Trimite și prietenilor tăi articolul!

După reîntoarcerea mea în România, am observat o mulțime de componente ce lipsesc prietenilor mei pentru a duce o viată de succes. Câteva sunt: managementul taskurilor, managementul timpului, comunicarea interpersonala eficientă, etc. Acestea probabil le-ai observat și tu. Dar există o componentă despre care nici măcar nu se vorbește.

Înainte să îți spun despre această componentă, te rog să îți faci testul de mai jos.

Da
Duc o viată lipsită de stres (sau stresul este de nivel minim)
Nu îmi macin gândurile cu proiecțiile despre viitor
Nu îmi macin gândurile cu evenimentele trecute
Adorm ușor
Dimineața mă trezesc cu idei bune
Sunt împlinit cu mijloacele de viață (bani, familie, etc)
Fac des plimbări singuratice (de exemplu, drumul de 10-20 de minute către locul de muncă) – fără să ascult muzică, sau alte interferențe
Îmi vin idei bune la duș!
Stau des și visez cu „ochii în tavan” (fără muzică, tv, internet)
Țin o lista cu lucruri de făcut
Situațiile noi nu mă îngrijorează – le percep ca interesante sau chiar ca oportunități de creștere
În relații, găsesc moduri noi de aplanare a conflictelor
În relații, găsesc moduri noi pentru a face viată mai interesantă, mai bună
Privesc viața jucăuș. Sunt curios, vreau să știu mai multe, să încerc mai multe
Nu îmi este frică să fac greșeli. De fapt, eu învăț foarte bine din greșeli
Total 0

Cred că știi acum despre ce componentă vorbesc : )
 

Creativitate = artist?

Probabil motivul pentru care cuvântul și ideea de creativitate lipsește din vocabularul românesc este pentru că a fost asociat (la scoală) cu arta. Doar pictorii, scriitorii și muzicienii erau creativi. Restul eram… necreativi-doar niște roboței care, pe scurt, eram sortiți să repetăm viețile părinților. Acest tip de gândire este deosebit de distrugător și din păcate, îl observ zilnic.

Dacă ești de acord până aici, atunci hai să vedem câteva caracteristici ale creativilor.

Oamenii creativi au relații mult mai bune cu colegii si prietenii

O componentă esențială a empatiei este imaginația. Ca să putem simți emoțiile celor din jur și înțelege intențiile lor, avem nevoie de o cantitate mare de imaginație. Când comunicăm cu persoanele importante din viată noastră – familie, prieteni, colegi, etc – ne punem în locul lor, dar trecutul lor, experiențele și valorile lor sunt foarte diferite de ale noastre. De aceea, doar făcând un salt foarte mare de creativitate, ne putem compune universul lor în inima și mintea noastră, pentru a putea fi alături de ei.

Oamenii creativi au relații mult mai bune cu partenerul romantic

Una dintre problemele cele mai mari în relație este… timpul. De fapt, nu timpul în sine, ci rutina care își întinde aripile peste ceea ce era înainte un teritoriu, între cei doi, plin de aventură și joacă. Creativul își înțelege ușor partenerul, îi este un suport real. Încearcă mereu și găsește modalități noi de petrecere a timpului împreună și de inovare a personalității/lor.

Oamenii creativi sunt mari povestitori

Dacă proiecția cea mai întâlnită asupra realității ne este inculcată de către media (televiziune/radio/ziare/internet), oamenii creativi își compun o viziune mult mai aventuroasă și antrenantă asupra lumii. Ei creează situații neașteptate și amuzante. Tot ei încearcă lucruri pe care oamenii normali ori le ignoră (poate și din cauza fricii), ori le consideră copilărești. Chiar și Steve Jobs spunea: „Stay hungry. Stay foolish”. O persoană creativă are o istorie plină de povești, unele de succes, cât și multe dureroase sau jenante. Probabil cele din urmă ne fac să râdem mai bine.

Oamenii creativi sunt modești și încrezători în același timp

Sunt modești pentru că știu că „au crescut pe umerii giganților”. Și ei au fost discipoli, au învățat de la marii istoriei. Victoriile anterioare sunt pentru ei motive de încredere de sine, dar pentru că se orientează către viitoarele succese, nu exagerează și nu decad în aroganță.

Oamenii creativi te fac mai bun

Prin posibilitatea lor de a privi lumea și relațiile într-un mod jucăuș, deschis, rebel și fascinant, creativii îți dau aripi să vezi lumea ca atunci când erai copil și fără griji. Să te concentrezi la scopurile tale, să alungi fricile, să fii aventurier în lumea ta, să fii un leader, să trăiești o viață de succes.

De ce (nu) ești creativ?

Pentru multă lume, a fi creativ sună a magie. Ceva neexplicat se întâmplă undeva în creier, iar apoi ideile geniale curg.

Din fericire, știința ne ajută în dezvăluirea misterului și ne arată cât de simplu este de fapt procesul.

Modul concentrat vs modul difuz

În modul concentrat, avem o problemă familiară de rezolvat. Gândul caută în calculatorul numit creier, elemente care sa rezolve această problemă. De exemplu, dacă avem de curățat casa, creierul va căuta elementele ajutătoare – mătură, cârpă, substanțe. Aceste elemente se găsesc deja în creier – și putem spune că sunt relativ apropiate ca domeniu (curățenie, casă, obiecte de lucru familiare).

În modul difuz, lăsăm mintea să zboare. Acum nu mai accesăm un domeniu mic, ci multe, și oarecum la distanțe mari. Acum facem asocieri îndepărtate: ce dispozitive am putea inventă pentru a ajuta în curățenie primii colonizatori ai planetei Marte?

Sau, revenind la scopul articolului, lucruri foarte practice din viața de zi cu zi: ce elemente din domeniul de muncă aș putea aduce în domeniu de familie, pentru a petrece mai mult timp cu copiii? Ai putea, de pildă, organiza o zi la muncă cu copilul, tot a doua săptămână. Sau, ai putea să te antrenezi și să participi cu copiii la maratonul firmei.

La fel de practic: ce aș putea face că să îmbin domeniile de sănătate, familie și muncă? Ai putea poate să ții întâlniri cu clienții la o sală de fitness. Poate sună ciudat, dar „afara” este foarte practicată această tactică. Atât managerii cât și mai ales clienții sunt fericiți ca în același interval de timp să facă și afaceri cât și să aibă grijă de sănătatea personală. Totodată, familia are de câștigat, pentru că persoana creativă nu va deveni o povară prea curând, își reduce nivelul de stres (prin sport), are mai mult timp liber.

Poți să experimentezi tot felul de astfel de scenarii, care îți îmbunătățesc rapid viața. De fapt asta este rețeta succesului: adaptarea rapidă, găsirea de noi soluții, inovația.

Recomandări

Pentru a fi creativ, este necesar sa intri în modul difuz de gândire. De aceea:

  • Plimbă-te singur (mergi pe jos la muncă)
  • Oprește televizorul și internetul. Stai cu ochii în tavan și visează
  • Adoptă o atitudine jucăușă și curioasă: lucrurile noi sunt interesante, nu îți creează frică
  • Chiar după trezirea din somn, notează-ți visele. Câteodată ai idei geniale acolo. Explicație – în somn ești automat în modul difuz
  • Notează-ți o lista cu lucrurile de făcut azi – îți eliberezi mintea
  • Folosește mindfulness pentru a trăi în prezent – versus a te concentra pe trecut sau viitor
  • Observă cât de mult timp pe zi petreci în modul difuz – câte procente pe zi iți aloci creativității?

Update

Am scris un articol care îți explică drama și cauzele lipsei de inovație la români De ce nu pot românii (și tu) să fie inovativi. Sunt sigur că îți vei regăsi istoria în el.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “Componenta surprinzătoare a succesului ce lipsește în România – Test de 2 minute

Comentariile sunt închise.