Rămâi calm sub presiune folosind neuroștiința

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Cu siguranță cunoști oameni speciali care pot să rămână calmi când lucrurile o iau razna. Cum fac ei?

Biochimia

Când ești sub presiune se activează amigdala, clopoțelul de alarmă al creierului nostru, care interpretează situația curentă ca o amenințare. Pentru a supraviețui acestei percepții, creierul secretă hormoni ce îi spun sistemului nervos să ia măsuri drastice. Acesta este bine-cunoscutul instinct de „fight or flight” sau „fugă sau luptă”. Sângele este trimis către mușchi pentru fugă sau apărare eficientă, respirația devine scurtă, viziunea se îngustează, transpirația abundă.

În situațiile de zi cu zi, de pildă la o ședință la lucru, reacția de fugă sau luptă nu este posibilă, iar efectele sale nu se pot elibera, acumulând-se în corp. Asta înseamnă că corpul îi spune creierului că într-adevăr, situația de amenințare este reală, iar astfel se creează un cerc vicios care ne face să o luăm razna.

Etichetarea

Pentru a întrerupe cercul vicios la nivel de creier este necesar să etichetezi emoțiile. Ce se întâmplă când faci asta? Iei focusul de pe amigdală și îi lași timp și creierului nou (neocortex), rațional, să interpreteze situația.

Respirația

Pentru a întrerupe cercul vicios la nivel de corp este necesar să îți încetinești respirația. Inspiră numărând 4 secunde și expiră la fel, numărând 4 secunde. Acest proces aduce o cantitate mare de oxigen în plămâni și sânge, și este exact inversul reacției de „fugă sau luptă”, spunând-i creierului că nu mai este nevoie de atitudinea extremă față de situația curentă.

Reinterpretare emoții

Tindem să credem că există emoții negative și pozitive. Nu este așa, emoțiile nu sunt nici „bune” nici „rele”, noi le dăm valoare.

De exemplu, credem că frica este un lucru rău. Frica înaintea unui discurs în public este de fapt creierul nostru care anticipează un efort intens, de aceea ne pregătește corpul pentru situație, ne face atenți, ne dă putere.

Să ai emoții înainte de discurs este un lucru bun!

Pe scurt

Reacția pe care o avem sub presiune este activarea instinctului de „fugă sau luptă”. În epoca modernă, de cele mai multe ori acest lucru nu este eficient. Putem reveni la starea de calm prin etichetarea emoțiilor, respirația adâncă și reinterpretarea emoțiilor.

Îți doresc să fii recunoscută ca persoana din birou care poate să gestioneze cel mai bine situațiile naturale de stres de la locul de muncă.

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Ce spun clienți mei: „odată ce am înțeles cum funcționează viața, nu a mai trebuit să sufăr”, „nu m-aș fi gândit niciodată din punctul asta de vedere”, „you blow my mind”!

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software
2 răspunsuri

 1. Salut, Adrian!

  Imi plac articolele publicate in „O viata bogata”. Felicitari!
  Am insa o intrebare „off topic”. Deci, scuze daca am plasat-o aici gresit.

  Am ales sa folosesc acest DEX pentru a cauta intelesul/sensurile unor cuvinte mai putin bine (sau de loc) cunoscute de mine, fie ele cuvinte neaos romanesti, fie cuvinte imprumutate, arhaisme, regionalisme, etc. Intrebarea mea este: ce inseamna ” coaching”? Intreb pentru ca acest cuvant NU exista in DEX desi l-ai incorporat definitiv in vocabularul folosit frecvent de tine. NB – cunosc engleza la nivel bine spre f.bine deci inteleg ce inseamna dar (la viteza) nu-i gasesc sinonimul in romana. Si… by the way, cred ca ar trebui incluse in DEX unele cuvinte folosite in mod uzual in prezent, mai ales pentru computer si internet; ex: download, mouse, upload, al tau „coaching”, etc. (respectand scrierea fonetica a limbii romane!??). Ca un fel de anexa (externa) a dexului limbii romane. Zic externa pentru ca-mi amineste de perioada modei frantuzismelor satirizata de clasicii literaturii noastre (furculision, lingurision, etc – ha, ha!)
  Nu posed diacritice pe tastatura tabletei deci.. In fine, sper ca nu e foarte dificil de inteles ce am vrut sa zic.

  Cu tot respectul si consideratiunea,
  Irina

  1. Salut Irina, ma bucur ca citesti articolele si ca iti plac! 🙂

   Limba romana este cu multi ani in urma evolutiei noastre. Adica, domnii academicieni romani, genii universale, nu adauga cuvintele la timpul potrivit. Asta explica lipsa multor alte cuvinte.

   Limba romana copiaza o grama de termeni, pentru ca stiinta se intampla in civilizatie – de acolo imprumuturi de frantuzisme, germanisme, etc.

   Doar fanaticii romani, alte genii universale, cred ca dacii au inventat tot, iar a folosi ceva ce nu exista in DEX este anatema zeului evreu.

   Limba are un scop: a ne ajuta SA COMUNICAM!

   Rromanii o folosesc ca sa se insulte, sa fie nationalisti, si tot felul de alte violente.

   Nu stiu daca exista traducere 100% in romana la coaching, de aceea nici nu traduc termenul.

   Nu e un termen pe care oamenii care nu sunt in domeniu sa il inteleaga. E ca si psihologia: „ceva legat de cap”, medicina „ceva legat de corp”, etc.

   Daca vrei sa afli ce inseamna coaching, poti incepe de aici http://www.agileadvice.com/2009/06/24/referenceinformation/mentoring-coaching-and-training-what-is-the-difference/

   Bineinteles, practica coachingului te-ar ajuta cu adevarat sa intelegi ce inseamna, cat de greu e, si ce beneficii fascinante aduci in viata oamenilor.

   Iti doresc mult succes si bucurie in aventura vietii tale,
   Poate ne vedem colegi! 🙂

   Cu drag,
   Adrian

Comentariile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu