Cum să lucrezi inteligent

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Un articol care trebuia predat în școală!

Atenția

Pentru a te concentra pe un lucru este necesar să ignori altele!

Sau altfel spus: este nevoie să iei o decizie, ce este important pentru tine în momentul prezent, și să elimini ce nu este importat. Chiar dacă sună simplu, acest lucru nu este deloc ușor.

De ce nu te poți concentra?

Un lucru fascinant: cei mai mulți oameni nu au probleme de concentrare. Ei au probleme în a decide!

Creierul are o capacitate foarte mare de concentrare. Gândește-te ultima oară când a trebuit să faci o activitate absolut necesară. Ce s-a întâmplat? Poate ai tras de timp, ai procrastinat, dar dead-line-ul (termenul limită) a luat decizia pentru tine, și ai terminat activitatea.

Multitasking

Am scris în acest articol despre multitasking. Pe scurt: este imposibil să faci mai multe activități deodată pentru simplul fapt că avem un singur creier. Ce se întâmplă de fapt este schimbarea aparent rapidă a activităților. Dar este doar aparent, pentru că ne poate încetini până la 15 minute pe schimbare de activitate.

multitaskingul este incredibil de ineficient, un pierzător de timp dar și un creator de stres la job. Stres pe care îl aducem și acasă, în familie.

Îmbunătățirea atenției

Am prezentat în acest articol metoda Eisenhower, care îți arată cum să faci un tabel de priorități, și mai ales, cum să elimini lucrurile neimportante.

Este deosebit de eficient să ai o listă cu activitățile planificate pentru ziua curentă. Dar această listă nu poate să conțină mai mult de 5 activități. În cazul lui Warren Buffett, aceasta conține doar 2 activități. De fapt, poate conține și una singură, activitatea care leagă toată ziua. Dar mai mult de 5 înseamnă lipsă de prioritizare.

Metoda Eisenhower

Măsoară rezultatele

Dacă faci sport, atunci ai observat că dacă îți numeri exercițiile, te bucuri de evoluție și crești în putere și flexibilitate.

Dacă numeri țigările pe care le fumezi zilnic, tinzi să fumezi mai puțin.

Dacă măsori obiceiul de a citi 20 de pagini pe zi, te ții mai tare de obișnuință.

Atenția dispare când nu primim feedback. Creierul dorește să afle unde suntem în activitate, care este progresul. Dacă creierul nu are feedback, atunci crede că activitatea nu este de succes și o amână (procrastinare) sau o anulează.

Este de dorit să măsori toate părțile din viață, inclusiv activitățile de la job, sau viața de cuplu. Și este important ca măsurătoarea să nu fie o judecată despre ce ești, ci doar feedback despre unde ești.

Concentrează-te pe proces

Concentrarea pe termen lung înseamnă să te concentrezi pe proces, nu pe finalitate.

Tindem să gândim că:

 • Dacă voi slăbi 10 kilograme, atunci voi arăta bine.
 • Dacă cartea mea va fi un best-seller, atunci voi fi fericit.
 • Dacă revista Forbes va scrie despre mine, atunci voi avea compania pe care o doresc.

Dar această gândire nu este eficientă. Ce este eficient este să te concentrezi pe proces și să te bucuri de el.

 • Dacă vrei să fii un scriitor faimos, atunci trebuie să scrii des și regulat.
 • Dacă vrei să vinzi mult, atunci trebuie să faci marketing des și regulat.
 • Dacă vrei să slăbești 10 kilograme, atunci trebuie să te îndrăgostești de sportul des și regulat.

Dacă vrei să ai succes în orice, atunci este necesar să îți creezi o imagine a unei persoane care lucrează pentru scopul sau, nu doar visează la rezultate.

Pe scurt

Atenția este o decizie! E necesar să fii realist/ă și să îți eliberezi ziua de activități pe care nu le vei face, prin creare unei liste realiste de priorități. Fără măsurarea progresului nu primești feedback, deci creierul va lucra împotriva ta. Concentrarea pe termen lung înseamnă să te concentrezi pe proces, nu pe finalitate.

Îți doresc mult succes în a-ți îndeplini activitățile eficient!

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Ce spun clienți mei: „odată ce am înțeles cum funcționează viața, nu a mai trebuit să sufăr”, „nu m-aș fi gândit niciodată din punctul asta de vedere”, „you blow my mind”!

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software
8 răspunsuri

 1. Apreciez foarte mult ceea ce scrii, te citesc în mod regulat şi caut să pun în aplicare cât mai mult cu putință 🙂
  O mică atenționare am, pe care sper să nu mi-o iei în nume de rău: ai scris greşit forma de viitor a unor verbe „v-a fi”, „v-a scrie” (corect: eu voi fi/scrie, tu vei fi/scrie, el/ea VA fi/scrie, noi vom fi/scrie, voi VETI fi/scrie, ei/ele vor fi/scrie). Cratima se foloseşte mai mult la timpurile trecute, având rolul de a separa două părți de vorbire diferite; de exemplu „v-a scris”, caz in care „v-” este pronume personal, iar „a scris” reprezinta forma de trecut a verbului „a scrie”.

  1. Salut Mădă 🙂

   Dada, nu e prima oara cand fac aceeasi greseala 😀 Iti multumesc mult pentru observatie, am corectat.

   Ma bucur mult ca gasesti informatia valoroasa si folositoare 🙂

   Iti doresc mult succes,
   Adrian

   1. Cred ca e necesar sa obținem doar esențialul din postarile domnului Adrian ! Hai sa nu fim vânători de greșeli și sa ne bucuram de materialul ajutător în procesul de dezvoltare ! 😀

 2. Usor de spus…dar pare a fi cea mai eficienta metoda de a face lucrurile cât mai bine…As vrea sa va aduc la cunostinta ca desi nu va cunosc personal,pentru mine sunteți un model de gândire critică,si aveti un stil deosebit de a trai creator! Apreciez foarte mult caracterul d-voastră ,care sa format după efort îndelungat…jos pălăria!

  1. Salut Vlad 🙂

   Ma bucur ca gasesti valoare in textele mele. Asa e cum spui, a durat mult toata educatia mea. Mult, greu, dureros. Dar a meritat 🙂

   Iti multumesc multa ca ti-ai luat timp sa imi scrii – sa stii ca conteaza si ca ma incurajezi sa scriu mai departe si mai bine 🙂

   Iti doresc mult succes,
   Adrian

Comentariile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu