Trimite și prietenilor tăi articolul!

După articolul de săptămâna trecuta am avut o grămadă de feedback. A fost pentru mine foarte șocant sa aflu următorul fapt.

Românii cu care am vorbit, nici măcar nu știau ce înseamnă succesul! Din discuții mi-am dat seama nu numai că nu aplicau procesele bine documentate în manualele de psihologie și în cursurile de coaching, dar nici măcar nu știau ce înseamnă acest cuvânt „succes”. Definițiile lor firave erau legate de o oarecare situație economică, de ieșitul în oraș la o bere și de a avea un partener acasă care să le spele rufele.

Am propus atunci un test și apoi o discuție.

Da
Trăiesc o viață sănătoasă (mâncare, sport)
Trăiesc o viață în care îmi organizez mult timp liber pentru mine
Trăiesc o viață în care îmi permit să petrec timp cu cei dragi
Sunt în pace cu alegerile pe care le fac zi de zi
Mă iubesc pe mine însumi
Trec peste eșecuri fără să pierd din entuziasm
Trăiesc în moment, fără să fiu deprimat de trecut sau anxios față de viitor
Simt o curiozitate față de viață. O văd ca un lucru fascinant și fermecător
Privesc viața că o aventură a mea – nu ca ceva care se întâmplă la televizor, altora
Am puterea de a influența pozitiv oamenii
Cei din jur mă privesc ca un model
Cei 5 oameni cu care îmi petrec cel mai mult timp sunt printre cei mai de succes oameni pe care îi cunosc
Am o relație romantică foarte fericită cu partenerul/a
Comunic excelent cu partenerul/a
Am multe în comun cu partenerul/a, dar și de ajuns de diferite încât să țină relația interesantă
Sunt plin/ă de umor – fac lumea să radă
Jobul meu este pasiunea mea
Îmi vizualizez viitorul și visurile – ceilalți sunt mișcați de lucrurile pe care doresc să le îndeplinesc și vor să fie alături de mine
Mă inspir de la cei mai buni (oameni de succes, leaderi – față în față sau prin internet)
Mă adaptez la timpurile curente – nu dramatizez „pe vremea mea…”
Total 0

Un scor cât mai mare înseamnă o educație puternică psihologică, control emoțional, empatie, curaj – adică majoritatea bunătăților de care ai nevoie pentru o viață de succes și fericire.

Testul are patru parți.

  • Una să evidențieze caracteristicile succesului. Sper că ai recunoscut aici multe dintre ele și că te gândești zilnic la cum să le îmbunătățești.
  • A doua parte este să îți aproximezi tu cât de regulat faci acțiuni care sunt în linie cu cele exprimate în test.
  • A treia parte îți pune întrebarea: dacă le faci tu acum în minte acest test prietenilor tăi, câți îl pot trece?
  • Și poate cel mai important: toate lucrurile exprimate în test sunt competențe învățabile. Nimeni nu s-a născut om de succes. Cu toții învățam zilnic. Iar asta e aventura și povestea vieții noastre.

Adaug mai jos câteva idei pentru claritate.

După 40 de ani voi fi fericit!

În coaching am întâlnit mulți clienți care visau că vor ajunge la o vârstă magică – de exemplu 40, 50 de ani – unde vor fi bogați iar apoi vor începe să fie fericiți și liberi. Atunci doar vor începe să trăiască cu adevărat.

Cum ți se pare asta?

Se pare că în mintea lor există două momente temporale. Prima, acum, când lucrurile nu sunt roz. A doua, după o perioadă de ani, când totul va fi perfect. Bineînțeles, între timp ei nu vor face nimic. Vor aștepta să treacă timpul, iar apoi cineva le va aduce o geantă de bani – ca răsplată pentru ce? Tot probabil un Moș Crăciun le va aduce sănătatea înapoi, sănătatea pe care au neglijat-o în acești ani. Poate chiar Iepurașul de Paște le va aduce relația romantică mult visată, la care ei nu au contribuit cu nimic – nu au experimentat, nu s-au cunoscut pe ei însuși, nu au citit cărți de psihologie.

Acești oameni nu conștientizează faptul că: succesul este suma obiceiurilor (habits) pe care le facem azi pentru a ne fi bine in viitor – de exemplu in 5, 10 ani.

Pot sa fiu de succes și singur!

Un tipar psihologic pe care îl întâlnesc zilnic în România este lipsa de încredere în cei din jur, frica și protecția ego-ului; toate par exagerate față de lumea de „afară”. În acest comportament de auto-izolare iau naștere gânduri foarte iraționale, de tipul: persoana se crede expert – fotbal, politică, poezie, șofat, etc; persoana îi urăște pe cei din jur pentru că se simte amenințat că i-ar putea fura din resurse; persoana simte invidie față de succesul altuia.

Majoritatea oamenilor pe care îi întâlnesc nu știu să judece strategic: să lase jos bagajul educației fricii și urii; să se alieze cu persoane de succes; să țină aprinse legăturile cu acei (puțini) oameni care le vor bine.

O viață de succes înseamnă una în care îți îndeplinești visurile mari. Asta nu se poate întâmpla fără susținerea celor din jur. Ei au nevoie să te înțeleagă, să aibă încredere în tine și să fie inspirați de tine.

Succesul aduce fericire?

Cum sună scenariul următor: când voi avea bani, faimă și relații, atunci voi fi fericit. Pare credibil, da?

Ce spui despre scenariul alternativ: sunt fericit, deci lucrez cu drag la pasiunea mea, devin tot mai cunoscut pentru asta, îmi creez relații de calitate.

Care dintre cele două sună mai adevărat? Care scenariu este realizabil și care este un scenariu magic (wishful thinking)?

Recomandări

Îmi dau seama zi de zi, că știința succesului este foarte dificilă în România. Poate nici măcar oamenii la care ții nu vor atinge vreodată fericirea de lungă durată. De aceea te întreb măcar pe tine:

  • Ești curajos/curajoasă?
  • Observi cu judecată critică productivă cine sunt aliații tăi?
  • Care sunt visele tale?
  • Îți urmezi visele tale?
  • La care lucruri ai renunțat azi, pentru a avea fericirea de peste ani?
  • Când pui în balanță durerea disciplinei, față de durerea regretului – ce alegi mai des zilnic?

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “Primul lucru ce lipsește în România pentru o viață de succes – Test de 2 minute

Comentariile sunt închise.