În noul curs pe care îl predau gratuit, ca și majoritatea cursurilor mele, vorbesc despre succes și mai ales o parte importantă a sa, controlul.
Controlul persoanelor
Cel mai la îndemână ne este să îi controlăm pe cei din jur. Facem asta conștient sau inconștient. Conștient putem manipula sau influența pe cei din jur. Dar doresc să insist pe inconștient. Micile lucruri pe care l-am copiat automat de la părinte/societate/religie.
„Trebuie sa te căsătorești cu unul/una cu bani” – câți dintre noi nu am auzit acest sinistru ordin? Cată sărăcie financiară a înfruntat părintele (post)comunist ca să îi fie afectată (slaba) inteligență emoțional-rațională, de a crede că banii aduc fericirea?
„Trebuie să ai nota 10 toate materiile” – câți dintre noi ne cerem prietenilor, ca ei să se priceapă la tot – mașini, mâncare, politică, sport, nutriție, etc? Dacă despre prietenii noștri știm că se pricep maxim într-un singur domeniu, probabil cel legat de job, de ce credem că copiii ar putea, sau mai mult, ar fi interesați să știe „tot”.
Un argument sinistru la acest ordin, probabil l-ai auzit de cel puțin o sută de ori: „este pentru binele tău”. Părintele, are puteri supranaturale. Poate să ghicească în viitor, un fel de Mama Omidă, minus faima. El/ea vede clar, că nota ta de la matematică îți va transforma viitorul, mai exact pe 25 Septembrie 2020. Și că de fapt „trebuie” să fii recunoscător. Un fel de: „executa ordinele mele și iubește-mă, altfel ți-o iei rău”. Un dumnezeul local.
Apropo de… „educația” din România. Te rog să cauți pe Google „teen inventors” sau privește mai jos.
Copiii aceștia au inventat: un test de detecție Alzheimer, un test de detecție cancer pancreatic, o mașină portabilă de dializă. Acești copii au schimbat lumea.
Crezi că copilul tău va ajunge ca ei? Că va face ceva pentru umanitate? Că în școala românească va face lucruri practice, de calitate globală?
Crezi că îi este folositor copilului tău mental și emoțional să stea închis 8 pe zi ca apoi să mai trebuiască să își mai piardă multe alte ore cu teme? Nici tu măcar nu stai atât de mult la job. Nici tu măcar nu suferi atât!
„Trebuie să te schimbi”, „trebuie să fii bun”, „trebuie să votezi cu cine spun eu”, „trebuie să gândești ca mine”, „daca nu faci […], atunci nu te mai iubesc” – cred că dacă aș aduna de la tine și de la fiecare cititor expresiile de tip „trebuie” pe care le aude zi de zi, aș putea scrie un nou DEX.
Zeul Trebuie
Lumea mă întreabă atunci nedumerită:
„Nu trebuie să te căsătorești cu cineva cu bani?”
„Nu trebuie să ai nota 10 toate materiile?”
„Nu trebuie ca copilul meu să îmi facă mie toate ordinele?”
„Nu trebuie ca eu să fac toate ordinele șefului?”
„Nu trebuie ca eu să fac toate ordinele societății?”
Iar răspunsul meu este: NU! Nu trebuie să faci nimic. În 99.9% din cazuri, nu trebuie să faci nimic!
„Ar fi de dorit să te căsătorești cu cineva cu o situație financiară mai bună din cauză că avem nevoie de servicii scumpe în cea mai săracă țară din Europa. Dar cu siguranță nu știm viitorul și cu siguranță știm că banii nu aduc fericirea.”
„Ar fi de dorit să înveți la materiile care îți plac și cu care ești compatibil/ă pentru că pasiunea găsită probabil o vei avea încă 10 ani și probabil îți va asigura un venit. Dar dacă îți vei schimba preferințele în timp, vei putea recupera, nu există nici o situație/problemă peste care nu putem trece.”
„Ar fi de dorit ca copilul meu să fie mai puțin chipul și asemănarea mea. Aș dori să fie un om independent, nu o copie forțată a mea.”
„Ar fi de dorit ca să am un job de succes, iar asta înseamnă un șef compatibil, nu unul care susține o relație de stăpân/servitor. Dar dacă relația este defectuoasă, îmi pot începe de azi căutarea unui nou job.”
„Ar fi de dorit să mă integrez în societate pentru beneficiile pe care le aduce comunitatea. Dar dacă mă simt diferit/ă, de nișă, voi căuta oameni diferiți, de nișă, ca mine.
Diferența
Cum se simte în corp când cineva îți spune ce „trebuie”? Când se comportă ca un dumnezeu local? Când citește în viitor? Când știe… tot?
Corpul e încordat, umerii se strâng, simți stresul? Chiar și când vorbești cu tine, și tu îți spui ție „trebuie” – cum se simte în corp?
Dar când spui: „ar fi de dorit …, dar dacă nu…”. Simți relaxarea? Vezi că lumea deja nu mai e albă/neagră? Că găsești soluții, că te adaptezi? Că ești flexibil/ă?
Direcția ta
Cum răspunzi la cele trei întrebări:
De câte ori pe zi auzi „trebuie” de la ceilalți?
De câte ori pe zi spui chiar tu, „trebuie”?
Ce simți emoțional și în corp când înlocuiești cu „Ar fi de dorit să…, dar dacă nu, atunci…”
Pe scurt
Oamenii, inclusiv tu, nu vor să fie controlați. De aceea la ordine răspundem negativ, chiar cu dorința de a face ciudă. Zilnic folosim expresii iraționale prin care îi rănim pe alții, sau ne rănim chiar pe noi. Printre ele, zeul distrugerii relațiilor este Trebuie. „Trebuie”, zeul lipsei de empatie, zeul care știe tot, și care vrea să îți distrugă inclusiv dramul de personalitate – vezi/auzi vocea critică interioară.
Ca tratament împotriva zeului, folosim: atenția – observăm și număram de câte ori ne închinăm lui Trebuie, și ne folosim rațiunea: „ar fi de dorit să…, dar dacă nu…”
Îți urez că de azi înainte să folosești tactica anti-trebuie, și să ai inimă ușoară!
STOP ANXIETATE
Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!