9 metode pentru a avea o conversație perfectă

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

O credință populară este aceea că conversațiile sunt un lucru natural, care vine instinctiv. Dar această credință este cât se poate de falsă.

Arta conversației nu este programată genetic – nu te naști cu ea. Este un proces pe care îl înveți din familie, societate, cărți, și care necesită o mulțime de timp pentru practică/exercițiu.

1. Prima impresie

În funcție de studiul pe care îl citești, oamenii își fac prima impresie despre tine în… 1-7 secunde! Iar această impresie durează cam toată viața – este foarte greu să o schimbi.

Partea pozitivă este că poți să profiți de acest lucru. Entuziasmul este contagios, deci intră în conversație cu o atitudine entuziastă – chiar dacă trebuie să te forțezi puțin. Menține contactul vizual cu partenerul de discuție, respectiv cu toți partenerii, dacă ești în grup. Arată că ești confortabil cu tine, iar ceilalți te vor reflecta.

2. Întrebări mai mult decât superficiale

Discuțiile despre „vreme” sau alte lucruri mărunte îți vor aduce doar o conectare superficială.

Începe prin întrebări bune. O întrebare nu prea bună este: „ce lucrezi?”. O întrebare mai bună ar fi „de ce ai ales profesia aceasta?”

Exemple de întrebări bune sunt:

 • La ce proiect personal lucrezi acum?
 • De unde cunoști gazda?
 • Ce ți s-a întâmplat interesant azi/în săptămâna curentă?
 • Ce lucruri îți place să faci în week-end?
 • Dacă ți-ai deschide un business, ce fel de business ar fi?
 • Cum scapi de stres?
 • Care este cel mai superb loc pe care l-ai vizitat?

Pentru subiecte de conversație este util să te informezi înainte din media. Poate este un articol interesant în ziar, poate este un clip proaspăt viral pe YouTube. Dacă aduci informație de valoare, partenerul îți va mulțumi.

3. Găsește teritoriu comun

Poți să duci conversație mai departe decât domeniul business. De fapt, acolo se creează legăturile adânci.

Bineînțeles, nu uita că unele subiecte sunt destul de tabu: politică, sex și religie.

4. Învață de la ei

Dacă depui efortul să pui întrebări bune și să asculți detaliile, cu siguranță vei învăța lucruri noi de la partenerul de conversație. Arată-i că este de valoare pentru tine, spune-i că te bucuri să înveți de la el.

5. Cinism și sarcasm

Trăim într-o societate în care violența, teroarea și șocul sunt promovate obsesiv pe canalele media. Nu aduce aceste lucruri negative în conversație. Partenerul tău nu este un om rău de la televizor, este un om foarte probabil bun, pe care încerci să îl descoperi. Dacă partenerul îți acordă din timpul sau, fii recunoscător, nu îți arunca frustrarea față de societate prin atitudine cinică/sarcastică față de el.

6. Ascultă activ

Asta înseamnă că lași telefonul la o parte, te concentrezi pe discuție, încerci să vezi din punctul partenerului de vedere. Nu îl judeci, și nu te gândești „ce aș face eu în această situație”. Ești aici ca să înțelegi partenerul, nu să te compari cu el sau să îi găsești defecte.

Repetă-i partenerului prin cuvintele tale ce a spus. Asta va arăta că ai fost atent, că ai înțeles, și eventual va clarifica unele lucruri, în caz de nevoie.

7. Zâmbește

Dacă vrei să transmiți o atitudine plăcută, zâmbește. Ei îți vor oglindi – chiar și inconștient – gestul și se vor simți bine cu tine astfel.

8. Folosește numele

Dale Carnegie ne învață că numele unei persoane este cel mai dulce și important sunet în orice limbă.

Numele unei persoane este cel mai dulce sunet

Dacă nu reții numele din prima, nu este o problemă. Recunoaște partenerului că ți-a scăpat și cere-l din nou. Partenerul va aprecia onestitatea și interesul tău și se va conecta mai tare cu tine.

9. Încheie conversația cu clasă

La sfârșitul conversației, arată-i partenerului că timpul sau a fost de valoare pentru tine. Spune-i „Îți mulțumesc pentru timpul tău, a fost o plăcere să vorbesc cu tine. Pe curând”. Dacă ai o atitudine deschisă și de gratitudine față de partener, acesta o va simți și se va deschide și el la rândul sau. Înainte de plecare, nu uita să mulțumești gazdei.

Îți doresc o mulțime de conversații și de parteneri de valoare!

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Ce spun clienți mei: „odată ce am înțeles cum funcționează viața, nu a mai trebuit să sufăr”, „nu m-aș fi gândit niciodată din punctul asta de vedere”, „you blow my mind”!

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software
9 răspunsuri

 1. Awesome bro, ești mega-bravo . Rolul tău are o importanță uriașă în ceea ce privește educarea poporului traco-geto-dacic :))
  „Din rădăcini proprii, în adâncimi proprii
  Răsare civilizația unui popor“- asta Mișu a zis… Eminescu)

Comentariile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu