Site icon Adrian Vîntu

Ce este Mindfulness?

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Depresie, anxietate, panică, probleme de memorie și somn, imunitate scăzută, obezitate, etc – ce au toate acestea în comun?

Conștientizare în moment

Mindfulness înseamnă conștientizarea moment cu moment a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și a mediului înconjurător.

Mindfulness înseamnă acceptarea gândurilor și emoțiilor, fără a le judeca, fără a le denumi „bune” sau „rele”.

Când suntem mindful, gândurile sunt concentrate voit (atenție) asupra prezentului, fără a retrăi trecutul sau imagina viitorul.


O comparație foarte potrivită este cea cu starea pe care o aveai când erai copil. Atunci erai foarte concentrat/ă în momentul prezent, fără să te gândești la trecut sau viitor. Erai implicat/ă în ceea ce făceai. Erai curios/curioasă la gândurile și sentimentele tale, la senzațiile tactile, miros, sunet, etc. Trăiai viața cu adevărat la maxim, bucurând-te de toată plinătatea ei. Când am devenit „maturi”? Când am uitat să fim curioși, să ne jucăm, să fim fericiți?

 

De ce să practici Mindfulness?

Practicând chiar și câteva săptămâni doar, ai o mulțime de beneficii, printre care:

 

Cum trăiești mindful?

Componentele cheie pentru trăirea mindful sunt:

Printre exerciții de Mindfulness, se găsesc: meditația body-scan, meditație în mers, loving-kindness meditation.

Este Mindfulness bazat pe știință?

Răspunsul este DA! Nu numai că există foarte multe articole științifice despre efectele mindfulness, dar această tehnică este predată în universități de renume, printre care aș vrea să amintesc favorita mea, Universitatea Berkeley din California.

Câteva note

Am încercat să țin acest articol cât mai scurt, ca să îți faci o idee rapidă despre ce înseamnă Mindfulness, dar doresc subliniez că efectele tehnicii sunt extraordinar de puternice și în extraordinar de multe domenii și contexte. Îți sugerez să citești câteva articole pe care le-am scris pe site.

La fel, cursul meu de Mindfulness conține mult mai multe informații și include și exerciții practice, de-a lungul a câtorva ore.

O notă foarte importantă este că Mindfulness nu înseamnă meditație. Este un mod de viață. Este revenirea la un mod mult mai simplu decât ceea ce ne imaginăm noi că „ar trebui” să ne aducă fericire. De fapt, ceea ce noi facem în viața de zi cu zi este contrar sănătății noastre – trăim rapid, pe pilot automat, fără savoare, și cu mult stres.

Viitorul Mindfulness

Tehnicile Mindfulness sunt predate într-o mulțime de locuri, printre care: președinție, poliție, grădinițe și școli (nu în România).

Este atât de viitor și atât de important încât unii psihanaliști spun că va fi la fel de esențial ca și spălatul pe dinți!

Pe scurt

Practică Mindfulness este nouă dar va rămâne mulți mulți ani. Efectele ei sunt o viață sănătoasă fizic dar mai ales emoțional și rațional, îmbunătățind și relațiile de cuplu și inter-umane. Este un antidot extraordinar de puternic împotriva stresului și a depresiei. Prin trăirea în momentul prezent și acceptare, obții o claritate extraordinară asupra lucrurilor din jur, asupra relațiilor în care ești, înțelegând mult mai bine dorințele și intențiile celor din jur față de tine.

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version