Cum îți crești încrederea de sine

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Primul pas este înțelegerea sursei stimei de sine. O mulțime de oameni cu care lucrez pornesc de la ideea că încrederea de sine este genetică, și nu se poate schimba.

„As muri dacă ar trebui să vorbesc în public”.

„Colega mea are curajul să vorbească cu șeful de la egal la egal”, pe când eu tac ca un șoricel în fața lui.

„Nu încep lucruri noi pentru că nu cred că le voi termina”.

„Nu am o relație romantică pentru că nu știu să mă conectez cu persoanele dorite”.

Exemple pe care tu le cunoști, și dintre care poate și tu suferi. Dar nu e nevoie să fie așa.

Citirea corecta a corpului

Mâinile îți transpiră, inima îți zboară din piept – dacă vorbești în public sau cu un grup de persoane noi, probabil corpul tău o ia razna. Iar tu o iei la fugă, și acum eviți situațiile sociale, sau mai rău, chiar te auto-izolezi, pentru a nu mai simți aceleași lucruri.

Chiar dacă pare că fugim de oameni, fugim de fapt de senzație, de emoții

– încercăm să nu avem aceste manifestări.

Credem că corpul ne spune că suntem într-o situație de primejdie, să ne pregătim de atac sau fugă. Dar e cât se poate de greșit. Ce interpretăm noi este complet eronat.

În aceste cazuri, corpul ne pregătește pentru situație. Corpul înțelege că va urma ceva greu, și ne pune într-o stare de ajutor.

Dacă ai fost la universitate, atunci îți aduci aminte de profesorii plictisitori, rutinați, cu vocea monotonă, care te puneau într-o stare de somn. Problemă lor era tocmai că corpul lor nu îi ajuta.

Când vorbești în public, fie că ești comediant sau leader, este esențial să ai o energie emoțională ridicată, pentru ajunge la inimile spectatorilor. Dacă tu ești plictisit și monoton/ă, participanții îți vor copia starea de se vor plictisi enorm.

Dacă ești la un party și vrei să agăți un partener, atunci mergi plictisit/ă la acesta? Sau plin/ă de energie, gata să faci o glumă, să arăți cât de detașat/ă ești?

Concentrarea pe alții

Ești părinte la o ședință la școala copilului tău, iar ceilalți părinți vor să dea afară profesorul de matematică pentru că dă note prea mici copiilor. Acest profesor este singurul profesor competent din toată școala, și da, copiii merită note minime pentru că au avut până atunci note nejustificate și cunoștințe lipsă. (Acest caz este unul real, întâmplat la o școală din Oradea)

Atunci este momentul să fii furios/furioasă, să ai o energie emoțională ridicată, să încerci puternic să le schimbi mintea celorlalți părinți. Corpul te va ajuta să intri în starea de atac, iar conștientizarea că lupți pentru altcineva îți va da puterea să treci peste emoțiile tale și lipsa de încredere. De fapt,

Lipsa de încredere dispare desăvârșit când lupți pentru drepturile persoanelor la care ții.

Amânarea emoțiilor

Emoțiile sunt niște procese pe care poți să le amâni și funcționează astfel.

„Prima oară susțin recitalul meu la vioară, iar apoi voi lăsa să simt toată anxietatea ce va veni.”

„Prima oară vorbesc cu noua colegă, iar apoi voi lăsa să simt rușinea, etc”.

„Prima oară vorbesc hotărât cinci minute în public, iar apoi voi lăsa să simt timiditatea.”

Amânarea emoțiilor este un lucru cât se poate de posibil, și funcționează cu atât mai bine cu cât îl exersezi mai tare.

Pe scurt

Încrederea de sine nu este doar imprimată în gene, ea poate fi și educată. Cel mai important lucru este să înțelegem că manifestările corporale ca și transpirația, tremuratul, etc reprezintă modul în care corpul ne ajută, ne pregătește de acțiune. Încrederea de sine a ta crește la 1000% dacă acționezi pentru cineva la care ții. Nu poți să negi emoțiile – și ai pierde avantajul precedent dacă ai face-o –, poți în schimb să îți amâni emoțiile.

Îți doresc mult succes în înțelegerea proprie și în a-ți folosi puterea personală în beneficiul tău și a celor pe care îi iubești!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie