolul ce este firea noua, cum se capata, dragostea de semeni(empatia), etc; in loc sa dai cu pietre in niste oameni care chiar au intentia sa ajute si te asigur ca au facut mai mult ca tine ptr Isus in articol decat tu in comentariul tau.

    2. Ia mai du te oleacă cu duhul tău și lasă ne în pace. E sec 21, reveniți va oameni buni, gata cu biblia, acum avem alte SF uri

  3. Din pacate atat inteligenta emotionala accentuata cat si cea cognitiva sunt niste inzestrari pe care le dobandim din nastere. De obicei, desi e gresit, spunem de cineva ca are inteligenta emotionala doar atunci cand observam o forma accentuata a acesteia, altfel cu totii o avem, intr-o forma sau alta. Daca natura nu te-a inzestrat cu ceva mai mult de cat media sansele de dezvoltare pe partea asta sunt destul de limitate, eventual cel mult o conturare. Un lucru e cert, inteligenta cognitiva cam vine la pachet cu cea emotionala.

    1. ce penibil esti!probabil ca inainte sa imprastii cuvantul domnulyi erai un betiv de doi bani!omul chiar a facut un articol bun si daca intradevar ai fi un rob al domnului ai recunoaste ca e destul spiritualism aici!sigur unii se trezesc sa comenteze aiurea in numele domnului pe cand nu au nici o idee despre ce vorbesc!!pana si atitudinea ta nu e una crestina si mi.as pierde timpul sa’ti citesc tâmpeniile!!

  4. Un articol foarte bun și interesant. Chiar apreciez munca ta, doar ca am o mica obiecție, corecteaza in ” cere-ti scuze” ( la rubrica despre cum poti imbunatati EQ), desi cred ca e de vina autocorrect-ul. Felicitări pt tot și succes pe mai departe!

Comentariile sunt închise.