Cât timp durează să îți formezi un obicei

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Probabil ai auzit la televizor că ai nevoie de 21 de zile de repetiție pentru a-ți crea un obicei. Ca și alte multe lucruri ce se spun în pătratul magic, este un fals.

Sursa

Care a fost sursa acestei dezinformări? Cel mai probabil doctorul Maxwell Malț, un chirurg plastician care spune: „in mod normal este nevoie de 21 de zile pentru a efectua o schimbare observabilă în  imaginea mentală. După o operație plastică, pacientul are nevoie de 21 de zile, în medie, pentru a se obișnui cu fața să nouă. Când un braț sau picior este amputat, iluzia „membrului fantoma” persistă pentru aproximativ 21 de zile. Persoanele au nevoie să locuiască într-o casă nouă aproximativ trei săptămâni înainte să li se pară „ca acasă”.

Confuzia

Probabil confuzia vine din englezescul habituation – care înseamnă a te obișnui cu ceva – și habit formation – a forma un răspuns automat într-o situație.

Ce este

Un obicei este o repetiție dependentă de context. De exemplu, înainte de a merge la culcare, te speli pe dinți. De câte ori te speli pe dinți ca răspuns la venirea timpului de culcare, cu atât mai mult se întăresc legăturile neuronale, până când spălatul pe dinți devine un gest automat, la care nu te gândești prea mult. Un nou obicei a luat naștere.

Obiceiurile (automatismele) sunt eficiente pentru că ne ajută să ne conservăm energia mentală de care altfel am avea nevoie pentru a ne monitoriza și controla aceste comportamente, energie pe care putem să o folosim în alte activități mai noi și/sau mai grele.

Adevărul

Studiul făcut expres pentru a afla în câte zile se formează un obicei spune că sunt necesare… 66 de zile.

Acest număr este totuși o statistică, nu o regulă de aur. Asta înseamnă că există persoane care în funcție și de complexitatea noului comportament pot forma un obicei în 18 zile sau chiar 254.

Cum

Fie că vrei să te apuci de sport sau să citești regulat, pentru a-ți forma aceste obiceiuri ai nevoie de tehnică psihologică. Pentru asta am scris un articol aici care te ghidează către reușită, mai ales dacă nu vrei să depui mult efort sau nu ai o motivație puternică.

Pe scurt

Cele 21 de zile sunt un mit – crearea unui obicei durează mai mult decât atât. Cea mai bună estimare este 66 de zile, dar a nu se lua că regulă universală. Durata depinde foarte mult de cine ești și ce dorești să faci.

Îți doresc să folosești de acum acest sistem de referință adevărat, și să schimbi ușor lucrurile pe care le vrei (de) la tine!

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți. Iar fericirea ți-o aduc și ție, prin educație.

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


Gândurile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu