Ce este Mindfulness?

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Depresie, anxietate, panică, probleme de memorie și somn, imunitate scăzută, obezitate, etc – ce au toate acestea în comun?

Conștientizare în moment

Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător.

Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le denumi „bune” sau „rele”.

Când suntem mindful, gândurile sunt concentrate voit (atenție) asupra prezentului, fără a retrăi trecutul sau imagina viitorul.


Mindfulness - Definitie

O comparație foarte potrivită este cea cu starea pe care o aveai când erai copil. Atunci erai foarte concentrat/ă în momentul prezent, fără să te gândești la trecut sau viitor. Erai implicat/ă în ceea ce făceai. Erai curios/curioasă la gândurile și sentimentele tale, la senzațiile tactile, miros, sunet, etc. Trăiai viața cu adevărat la maxim, bucurând-te de toată plinătatea ei. Când am devenit „maturi”? Când am uitat să fim curioși, să ne jucăm, să fim fericiți?

 

Mindfulness - Mind Full or Mindful

De ce să practici Mindfulness?

Practicând chiar și câteva săptămâni doar, ai o mulțime de beneficii, printre care:

 • Reducere stres
 • Reducere depresie
 • Îmbunătățire sistem imunitar
 • Îmbunătățire memorie, capacitate de învățare
 • Îmbunătățire relații: cuplurile sunt mai satisfăcute în relație, partenerii se simt mai optimiști și relaxați, se acceptă mai ușor unul pe celălalt
 • Îmbunătățire ipostaza de părinte – părinții sunt mai feriți de depresie și anxietate iar copii au aptitudini sociale mai bune
 • Ajută profesioniștii ce lucrează în domeniul sănătății (asistenți sociali, doctori, etc) să aibă un nivel de stres mai scăzut, să se conecteze cu pacientul
 • Luptă împotriva obezității prin „mâncatul mindful”

 

Mindfulness - Efecte

Cum trăiești mindful?

Componentele cheie pentru trăirea mindful sunt:

 • Acordă atenție respirației, mai ales când simți emoții intense
 • Observă ce simți pe moment, vizual, sunete, mirosuri, lucruri care de obicei îți scapă din conștientizare
 • Recunoaște că gândurile și emoțiile sunt trecătoare și nu te definesc
 • Calibrează-te cu senzațiile fizice ale corpului tău: cum se simte apa pe piele, cum se simte corpul în scaun, etc

Printre exerciții de Mindfulness, se găsesc: meditația body-scan, meditație în mers, loving-kindness meditation.

Este Mindfulness bazat pe știință?

Răspunsul este DA! Nu numai că există foarte multe articole științifice despre efectele mindfulness, dar această tehnică este predată în universități de renume, printre care aș vrea să amintesc favorita mea, Universitatea Berkeley din California.

Câteva note

Am încercat să țin acest articol cât mai scurt, ca să îți faci o idee rapidă despre ce înseamnă Mindfulness, dar doresc subliniez că efectele tehnicii sunt extraordinar de puternice și în extraordinar de multe domenii și contexte. Îți sugerez să citești câteva articole pe care le-am scris pe site.

La fel, cursul meu de Mindfulness conține mult mai multe informații și include și exerciții practice, de-a lungul a câtorva ore.

O notă foarte importantă este că Mindfulness nu înseamnă meditație. Este un mod de viață. Este revenirea la un mod mult mai simplu decât ceea ce ne imaginăm noi că „ar trebui” să ne aducă fericire. De fapt, ceea ce noi facem în viața de zi cu zi este contrar sănătății noastre – trăim rapid, pe pilot automat, fără savoare, și cu mult stres.

Viitorul Mindfulness

Tehnicile Mindfulness sunt predate într-o mulțime de locuri, printre care: președinție, poliție, grădinițe și școli (nu în România).

Este atât de viitor și atât de important încât unii psihanaliști spun că va fi la fel de esențial ca și spălatul pe dinți!

Pe scurt

Practică Mindfulness este nouă dar va rămâne mulți mulți ani. Efectele ei sunt o viață sănătoasă fizic dar mai ales emoțional și rațional, îmbunătățind și relațiile de cuplu și inter-umane. Este un antidot extraordinar de puternic împotriva stresului și a depresiei. Prin trăirea în momentul prezent și acceptare, obții o claritate extraordinară asupra lucrurilor din jur, asupra relațiilor în care ești, înțelegând mult mai bine dorințele și intențiile celor din jur față de tine.

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți. Iar fericirea ți-o aduc și ție, prin educație.

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


13 gânduri la “Ce este Mindfulness?

 1. Ma interesează dacă aceste tehnici sunt utile în problemele de cuplu gen gelozie, lipsă de comunicare etc
  Mulțumesc

  1. Cu siguranta! 🙂

   Creierul nostru este cel mai puternic calculator din lume! Dar nu am fost educati cum functioneaza. Ce sunt emotiile si sentimentele, care este scopul lor. Cum sa le ascultam. CAND au valoare pozitiva si cand nu au legatura cu realitatea.

   Gelozia si lipsa de empatie sunt lucruri care pot fi indreptate prin modul de viata Mindful 🙂

 2. Mi-a placut articolul, m-am regasit in tot ceea ce am citit, fara exceptii. Am „abordat” acest mod de viata nu cu mult timp in urma. Oamenii merita si au nevoie de sinceritate si de bunatate, pe multi ii surprind aceste 2 lucruri. Am uitat insa cum sa traim si cum sa devenim bogati sufleteste.

  1. In totul de acord cu tine Antonia. Ma bucur ca traiesti mindful, e un lucru simplu, dar nu usor 🙂
   Si, din cate inteleg, si tu impartasesti experienta mai departe 🙂 E foarte fain sa aduci o schimbare atat de mare si de buna in viata oamenilor 🙂

 3. Salut Adrian

  Interesant articolul si nu in ultimul rand wesite-ul tau, peste
  care am dat folosind DEX-ul varianta pentru Android.
  Multumesc si pentru acesta.

  Acum, intrebarea mea este: unde as putea gasi mai multe informatii despre acest subiect?

  Multumesc

  1. Salut Doru,

   Ma bucur ca aplicatia DEX este deja mai mult decat un simplu dictionar, este un mediu de educatie 😀

   Ma bucur si ca iti place ideea din articol si ca vrei sa afli mai multe.

   Ca surse de informare ti-as recomanda:

   1. Orice carte de la editura Curtea Veche. Sunt geniali pe partea de psihologie aplicata. Mai specific, poti citi cartea celui care a adus Mindfulness in vest – Jon Kabat-Zinn – Mindfulness zi de zi.

   2. Internet. Poti cauta pe google, sau mai usor, pe youtube. Acolo apar o multime de oameni faini, printre care chiar si Jon Kabat.

   3. Iti recomand sa mergi la orice centru de meditatie din orasul tau. Oamenii care mediteaza deja stiu o parte din minfulness si iti pot da din experienta lor personala.

   Doar ca subliniez: Mindfulness este esential! Fara aceasta tehnica, doar traim pe pilot automat, imbatranim fara sa ne bucuram de viata, ne ranim pe noi si pe cei din jur.

   Iti urez succes in aventura de invatare 🙂

 4. Buna. Ma intereseaza un curs de mindfulness. Veți avea unul in București in viitorul apropiat? Ce cărți ar tb sa înceapă un “profan”? Multumesc

Gândurile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu