Cum ieși din depresie

Mulțumesc că îmi îmbunătățești viața:

La cursul despre depresie de ieri am vorbit despre lucruri geniale: ce este de fapt depresia, rolul pastilelor, cum ieșim din depresie, și multe alte lucruri grele.

Doresc să îți spun și ție aici două lucruri importante.

De ce oamenii nu ies din depresie

Majoritatea persoanelor pe care le cunosc nu reușit să iasă din depresie! Ele vin la mine și îmi spun că au încercat „tot”. De fapt, ce au încercat ele sunt:

  • Terapii alternative fără baze științifice
  • Citit o carte
  • Mers la un specialist, și sperat că acela le va rezolva problema

Ce au în comun toate lucrurile încercate de ei? Ușurința, lejeritatea. Este ușor să mergi la o terapie cu îngeri – dai banul, și ieși din depresie. Mergi la psiholog, dai banul, și apoi te aștepți ca după o sesiune de o oră să fii fericit toată viața.

Nu spun aceste lucruri cu negativitate, ci ca un observator. Din păcate, asta este ce tiparul: „dai banul, scapi”.

Nu așa funcționează depresia!

Dacă faci ca ei, nu vei ieși niciodată din situația ta gravă.

Efortul

Ce nu au făcut ei, lucrul de care aceste persoane fug, este: efortul! Este greu, foarte greu să scapi de depresie. Ai nevoie să:

  • Înveți multă teorie
  • Faci multă practică
  • Sapi în tine
  • Retrăiești momente traumatice
  • Îți dai seama că nu ești centrul universului, că s-ar putea să fi greșit

Toate aceste lucruri dor, sunt grele, au nevoie de disciplină. Nu este ușor să înveți și să practici psihologia, trebuie să gândești mult, să investești timp, bani, dar mai ales, mai ales, să înțelegi că probabil ai greșit teribil.

Egoul

Dar egoul nu vrea nici să depună efort, și cu siguranță nu vrea să afle nimic negativ despre sine. De aceea, alege terapiile care îți spun ceea ce dorești să auzi, nu adevărul.

Plângerea de sine

Probabil ai observat, persoanele care nu ies din depresie se plâng nonstop. „Nimic nu le merge bine”, „viața e grea”, ele „suferă”, au încercat „tot”.

Această plângere de sine este de fapt un mecanism de protecție, o parte al egoului.

Rămânând în starea depresivă, aceste persoane se așteaptă să primească atenție și validare din partea celor din jur. Ceea ce se și întâmplă, toți avem „milă” de ei.

Dar această „milă” se termină și apoi îi bârfim pe la spate pe acești plângăcioși, pentru că ne-am săturat de eternele lor probleme, și mai ales eternele lor scuze.

Până la urmă, plângerea de sine funcționează împotriva lor și vor fi bârfite și izolate social. Cui îi place de colega de 30, 40 de ani, cu fața etern căzută, de parcă ea duce tot greul Lumii pe umeri? Cine vrea sa îi audă din nou scuzele?

Cum ieși din depresie

În clipul de mai jos sunt pașii pe care ai nevoie să îi faci ca să ieși din depresie.

Sunt mulți nu-i așa?

Data viitoare când ți se plânge o prietenă că nu a ieșit din depresie, întreab-o ce a făcut: terapii nefondate științific, a mers la psiholog ca acela să îi rezolve problema, sau chiar ea a depus efort luni și ani de zile pentru a-și rezolva problema?

Eu

Când am fost în depresie am încercat toate practicile pe care le-am auzit, am citit până mi-au sărit ochii, am meditat, am introspectat, m-am analizat și autojudecat, i-am „dat palmi” egoului.

Am iubit și am învățat de la fiecare persoană care a reușit la rândul său să iasă din depresie. Ei au fost mentorii mei. Am depus efort, am suferit și am ieșit victorios, iar acum ajut pe cei în nevoie, asemenea mentorilor mei.

Pe scurt

Majoritatea persoanelor nu ies din depresie. Ele încearcă orice terapie ușoară sau se așteaptă ca psihologul să le rezolve problema. Probabil aceste persoane nu vor ieși niciodată din depresie. Un om care vrea cu adevărat să iasă din depresie, va depune efort, va merge la oameni care se bazează pe metode științifice și pe literatura de specialitate cea mai bună.

Îți doresc să nu te afunzi în starea de confortabilitate, să fii mai deștept decât majoritatea persoanelor pe care le cunosc și să faci efortul de a ieși din situația teribilă în care te afli!

test burnout

test anxietate, stres și depresie

Mulțumesc că îmi îmbunătățești viața:

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Ce spun clienți mei: „odată ce am înțeles cum funcționează viața, nu a mai trebuit să sufăr”, „nu m-aș fi gândit niciodată din punctul asta de vedere”, „you blow my mind”!

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software
Lasă un răspuns