Site icon Adrian Vîntu

6 lucruri la care să renunți pentru a avea succes

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Pentru a avea succes, ai nevoie de multă educație de valoare și practică. Dar câteodată ai nevoie și să renunți la unele lucruri.

Renunță la gândirea negativă

„Colegii îmi vor face rău”, „șeful mă va concedia”, „copilul nu va ajunge de succes” – de câte ori pe zi te sperii singur/ă de scenariile apocaliptice? Nu știi că aceste gânduri sunt doar ghicire în viitor? Cât rău îți faci zilnic imaginându-ți evenimente în care „toți” sunt împotriva ta, „toate” merg rău”? Iei cumva și decizii bazate pe acesta negativitate? Îi influențezi negativ și pe cei dragi?

Cum ar fi că în loc de atitudinea negativă să prețuiești ceea ce ai, să te bucuri de sănătatea, familia, și anii pe care îi mai ai pe frumoasa noastră planetă?

Renunță la critica de sine

Cred că știi scenariul: vocea critică din cap, care îți spune că nu ești îndeajuns de bun/ă ca părinte, ca prieten, pentru a vorbi în public, pentru a slăbi, etc.

Vocea critică este bună dacă te atenționează ușor și te provoacă să îți faci un plan de atac bun. Dacă trece peste această limită sensibilă, vocea această interioară doar te dărâmă. Dacă te gândești bine, nici măcar pe cei din jur, prietenii și familia, nu îi judeci atât te tare că pe tine. Dacă de ei ai grijă, în tine de ce lovești?

Renunță la grabă

Vrei să faci multe, toate, acum! Cum e să lucrezi astfel cu familia și colegii? Îi pui în situații de stres poate? Toată lumea „trebuie” să se miște după ritmul tău? Tu știi cel mai bine cum „trebuie”? Cred că îți dai seamă că dacă astfel te comporți, le faci rău celor din jur. Tiparul seamănă cel puțin cu cel autoritar, un fel de Ceaușescu port mortem.

Ce să faci în loc? Ia-ți timp pentru lucrurile care contează. Renunță la cele care nu îți aduc îndeajunsă valoare. Gândește-te cum îi afectează pe cei dragi graba ta. Cum poți să îi iei în calcul și pe ei, să vezi dacă pentru ei contează la fel de mult ce dorești tu, să fii empatic/ă, să creați un mod în care vă puteți sincroniza acțiunile.

Renunță la credințele ce te limitează

„Sunt prea bătrân/ă să mai învăț”. „Nu pot să trec peste trecut”. De unde vin aceste idei care îți tăie aripile? Cine ți-a spus că nu poți să înveți la orice vârstă? Părinții tăi, societatea, „prietenii”? Ei bine, ei nu au dreptate și nu cunosc psihologie.

Nu poți trece peste trecut? Ai mai avut eșecuri în viată? Poate romantice, poate la job. Ai trecut peste ele atunci? De ce crezi că acum nu vei putea trece? De fapt, cu cât trăiești mai multe eșecuri, cu atât înveți și înțelegi mai bine viața, și atunci devine mai ușor să te orientezi către prezent și viitor.

De fapt, puterea de a trece peste greutăți ne definește și ne întărește caracterul. Ție cum îți plac poveștile oamenilor care și-au învins dificultățile și au prosperat? Pe cine cunoști tu astfel? Ai vrea să fii că el/ea? Crede-mă, deja ești!

Renunță la compania negativa

Am scris aici un articol foarte bun despre compania în care trăim. Cei 5 oameni cu care îți petreci timpul cel mai des, cum sunt ei? Te încurajează, sunt empatici, te lasă să visezi, îi vezi că posibile modele pentru copiii tăi? Dacă da, atunci fii fericit, rar găsești astfel de oameni. Dacă în schimb te critică, sunt Gică-contra, sunt invidioși, vorbesc despre subiecte care pe tine nu te interesează – politică, vedete, etc –, e timpul să cauți alți 5 oameni, care să te ajute îți îndeplinești visele și scopul pe care crezi tu că îl ai în viață.

Renunță la atașamente

Asta este probabil cea mai grea lecție pe care o vei învăța în viață. Totul este trecător. Frumusețea ta, inteligența ta, prietenii tăi, familia ta. Totul este în schimbare. În loc să ceri lumii să fie așa cum vrei tu, așa cum „ar trebui”, încearcă să vezi că fiecare persoană are valorile, experiențele și visurile proprii. Suntem foarte diferiți și dorim lucruri la fel de diferite. Nu încerca să îi transformi pe ceilalți în tine, mai bine încearcă să ai o atitudine de observator, detașat, să te bucuri că ai unică ocazie de a avea o viată, de a fi acceptat și iubit de către cei dragi.

Îți doresc să te despărți ușor de lucrurile acestea, și să ai viața pe care ți-o dorești!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version