Trimite și prietenilor tăi articolul!

Media de timp pe zi pe care noi o petrecem îngrijorându-ne este de o oră și cincizeci de minute. Ca și cum nu ar fi de ajuns de rău că dormim 8 ore, stăm la lucru 9, acum mai pierdem încă 2 ore din cauza anxietății. Când atunci îți mai trăiești viața?

De ce ne îngrijorăm?

Îngrijorarea era un lucru bun, a evoluat împreună cu inteligența, iar scopul ei în vremurile tribale era de a ne ține departe de pericol. După ce am evoluat, anxietatea a devenit o mare problemă pentru că creierul vechi/tribal interpretează semnale neutre din epoca moderna ca și pericole.

Cum te afectează îngrijorarea

Anxietatea îți crește atât riscul de atac de cord pe termen lung, cât și riscul de Alzheimer. De asemenea, îți mănâncă din capacitatea de memorare. Pe plan uman/romantic, poate să fie foarte intrusivă și să îți distrugă relația.

Ce poți face tu?

Dormi corect – asta înseamnă să dormi 8 ore pe zi, nu 7 sau 6. De asemenea, dormi la ore obișnuite, nu îți fă somnul aleatoriu.

Meditează – chiar și 5 minute pe zi de meditație Mindfulness au un efect foarte adânc. Dacă nu știi sau nu poți să meditezi, doar stai în liniște 5 minute. Fără telefoane, fără planuri, fără gânduri și emoții.

Curăță mediul – este important să ții un birou, apartament cât mai în ordine, dezordinea fiind un cauzator al anxietății și depresiei

Renunță la zahăr – pe cât poți de mult, renunță la produsele zaharoase. Zahărul a fost denumit nouă cocaină de către medici.

Caută soluții – fă-ți o listă cu soluții posibile – dacă sunt

Programează-ți anxietatea – fă-ți un orar când îți dedici timp îngrijorărilor. În rest, dacă apar în afara programului, notează-le și treci mai departe, le vei procesa doar în timpul programului.

Acceptă realitatea – oamenii sunt diferiți, au valori, motivații și experiențe diferite. Nu încerca să îi bagi pe toți în aceleași modele ca tine. Ei vor și fac alte lucruri pe care tu poate nu le înțelegi. Asta nu înseamnă că vor să te rănească.

S-ar putea să te înșeli?

O mare parte din lume asociază grija cu inteligența. Este fals. Altă parte asociază grija cu îngrijirea (caring) – de exemplu mamele, care cred că grijile sunt o dovadă de dragoste. Este fals.

Grijile excesive sunt o dovadă de slabă stăpânire a emoțiilor!

Anxietatea ne proiectează un pericol sau o catastrofă iminentă. În realitate, în 85% din cazuri consecințele sunt pozitive sau neutre.

Pe scurt

Anxietatea este nerealistă, ineficientă și în timp ce credem că exprimăm dragoste (caring), în realitate doar îi rănim pe cei din jur. Poți scăpa de ea prin exerciții ce țin de bine starea fizică, dar mai ales prin pauzele de meditație și acceptare a faptului că nu toți suntem la fel.

Îți urez un suflet ușor, și te las cu un citat de la un om extraordinar, Dr. Love, Leo Buscaglia

Îngrijorarea nu distruge durerea zilei de mâine, doar secătuiește ziua de azi de bucurie

P.S. Pentru că articolul a generat mult interes, am scris o completare pe larg în acest articol De ce să nu te îngrijorezi chiar și când ai o problemă – și ce e bine să faciSTOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează cursul gratuit anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


10 gânduri inteligente la “7 moduri de a scăpa de îngrijorare/anxietate

 1. Oau!….Omul potrivit la locul potrivit!…ceea ce mă face să cred, că există viitor pentru România!
  Un articol prea perfect!…așteptăm mai mult, si mai mult!☺

 2. Mda, diagrama de la inceputul articolului i-mi pare foarte relevanta.

  Ceva ce am observat la alte persone din jurul meu, este faptul ca au ales ca un mod de a traii zi de zi, in aceasta stare de ingrijorare/neliniste. Genul de persoane agitate, si, de cele mai multe ori, pentru motive de importanta minora (Aoileu, n-am facut aia..sau..ailalta, acestea fiind de fapt niste lucruri minore de genul imprimarea unei hartii sau faptul ca persoana nu a cumparat paine…).

  Mai mult decat atat, acest mod de a privi lucrurile, ma refer aici la a te ingrijora pentru aproape toate lucrurile ce trebuie facute/rezolvate, de multe ori face sa pierdem din vedere acele lucruri cu adevarat importante, nu neaparat pentru care trebuie sa ne ingrijoram, dar carora ar trebuii sa le acordam, sa zicem, o prioritate mai mare, ducand intr-un final la amanarea lucrurilor prioritare, timp in care, bineinteles, apar alte lucruri marunte care trebuie rezolvate, si tot asa. Ca un cerc vicios ce duce la intretinerea acestei stari de agitatie pe termen nedefinit.

  Asa cum am spus, am observat acest lucru la alte persoane, dar este mult mai usor de vazut paiul din ochiul cuiva decat barna din propriul ochi, nu-i asa? 🙂

  Ce altceva am mai observat, dar acum ma refer la propria persoana, este faptul ca vecinatatea acestui gen de persoane i-mi creeaza o stare de disconfort psihic, pe care nu o pot defini.

  Dar, asa cum spuneai Adrian, spre sfarsitul articolului, am presupus ca “Ei vor și fac alte lucruri pe care tu poate nu le înțelegi.”

  Cert este ca, involuntar, am tendinta de a evita contactul verbal si chiar doar vecinatatea acestui gen de persoane, pe cat posibil, bineinteles.

  1. De acord cu tine Doru, si subliniez “de multe ori face sa pierdem din vedere acele lucruri cu adevarat importante”.

   Da, despartirea de prieteni/mediu toxic este ceva la ce indemn si eu. Este fabuloasa o viata in pace, fara “prieteni” care sa te critice, sa fie Giga-contra, sa iti impuieze capul cu politici si alte Protv-isme 🙂

 3. Felicitări Adrian.
  Îți mărturisesc faptul ca urmăresc cu interes împreună cu soția ce scrii si te incurajez sa continui a face cu placere.
  Esti o sursă de educație practica.

 4. Cred că cel mai greu este să realizezi că propria persoană se îngrijorează prea mult sau chiar degeaba. Am văzut diagrama de mai sus într-o postare Dex și mi-am spus ce ar fi să încerc să fac un training mental. Să încerc cele notate și pentru numai o singură zi. Funcționează! Cred că sunt pe drumul cel bun 🙂

Comentariile sunt închise.