Rămâi calm sub presiune folosind neuroștiința

Cu siguranță cunoști oameni speciali care pot să rămână calmi când lucrurile o iau razna. Cum fac ei?

Biochimia

Când ești sub presiune se activează amigdala, clopoțelul de alarmă al creierului nostru, care interpretează situația curentă ca o amenințare. Pentru a supraviețui acestei percepții, creierul secretă hormoni ce îi spun sistemului nervos să ia măsuri drastice. Acesta este bine-cunoscutul instinct de „fight or flight” sau „fugă sau luptă”. Sângele este trimis către mușchi pentru fugă sau apărare eficientă, respirația devine scurtă, viziunea se îngustează, transpirația abundă.

În situațiile de zi cu zi, de pildă la o ședință la lucru, reacția de fugă sau luptă nu este posibilă, iar efectele sale nu se pot elibera, acumulând-se în corp. Asta înseamnă că corpul îi spune creierului că într-adevăr, situația de amenințare este reală, iar astfel se creează un cerc vicios care ne face să o luăm razna.

Etichetarea

Pentru a întrerupe cercul vicios la nivel de creier este necesar să etichetezi emoțiile. Ce se întâmplă când faci asta? Iei focusul de pe amigdală și îi lași timp și creierului nou (neocortex), rațional, să interpreteze situația.

Respirația

Pentru a întrerupe cercul vicios la nivel de corp este necesar să îți încetinești respirația. Inspiră numărând 4 secunde și expiră la fel, numărând 4 secunde. Acest proces aduce o cantitate mare de oxigen în plămâni și sânge, și este exact inversul reacției de „fugă sau luptă”, spunând-i creierului că nu mai este nevoie de atitudinea extremă față de situația curentă.

Reinterpretare emoții

Tindem să credem că există emoții negative și pozitive. Nu este așa, emoțiile nu sunt nici „bune” nici „rele”, noi le dăm valoare.

De exemplu, credem că frica este un lucru rău. Frica înaintea unui discurs în public este de fapt creierul nostru care anticipează un efort intens, de aceea ne pregătește corpul pentru situație, ne face atenți, ne dă putere.

Să ai emoții înainte de discurs este un lucru bun!

Pe scurt

Reacția pe care o avem sub presiune este activarea instinctului de „fugă sau luptă”. În epoca modernă, de cele mai multe ori acest lucru nu este eficient. Putem reveni la starea de calm prin etichetarea emoțiilor, respirația adâncă și reinterpretarea emoțiilor.

Îți doresc să fii recunoscută ca persoana din birou care poate să gestioneze cel mai bine situațiile naturale de stres de la locul de muncă.

Vreau să îmi ajut prietenii:

Adrian, vreau să mă stresez mai puțin. Cum fac?

Adrian, vreau să îmi controlez emoțiile. Cum fac?

Adrian, vreau să nu mă mai supăr atât de mult. Cum fac?

Adrian, vreau să am mai mult timp liber. Cum fac?

Adrian, vreau să comunic mai bine cu partenerul/copiii. Cum fac?

Adrian, vreau să îmi întăresc încrederea de sine. Cum fac?

Adrian, vreau să scap de depresie. Cum fac?

Adrian, vreau să trăiesc o viață fericită. Cum fac?
Lasă un răspuns