Trimite și prietenilor tăi articolul!

După 10 ani de emigrare, am revenit în țară și am observat că prietenii și cunoștințele mele nu prea sunt modele de succes. Îmi reapare regulat în minte un comportament ce se repetă obsesiv.


Înainte de a merge mai departe, te rog să îți faci testul de mai jos.

Da
Duc o viață organizată
Mediul meu de lucru/învățat este destul de ordonat (nu exagerat)
Măsor regulat cât durează activitățile mele
Fac analiză de cost/câștig pentru fiecare activitate
Am bine definite țelurile zilei
Am bine definite țelurile lunii
Am bine definite țelurile vieții
Îmi definesc seara activitățile pe a doua zi
Dimineața revizuiesc planul pe ziua curentă
În planul/lista zilnică asociez priorități activităților
Elimin din lista zilnică lucrurile pe care știu ca nu le voi putea îndeplini
Nu încep mai multe lucruri deodată
Nu procrastinez/evit des activități pe care ar trebui sa să realizez
Activitățile mele sunt și sociale (ajut pe alții gratuit)
Am timp aproape zilnic să contribui la dezvoltarea mea mentală, fizică și spirituală
Total 0

 

Știu că probabil de la primele rânduri ai înțeles despre ce e vorba și sper că ai atins un punctaj cât mai mare : )

Managementul timpului

Înseamnă controlul conștient asupra timpului petrecut rezolvând-ți activitățile pentru a le efectua cu maximă eficiență și productivitate.

Ce se întâmplă când ești un manager bun de timp?

  • Știi exact unde și cum îți petreci timpul
  • Alegi să prioritizezi lucrurile care îți aduc cel mai mare câștig și să refuzi lucrurile care au doar un câștig marginal
  • Ironic, chiar dacă îți ia timp să te organizezi, câștigul de timp liber e mult mai mare. Sau altfel spus, timpul organizat… lungește timpul tău disponibil
  • Mai puțin stres, deci mai puține certuri și mai puțină imunitate scăzută
  • Mai multă creativitate – vezi aici de ce
  • Vizualizezi scopurile pe termen scurt și lung și chiar le îndeplinești

 
Îți scriu acum câteva exemple de oameni care au o mare lipsă de succes din cauza managementului slab al timpului. Cred că îți vei recunoaște și tu prietenii/cunoștințele în ele.

Oamenii care obsedează la un mediu ultra ordonat – birou/casă/pupitru

Domnișoara M. are o lucrare de scris pe calculator ce trebuie prezentată în ziua următoare. Decide să își ordoneze biroul înainte – cărți, praf, etc. Cu pauzele incluse, timpul zboară. Apoi decide că are nevoie de o versiune nouă de Microsoft Office – îl caută și instalează de pe internet. Între timp, pauze. Apoi dorește o cană de ceai plus socializare. Apoi își curăță calculatorul, ca să poată începe „bine”. Cred că bănuiești s-a întâmplat. Domnișoara M. nu a terminat lucrarea în acea seară. După multe ore irosite, de abia a început o ciornă.

Oamenii care își iau prea mulți clienți

Am avut nevoie recent de un profesionist care să mă filmeze la o prezentare. Totul a decurs bine – persoana era entuziastă, creativă, își dădea interesul. L-am lăudat în public pentru asta. Apoi liniște. Așteptam să îmi livreze produsul (înregistrarea) la data stabilită în comun. Pace și tăcere. I-am scris. La început mi-a răspuns, apoi nici măcar atât. L-am sunat și mi-a promis că îmi trimite în câteva zile materialul. Nici acum nu s-a întâmplat minunea.

Oamenii care nu știu ce vor face mâine

Din când în când, ai nevoie de persoanele din jur să îți fie alături într-o activitate. Poate ai o greutate la muncă, sau poate chiar dorești o întâlnire pentru stabilirea unui concediu în comun. De câte ori ai întrebat un prieten: „poți să fii mâine acolo la ora x?” iar răspunsul primit să fie „nu știu!”.

Oamenii care nu știu ce vor face peste un an

Dacă ai întreba acum oamenii din jurul tău, care le sunt scopurile/visurile pe un an, câți crezi că ar putea să îți răspundă coerent? Nu mă refer la banalele „vreau bani”, „vreau să fiu fericit”. Aceste nu sunt scopuri bine definite, gândite, măsurabile și experimentabile. Sunt iluzii din reviste și de la televizor.
 

Cred că știi și tu multe astfel de exemple. Hai să vedem pași ai managementul timpului și al succesului care chiar funcționează.

1. Scrie lista zilnică de activități

Scrie zilnic ce activități îți propui să realizezi. Te asigur că în mai puțin de o săptămână vei fi șocat/ă cât de mult/puțin realizezi pe zi din ceea ce ți-ai propus.

2. Prioritizează

Dacă nu renunți la activitățile neimportante, nu vei fi de succes. Conform principului lui Pareto, 80% din efecte sunt provocate de 20% din cauze. De exemplu: 20% din clienți îți aduc 80% din câștiguri. La fel, 20% din activitățile tale zilnice îți aduc 80% din succes. Taie activitățile care nu sunt importante. Dacă nu ai reușit să tai în fiecare zi activități, atunci nu ai o prioritizare bună.

Ca un model foarte bun și renumit, îți recomand metoda Eisenhower din figura de mai jos. Pentru planificarea optimă a activităților tale, alege între „fă”, „decide”, „deleagă” și „șterge”.

Metoda Eisenhower

3. Email/Facebook

Verifică-ți emailul/facebook-ul la perioade prestabilite de timp. Nu sări să răspunzi decât la urgențe. O planificare bună este, de pildă, să verifici doar odată la câteva ore internetul. Asta e valabil chiar și pentru cei ce lucrează la birou. Puteți chiar să cădeți de acord cu clienții ca în cazuri de urgență să vă trimită SMS, altfel încât să înțeleagă că aveți nevoie de timp pentru concentrare pe activități legate de muncă – care sunt de fapt în folosul lor, al clienților.

4. Fii specific în pasiune

Idealuri de tip „vreau să fiu bogat” nu funcționează pentru că nu sunt specifice. Nu e motivant. În schimb, un ideal de tip „în trei luni vreau să cresc vânzările cu 10%” este unul măsurabil și realizabil. La fel și în relațiile de cuplu și inter-umane. Ca să fii de succes trebuie să știi specific ce dorești tu și ce doresc ceilalți de la tine.

5. Vizualizează imaginea succesului pe lungă durată

Asta te va ajuta să fii specific și să prioritizezi. Nu te vor mai interesa lucrurile mici care nu se încadrează în liniile a ce vrei tu să fii și să ai în viitor. Iți vei vedea drumul vieții în linii mari, vei fi ordonat, organizat și disciplinat. Ca orice om de succes.

6. Fă din procrastinare un aliat

Observă-te când procrastinezi și trage imediat semnalul de alarmă. De ce eviți activitatea? Cum ai putea să treci peste ea? Ai putea să o împarți în activități mai mici ca să nu fie plictisitoare sau să nu te sperie? Ai putea poate să o delegi? Este timpul, poate, să renunți la perfecționism?

7. Ce vrei să obții și care e concluzia?

Înainte să intri la o întâlnire – afaceri, relații – trebuie să îți iei câteva minute să te gândești: „ce doresc să se întâmplă la această întâlnire” și „ce am obținut de la această întâlnire.”. Asta te ajută să fii specific, să vizualizezi. Dacă întâlnirea a mers bine, cum poți să folosești asta în alte situații? Dacă întâlnirea nu a mers bine, ce pași vei face la următoarea?

Cum funcționează mentalitatea de succes?

Cred că ai observat unde merg. Leaderii de succes urmăresc în paralel mai multe fire. Pe un fir, ei își setează scopuri puține, mari, specifice și de lungă durată. Asta le creează o motivație extraordinară. Pe un fir paralel, ei împart scopurile mari în pași mai mici ce pot fi îndepliniți – astfel nu se demotivează. Ei aplică metoda Pareto 20/80 pentru a elimina din viață activitățile ce nu duc la îndeplinirea scopurilor mari. Tot în același timp, ei elimină oamenii negativi și critici, care nu îi ajută în dezvoltarea lor. Așa observi încă un motiv de ce oamenii de succes sunt foarte fericiți și înconjurați de oameni care țin la ei.

Sper că ți-am adus informații folositoare și noi puncte de vedere asupra succesului – care este optenabil, cu puțină disciplină și educație de la mentorii care au trecut deja prin asta.
 

Dacă știi pe cineva care ar putea utiliza informația nouă din acest articol, atunci te rog să îi fii de folos distribuindu-l mai departe.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


1 gând la “Primul comportament ce influențează lipsa de succes în România – Test de 2 minute

Comentariile sunt închise.