Trimite și prietenilor tăi articolul!

Depresie, anxietate, panică, probleme de memorie și somn, imunitate scăzută, obezitate, etc – ce au toate acestea în comun?

Conștientizare în moment

Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător.

Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le denumi „bune” sau „rele”.

Când suntem mindful, gândurile sunt concentrate voit (atenție) asupra prezentului, fără a retrăi trecutul sau imagina viitorul.


Mindfulness - Definitie

O comparație foarte potrivită este cea cu starea pe care o aveai când erai copil. Atunci erai foarte concentrat/ă în momentul prezent, fără să te gândești la trecut sau viitor. Erai implicat/ă în ceea ce făceai. Erai curios/curioasă la gândurile și sentimentele tale, la senzațiile tactile, miros, sunet, etc. Trăiai viața cu adevărat la maxim, bucurând-te de toată plinătatea ei. Când am devenit „maturi”? Când am uitat să fim curioși, să ne jucăm, să fim fericiți?

 

Mindfulness - Mind Full or Mindful

De ce să practici Mindfulness?

Practicând chiar și câteva săptămâni doar, ai o mulțime de beneficii, printre care:

  • Reducere stres
  • Reducere depresie
  • Îmbunătățire sistem imunitar
  • Îmbunătățire memorie, capacitate de învățare
  • Îmbunătățire relații: cuplurile sunt mai satisfăcute în relație, partenerii se simt mai optimiști și relaxați, se acceptă mai ușor unul pe celălalt
  • Îmbunătățire ipostaza de părinte – părinții sunt mai feriți de depresie și anxietate iar copii au aptitudini sociale mai bune
  • Ajută profesioniștii ce lucrează în domeniul sănătății (asistenți sociali, doctori, etc) să aibă un nivel de stres mai scăzut, să se conecteze cu pacientul
  • Luptă împotriva obezității prin „mâncatul mindful”

 

Mindfulness - Efecte

Cum trăiești mindful?

Componentele cheie pentru trăirea mindful sunt:

  • Acordă atenție respirației, mai ales când simți emoții intense
  • Observă ce simți pe moment, vizual, sunete, mirosuri, lucruri care de obicei îți scapă din conștientizare
  • Recunoaște că gândurile și emoțiile sunt trecătoare și nu te definesc
  • Calibrează-te cu senzațiile fizice ale corpului tău: cum se simte apa pe piele, cum se simte corpul în scaun, etc

Printre exerciții de Mindfulness, se găsesc: meditația body-scan, meditație în mers, loving-kindness meditation.

Este Mindfulness bazat pe știință?

Răspunsul este DA! Nu numai că există foarte multe articole științifice despre efectele mindfulness, dar această tehnică este predată în universități de renume, printre care aș vrea să amintesc favorita mea, Universitatea Berkeley din California.

Câteva note

Am încercat să țin acest articol cât mai scurt, ca să îți faci o idee rapidă despre ce înseamnă Mindfulness, dar doresc subliniez că efectele tehnicii sunt extraordinar de puternice și în extraordinar de multe domenii și contexte. Îți sugerez să citești câteva articole pe care le-am scris pe site.

La fel, cursul meu de Mindfulness conține mult mai multe informații și include și exerciții practice, de-a lungul a câtorva ore.

O notă foarte importantă este că Mindfulness nu înseamnă meditație. Este un mod de viață. Este revenirea la un mod mult mai simplu decât ceea ce ne imaginăm noi că „ar trebui” să ne aducă fericire. De fapt, ceea ce noi facem în viața de zi cu zi este contrar sănătății noastre – trăim rapid, pe pilot automat, fără savoare, și cu mult stres.

Viitorul Mindfulness

Tehnicile Mindfulness sunt predate într-o mulțime de locuri, printre care: președinție, poliție, grădinițe și școli (nu în România).

Este atât de viitor și atât de important încât unii psihanaliști spun că va fi la fel de esențial ca și spălatul pe dinți!

Pe scurt

Practică Mindfulness este nouă dar va rămâne mulți mulți ani. Efectele ei sunt o viață sănătoasă fizic dar mai ales emoțional și rațional, îmbunătățind și relațiile de cuplu și inter-umane. Este un antidot extraordinar de puternic împotriva stresului și a depresiei. Prin trăirea în momentul prezent și acceptare, obții o claritate extraordinară asupra lucrurilor din jur, asupra relațiilor în care ești, înțelegând mult mai bine dorințele și intențiile celor din jur față de tine.

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


15 gânduri inteligente la “Ce este Mindfulness?

  1. Ma interesează dacă aceste tehnici sunt utile în problemele de cuplu gen gelozie, lipsă de comunicare etc
    Mulțumesc

    1. Cu siguranta! 🙂

      Creierul nostru este cel mai puternic calculator din lume! Dar nu am fost educati cum functioneaza. Ce sunt emotiile si sentimentele, care este scopul lor. Cum sa le ascultam. CAND au valoare pozitiva si cand nu au legatura cu realitatea.

      Gelozia si lipsa de empatie sunt lucruri care pot fi indreptate prin modul de viata Mindful 🙂

  2. Mi-a placut articolul, m-am regasit in tot ceea ce am citit, fara exceptii. Am „abordat” acest mod de viata nu cu mult timp in urma. Oamenii merita si au nevoie de sinceritate si de bunatate, pe multi ii surprind aceste 2 lucruri. Am uitat insa cum sa traim si cum sa devenim bogati sufleteste.

    1. In totul de acord cu tine Antonia. Ma bucur ca traiesti mindful, e un lucru simplu, dar nu usor 🙂
      Si, din cate inteleg, si tu impartasesti experienta mai departe 🙂 E foarte fain sa aduci o schimbare atat de mare si de buna in viata oamenilor 🙂

  3. Salut Adrian

    Interesant articolul si nu in ultimul rand wesite-ul tau, peste
    care am dat folosind DEX-ul varianta pentru Android.
    Multumesc si pentru acesta.

    Acum, intrebarea mea este: unde as putea gasi mai multe informatii despre acest subiect?

    Multumesc

    1. Salut Doru,

      Ma bucur ca aplicatia DEX este deja mai mult decat un simplu dictionar, este un mediu de educatie 😀

      Ma bucur si ca iti place ideea din articol si ca vrei sa afli mai multe.

      Ca surse de informare ti-as recomanda:

      1. Orice carte de la editura Curtea Veche. Sunt geniali pe partea de psihologie aplicata. Mai specific, poti citi cartea celui care a adus Mindfulness in vest – Jon Kabat-Zinn – Mindfulness zi de zi.

      2. Internet. Poti cauta pe google, sau mai usor, pe youtube. Acolo apar o multime de oameni faini, printre care chiar si Jon Kabat.

      3. Iti recomand sa mergi la orice centru de meditatie din orasul tau. Oamenii care mediteaza deja stiu o parte din minfulness si iti pot da din experienta lor personala.

      Doar ca subliniez: Mindfulness este esential! Fara aceasta tehnica, doar traim pe pilot automat, imbatranim fara sa ne bucuram de viata, ne ranim pe noi si pe cei din jur.

      Iti urez succes in aventura de invatare 🙂

  4. Salut Adrian

    Multumesc pentru raspuns!

    O sa incep prin a cauta cartea recomandata de tine.

  5. Buna. Ma intereseaza un curs de mindfulness. Veți avea unul in București in viitorul apropiat? Ce cărți ar tb sa înceapă un “profan”? Multumesc

  6. Vreau o lămurire: Spune-ți ca nu e meditație iar mai sunt enumerate exercitiile mindfulness, unde fiecare începe sau se termina cu meditation, deci? Inca ceva cum ar putea ajuta acest “stil de viata” pe copii de 6 anii? La scoala la clasa zero se vrea acest tip de ore in programul scoala altfel.

    1. Buna ziua si tie Adina.

      „Spune-ți ca nu e meditație iar mai sunt enumerate exercitiile mindfulness, unde fiecare începe sau se termina cu meditation, deci?”
      Ce?

      “stil de viata”
      Am scris eu undeva „stil de viata”?

      „se vrea acest tip”
      Cine „se vrea” ?

      Probabil intrebarea cea mai importanta pe care poti sa ti-o pui este: cu ce il ajuta scoala pe copilul meu?

      Daca stai mai mult de 30 de secunde sa te gandesti, iti vei da seama ca scoala romaneasca inseamna antieducatie, ca il va distruge psihic, asa cum ne-a distrus pe noi. Ii va distruge curiozitatea, creativitatea, increderea de sine, bunavointa si multe alte lucruri.

      https://adrianvintu.net/2018/04/30/cum-educatia-romaneasca-distruge-tineretul/

      https://adrianvintu.net/2018/03/12/efectul-scolii-si-al-parintiilor-asupra-copiilor-romani/

      Minfulness este probabil cel mai mare cadou pe care il poti face copilului tau: in primul rand sa isi inteleaga propriile ganduri si emotii. Tu ai habar ce este o emotie sau un gand?

      In al doilea rand, va invata sa *stea* cu emotiile negative, sa nu fuga de durere, sa nu devina tipicul fricos si las.

      Va invata sa isi inteleaga propriile emotii si ganduri, iar apoi va invata sa le citeasca si pe cele ale oamenilor in jur, sa le inteleaga, sa le traiasca si sa le raspunda in contextul potrivit.

      Va invata sa fie empatic, sa ingeleaga si sa ii pese de oamenii din jur. Adica, va deveni un bun sot, parinte.

      Isi va putea gestiona cu succes starile, deci va suferi mai putin, se va putea concentra mai puternic, va trece mai repede peste evenimentele neplacute din viata.

      Isi va crea un izvor infinit de incredere de sine, de creativitate, curiozitate, si placere de viata.

      Adica va fi fericit. Si bland, un partener de viata cum nu exista in Romania.

      „La 6 ani se invata asta?”
      Cu siguranta, cu cat mai mic cu atata mai bine. Va avea uneltele necesare unei vieti bogate chiar de la inceput.
      Noi, din pacate, am aflat de ele doar dupa 30 de ani de suferinta. De ce sa sufere si copilul tau trei decade?

      Mai jos sunt linkuri sa te informezi mai departe.

      Mult succes iti doresc, si sper ca copilul tau sa invete M?indfulness pentru a nu avea viata tipica romaneasca.

      SCURT: Meditatie informatie – de ce e important pentru copii https://www.youtube.com/watch?v=UfwDcP7ebHA
      SCURT: Start, cate minute conform anilor https://www.youtube.com/watch?v=8lMH1rqWFQA
      LUNG: Cum isi cresc parintii copii sanatosi la Berkeley. Sper ca asta sa va creeze sentimentul de „si eu vreau asta pentru copilul meu” https://www.youtube.com/watch?v=C2id2TcfVv8

      Ce spun copii – super sweet

      https://www.youtube.com/watch?v=Zbn-zrW1HqI
      http://www.children.dhamma.org/en/videos/seeds-en-subs.shtml

      O meditatie cute pentru copii – ai nevoie sa o traduci si sa o faci mai mica https://www.youtube.com/watch?v=SEctySiCol0

      Alta https://www.youtube.com/watch?v=ihwcw_ofuME Tot canalul este foarte fain pentru copii https://www.youtube.com/channel/UCGYeWtdm9GXYcdgkLph9Rcw

Comentariile sunt închise.