Site icon Adrian Vîntu

7 moduri de a scăpa de îngrijorare/anxietate

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Media de timp pe zi pe care noi o petrecem îngrijorându-ne este de o oră și cincizeci de minute. Ca și cum nu ar fi de ajuns de rău că dormim 8 ore, stăm la lucru 9, acum mai pierdem încă 2 ore din cauza anxietății. Când atunci îți mai trăiești viața?

De ce ne îngrijorăm?

Îngrijorarea era un lucru bun, a evoluat împreună cu inteligența, iar scopul ei în vremurile tribale era de a ne ține departe de pericol. După ce am evoluat, anxietatea a devenit o mare problemă pentru că creierul vechi/tribal interpretează semnale neutre din epoca moderna ca și pericole.

Cum te afectează îngrijorarea

Anxietatea îți crește atât riscul de atac de cord pe termen lung, cât și riscul de Alzheimer. De asemenea, îți mănâncă din capacitatea de memorare. Pe plan uman/romantic, poate să fie foarte intrusivă și să îți distrugă relația.

Ce poți face tu?

Dormi corect – asta înseamnă să dormi 8 ore pe zi, nu 7 sau 6. De asemenea, dormi la ore obișnuite, nu îți fă somnul aleatoriu.

Meditează – chiar și 5 minute pe zi de meditație Mindfulness au un efect foarte adânc. Dacă nu știi sau nu poți să meditezi, doar stai în liniște 5 minute. Fără telefoane, fără planuri, fără gânduri și emoții.

Curăță mediul – este important să ții un birou, apartament cât mai în ordine, dezordinea fiind un cauzator al anxietății și depresiei

Renunță la zahăr – pe cât poți de mult, renunță la produsele zaharoase. Zahărul a fost denumit nouă cocaină de către medici.

Caută soluții – fă-ți o listă cu soluții posibile – dacă sunt

Programează-ți anxietatea – fă-ți un orar când îți dedici timp îngrijorărilor. În rest, dacă apar în afara programului, notează-le și treci mai departe, le vei procesa doar în timpul programului.

Acceptă realitatea – oamenii sunt diferiți, au valori, motivații și experiențe diferite. Nu încerca să îi bagi pe toți în aceleași modele ca tine. Ei vor și fac alte lucruri pe care tu poate nu le înțelegi. Asta nu înseamnă că vor să te rănească.

S-ar putea să te înșeli?

O mare parte din lume asociază grija cu inteligența. Este fals. Altă parte asociază grija cu îngrijirea (caring) – de exemplu mamele, care cred că grijile sunt o dovadă de dragoste. Este fals.

Grijile excesive sunt o dovadă de slabă stăpânire a emoțiilor!

Anxietatea ne proiectează un pericol sau o catastrofă iminentă. În realitate, în 85% din cazuri consecințele sunt pozitive sau neutre.

Pe scurt

Anxietatea este nerealistă, ineficientă și în timp ce credem că exprimăm dragoste (caring), în realitate doar îi rănim pe cei din jur. Poți scăpa de ea prin exerciții ce țin de bine starea fizică, dar mai ales prin pauzele de meditație și acceptare a faptului că nu toți suntem la fel.

Îți urez un suflet ușor, și te las cu un citat de la un om extraordinar, Dr. Love, Leo Buscaglia

Îngrijorarea nu distruge durerea zilei de mâine, doar secătuiește ziua de azi de bucurie

P.S. Pentru că articolul a generat mult interes, am scris o completare pe larg în acest articol De ce să nu te îngrijorezi chiar și când ai o problemă – și ce e bine să faci



STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează cursul gratuit anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version