Trimite și prietenilor tăi articolul!

Probabil ai auzit la televizor că ai nevoie de 21 de zile de repetiție pentru a-ți crea un obicei. Ca și alte multe lucruri ce se spun în pătratul magic, este un fals.

Sursa

Care a fost sursa acestei dezinformări? Cel mai probabil doctorul Maxwell Malț, un chirurg plastician care spune: „in mod normal este nevoie de 21 de zile pentru a efectua o schimbare observabilă în  imaginea mentală. După o operație plastică, pacientul are nevoie de 21 de zile, în medie, pentru a se obișnui cu fața să nouă. Când un braț sau picior este amputat, iluzia „membrului fantoma” persistă pentru aproximativ 21 de zile. Persoanele au nevoie să locuiască într-o casă nouă aproximativ trei săptămâni înainte să li se pară „ca acasă”.

Confuzia

Probabil confuzia vine din englezescul habituation – care înseamnă a te obișnui cu ceva – și habit formation – a forma un răspuns automat într-o situație.

Ce este

Un obicei este o repetiție dependentă de context. De exemplu, înainte de a merge la culcare, te speli pe dinți. De câte ori te speli pe dinți ca răspuns la venirea timpului de culcare, cu atât mai mult se întăresc legăturile neuronale, până când spălatul pe dinți devine un gest automat, la care nu te gândești prea mult. Un nou obicei a luat naștere.

Obiceiurile (automatismele) sunt eficiente pentru că ne ajută să ne conservăm energia mentală de care altfel am avea nevoie pentru a ne monitoriza și controla aceste comportamente, energie pe care putem să o folosim în alte activități mai noi și/sau mai grele.

Adevărul

Studiul făcut expres pentru a afla în câte zile se formează un obicei spune că sunt necesare… 66 de zile.

Acest număr este totuși o statistică, nu o regulă de aur. Asta înseamnă că există persoane care în funcție și de complexitatea noului comportament pot forma un obicei în 18 zile sau chiar 254.

Cum

Fie că vrei să te apuci de sport sau să citești regulat, pentru a-ți forma aceste obiceiuri ai nevoie de tehnică psihologică. Pentru asta am scris un articol aici care te ghidează către reușită, mai ales dacă nu vrei să depui mult efort sau nu ai o motivație puternică.

Pe scurt

Cele 21 de zile sunt un mit – crearea unui obicei durează mai mult decât atât. Cea mai bună estimare este 66 de zile, dar a nu se lua că regulă universală. Durata depinde foarte mult de cine ești și ce dorești să faci.

Îți doresc să folosești de acum acest sistem de referință adevărat, și să schimbi ușor lucrurile pe care le vrei (de) la tine!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


1 gând la “Cât timp durează să îți formezi un obicei

Comentariile sunt închise.