Cum îți prezice proporția de 5:1 viitorul relației

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Unul dintre cei mai buni psihologi ai relațiilor, John Gottman, ne arată prin proporția de interacțiuni 5:1 atât care este situația dintr-o relație cât și care va fi viitorul ei.

Ce este proporția 5:1

În timp de conflict într-o relație, se întâmplă lucruri pozitive: interes față de cealaltă persoană, întrebări clarificatoare, empatie, afecțiune, și lucruri negative: furie, ostilitate, critică, rănirea sentimentelor. În relațiile care sunt de durată, care funcționează, proporția dintre lucrurile pozitive și negative este de 5:1.

Ce înseamnă

Dacă în relație ai făcut un lucru negativ, ca cele mai de sus, atunci ani nevoie de 5 interacțiuni pozitive pentru a-ți repara situația. Este important să observi că această ecuație nu este balansată: un lucru negativ nu va fi balansat printr-un lucru pozitiv – este nevoie de 5 lucruri pozitive.

De ce ecuația nu este balansată? Pentru că negativul are un impact mult mai mare asupra noastră de a aduce suferință și de a provoca stricăciuni.

Divorț

În cazul persoanelor care se apropie de divorț, proporția este de 8:1. Aceasta pentru că în cazul acestor persoane, cantitatea de negativitate este mult mai mare.

Fără interacțiuni negative

Suntem învățați la televizor că după căsătorie, totul este miere și lapte. Prințesa își găsește prințul, iar aceștia trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Dacă ai fost măcar într-o relație în viața ta, știi că acest lucru este fals.

Valoarea interacțiunilor negative

Care este valoarea pozitivă a interacțiunilor negative? De ce avem de fapt nevoie de ele?

Interacțiunile negative au o mulțime de funcții pro-sociale, printre care identificarea și rezolvarea modelelor de interacțiune care nu funcționează. Sau, atragerea atenției partenerului asupra diferențelor de perspectivă. Pe măsura ce timpul trece, sentimentele și scopurile partenerilor se schimbă, și este importat ca pe măsura ce aceste situații apar să fie discutate și rezolvate.

O relație fără conflict nu poate să evolueze!

Proporția ta

Este important să fii atent în orice moment, unde te afli în relația ta. Ce stil de interacțiune pozitivă:negativă ai tu? Dar partenerul? Dorești tu sau partenerul mai multe interacțiuni pozitive? Mai puține negative?

Este de dorit să îți judeci toate tipurile de relație prin această proporție, nu doar cele romantice. Cum sunt interacțiunile cu prietenii tăi? Te critică, te trag în jos și vă simțiți bine doar la o bere? Poate sunt atunci doar colegi de bere, dar nu prieteni, și e timpul să îți cauți un mediu nou.

Ce poți să faci tu?

Ce ar fi cel mai dorit ar fi să crești numărul de interacțiuni pozitive. Asta înseamnă mai multe lucruri printre care:

  • Arată interes. Când vine acasă partenerul după o zi grea de lucru și vrea să vorbească, îl asculți sau citești ziarul, privești televizorul, verifici mobilul?
  • Arată afecțiune. O surpriză plăcută, ținutul de mână, un „te iubesc”, chiar și ajutatul cu munca casnică arată că te gândești la partener.
  • Arată apreciere. Gândește-te ce ți-a plăcut la început la partener, lucrurile dragi pe care le-ați făcut împreună. Complimenteze-l, arată-i lucrurile pozitive pe care le apreciezi cu adevărat.
  • Ascultă activ. Arată-i prin limbaj verbal și non-verbal că înțelegi. Ascultă cu atenție, fără judecată. Nu da sfaturi prea repede. Câteodată nu da sfaturi de loc – câteodată doar avem nevoie să ne exprimăm insatisfacția față de un lucru, nu căutam neapărat soluții.
  • Arată acceptanță. Poate nu ești de acord tot timpul cu partenerul – și este de înțeles. Dar lasă-ți partenerul să spună ce are zis. Arată-i că este important pentru tine ce spune.
  • Arată caracter jucăuș. Este o reală plăcere să ai un partener care glumește, se joacă, aduce surprize în casă sau în pat. Atingerile, zâmbetele, complimentele, toate adaugă un sentiment de ușurare, de plutire, de siguranță că ești pe calea cea bună.

Pe scurt

Pentru ca să ai o relație de succes care să dureze, au nevoie să atingi proporția de interacțiuni pozitive 5:1, să o contorizezi astfel încât să știi tot timpul unde sunteți, să înțelegi că emoțiile negative au un impact mai mare decât cel pozitiv, și să conștientizezi că o relație valoroasă necesită efort.

Îți doresc mult succes în crearea balanței relației tale aproape de perfecțiune!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie