Trimite și prietenilor tăi articolul!

Mă apropii de doi ani de predat în public psihologia de nivel internațional, în Cluj și Oradea, timp în care am întâlnit mii de oameni, și în urma cărora aș vrea să îți prezint câteva modele observate.

Vârsta

Primul model este vârsta. Oamenii care vin și revin la mine sunt tineri, între 20 și 30 de ani, rareori peste. De ce? Pentru că psihologia pe bune este grea. Psihologia de calitate mondială nu îți spune că „ești frumoasă”, „ești un părinte excelent”, „concentrează-te și universul îți va îndeplini dorințele”.

Chiar invers, când vii la mine faci o călătorie în tine, în alegerile greșite pe care le-ai făcut, în comunicarea greșită pe care ai avut-o cu copiii, în lucrurile negative pe care le-ai făcut pe pilot automat, lucruri învățate cel mai probabil de la mama sau tata.

Calea către fericire vine din tine, reparând aceste automatisme învățate din familie.

Dacă vrei să fii fericit/a, atunci lucrezi cu tine și perspectiva ta asupra vieții, nu întinzând mâna la zei, sau auto-complimentând-te că ești frumoasă și minunată.

Centrul universului

Oamenii care sunt deschiși la observare neutră, cei care acceptă că nu sunt perfecți și centrul universului, sunt persoanele tinere. Românii bătrâni nu suportă să li se spună adevărul, că nu sunt cele mai fascinante creaturi din lume, că nu sunt experți. Bătrânii sunt cei ce și-au abuzat copiii, iar când le atrage cineva atenția ei devin violenți, se ascund în spatele aroganței.

Este o reacție normală pentru un om needucat: să nu vrea să își vadă propriile greșeli.

Bărbații

Al doilea model este numărul bărbaților din public. În Oradea, proporția este undeva la 60% femei, 40% bărbați. În Cluj, numărul bărbaților participanți este pe la… 15%. Din aceste procentaje scăzute pe partea masculină, mai număram și câțiva sunt vizibil blocați emoțional și pleacă cu nimic de la curs.

Întrebarea

La sfârșitul zilei, am tot respectul pentru numărul mare de femei interesate despre viața lor, despre ce sunt emoțiile și gândurile, cum să le folosească în loc să trăiască pe pilot automat, cum să facă decizii bune, să aibă relații excelente, încredere în ele, putere personală, autocontrol, optimism, și multe alte bunătăți.

Întrebarea care reiese din această prezentă disproporționată este evidentă:

Cu cine să aibă aceste femei relații excelente?

Cu cine să se căsătoreasca aceste femei, cu cine să creeze relații adânci, cu cine să meargă în aventura vieții, dacă bărbații nu se educă?

Cât de dureros este acest lucru? Să te chinui să te descoperi ca femeie, să te educi, să devii o persoană fascinantă, și să fii înconjurată de bărbați needucați și abuzivi?

Demistificarea

În România circulă o sinistră expresie, cum că femeile sunt emoționale iar bărbații raționali. Sau că femeile sunt „mai emoționale” decât bărbații.

Dacă auzi aceste false ipoteze, atunci întreabă vorbitorul, dacă e femeie, ce înseamnă „emoțional”, ce este aceea o emoție. Dacă este bărbat, întreabă-l ce este un gând. Îi vei vedea pe amândoi blocați. Habar nu au ce vorbesc.

Cea mai sinistră și hazlie definiție a unei emoții a venit de la un cerc de femei 40+, care spuneau așa:

Emoția este ceva care e gâdilă plăcut!

Poți să îți imaginezi ce lucruri le spun aceste femei copiilor lor? Cum și-îi „educă”? Cât de mult își abuzează proprii copii?

Consecințe

Consecințele faptului că bărbații nu se educă psihologic sunt foarte ușor vizibile. În primul rând, ei tind să fie foarte aroganți. Un om care este needucat, își va ascunde această trăsătura în spatele violenței fizice sau verbale – pentru a nu fi descoperit. Aroganța nu este un lucru pe care îl fac oamenii puternici:

Aroganța înseamnă nesiguranță!

În al doilea rând, ei trăiesc pe pilot automat. În loc să fie observatorii emoțiilor și gândurilor, ei devin sclavii emoțiilor. De aici credințele fanatice, „eu am dreptate”, „eu știu tot”, credințe folosite pentru a răni pe cei din jur, inclusiv, sau mai ales proprii copii și parteneri de viată.

În al treilea rând, ei sunt vizibil posesivi. Când îi vezi în cuplu, au privirea radar, încercă non-stop să detecteze pe ceilalți cuceritori. Când nu există alți cuceritori pentru nevastă/iubită, ei inventează alți doritori, iar astfel toți ceilalți bărbați devin potențiale amenințări. Asta înseamnă că el stă într-o poziție încordată, agresivă, pedepsitoare față de oricine, inclusiv față de oamenii de pe stradă cu care cuplul intră în contact: taximetristul, chelnerul, străinul ce traversează strada.

Chiar dacă la început femeia confundă această posesivitate cu iubirea, în timp își dă seamă că bărbatul este de fapt o bulă ce crește, crește, și curând va exploda într-o violență îngrozitoare, față de ea și copii.

Înțelegerea

Să înțelegi emoțiile și gândurile proprii este un lucru foarte greu.

Să înțelegi emoțiile și gândurile partenerei este aproape imposibil.

Dar aici ne ajută științele psihologiei, antropologiei, sociologiei, etc. Timp de mii de ani, au trăit oameni mult mai deștepți decât noi, care au scris cărți care sunt mult peste nivelul de înțelegere al unui român normal, cărți care ne explică procesele din capul nostru și al partenerilor.

Avem de unde să învățăm să  avem relații geniale, să ne înțelegem iubitele/iubiții, să nu ne abuzăm copiii, să avem o viată fericită. Odată ce realizezi asta, lumea nu ți se mai pare rea, și ești pe calea succesului.

Femeile și anxietatea

Orice persoană educată știe că femeile sunt dublu predispuse către anxietate, față de bărbați. Motivele sunt multiple, iar la baza lor stau abuzul fizic și psihic din partea bărbaților (șeful, soțul, “iubitul”) și altor femei (soacra, colege, “prietene”). Anxietatea înseamnă trăirea în frică și teroare – o viață cruntă, pe care nimeni nu o merită. Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai posibilitatea să te eliberezi de ea în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează cursul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE.

Pe scurt

Statistic vorbind, femeile sunt interesante de a înțelege ce suntem, de unde venim, încotro ne îndreptăm, ce înseamnă și cum gestionăm emoțiile și gândurile, cum să aibă relații de succes. Statistic vorbind, bărbații sunt dezinteresați, sau chiar deosebit de dezinteresați de ei înșiși, trăiesc pe pilot automat și se manifestă violent. Atunci cu cine să aibă aceste femei relații de succes?

Îți doresc să trăiești într-un oraș în care bărbații se educă, iar dacă ești într-o relație să îți aduci iubitul cu tine la cursuri, pentru tine și fericirea ta și a copiilor voștri!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


5 gânduri inteligente la “Bărbații nu se educă să înțeleagă emoțiile femeilor

  1. Salut. Poți spune titlul a câtorva dintre cărțile pe care le recomanzi?
    Mulțam.

  2. ce poti face daca se intampla invers? adica tu te educi si ea nu :)… dupa 20 de ani impreuna (nu ca tu te-ai fi educat de la inceput… doar de vreo 2 ani asa…)

    1. Ce ai facut pana acum in situatia asta, referitor la partenerul de viata? Care este perspectiva ei? Pot sa am incredere in autoevaluarea ta?

      Sunt intrebari retorice Adrian, nu ma astept sa facem terapie pe sectiunea de comentarii de la un articol.

  3. Super articolul ,super informatiile.Multumesc Adrian pentru toata munca ta si implicarea si daruirea.

Comentariile sunt închise.