Trimite și prietenilor tăi articolul!

Regele televizor împreună cu societatea ne dictează viața. Una dintre multele greșeli pe care le promovează, este denigrarea stării de singurătate.

De mici copii suntem îndoctrinați să fim împreună, să ne ferim de singurătate. Fetele trăiesc de la o vârstă fragedă dintr-o relație în alta. Dacă nu ai partener înseamnă că e ceva rău cu tine. Dacă nu ai 100 de prieteni (falși), atunci cu siguranță nu faci ceva bine.

Cred că deja știi că dacă un lucru este repetat obsesiv de către televizor și societate, probabil acel lucru este unul ieftin și dăunător.

Hai să vedem câteva dintre multele beneficii ale singurătății.

Singurătatea te face autentic

În graba vieții suntem „învățați” ce „trebuie” să bem, mâncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce muzică să ascultăm, cu cine să vorbim, etc. Televizorul, societatea, părinții și inclusiv partenerul de viață se comportă ca și cum ar fi experți în viața noastră. Ei „știu” mai bine decât noi de ceea ce avem nevoie, până la cel mai mic detaliu. De fapt, ce fac ei toți, este să își arate ignoranța față de noi și să ne forțeze către un singur stil, cel al lor!

Când îți iei timp pentru tine, atunci descoperi cu adevărat de ce ai nevoie. Ce este important pentru tine? Poate vrei să călătorești, să scrii, să te îmbraci în negru, să cânți fără rușine la karaoke. Poate descoperi chiar un scop mult mai important decât tine însuți: poate vrei să ajuți nevăzătorii, copiii cu probleme.

Personalitatea ta, dorințele și puterile tale adevărate nu pot să iasă la suprafață și să se dezvolte atât timp cât ești abuzat non stop de zgomotul (egoistic) al celor din jur.

Singurătatea te face rezilient/ă

Ce fac oamenii „normali” când au probleme? Când cad un examen, își pierd un job? Cel mai probabil se înconjoară de „prieteni” și își deplâng soarta. Vina este a oricărei alte persoane, decât a lor. Rezultatul este o mare pierdere de vreme și o lipsă de învățare din evenimentul tragic.

Ce fac oamenii deosebiți? Își retrăiesc pașii eșecului cu detașare, și încearcă să vadă ce a mers bine și ce a mers rău. Ce lucruri vor schimba în viitor?

Prin privirea această realistă, fără deplângere de sine și creare + aruncare a vinei, oamenii deosebiți își cresc nivelul de reziliență, de putere de a trece peste evenimente negative. Pe ei nu îi mai trag în jos știrile apocaliptice, economia etern prăbușitoare, frica de străini emigranți, posibilitatea pierderii unui job sau a unei relații. Ei au trăit lucruri asemănătoare și știu cum să reacționeze realist, eficace și optimist.

Singurătatea te face creativ/ă

Suntem inundați de tehnologie, televizor, entertainment sub orice formă, cu un singur scop: să nu mai petrecem timp cu noi. Să nu ne descoperim. Avem cam 80 de ani de viață în infinitatea universului, iar noi profităm de acești ani fugind de noi. Cât de ciudat este asta?

Aici am descris pe larg cum funcționează creativitatea. Creativitatea nu este un lucru magic, este foarte bine cunoscut. Pe scurt: avem nevoie de timp de însingurare pentru a se declanșa legături neuronale ce fac conexiuni neașteptate. Avem nevoie de plimbări singuratice, de visare cu ochii în tavan, de situații noi, de spirit de joc.

O viață în care entertainment-ul prin televizor și Facebook primează, în care stresul este normă nu excepție, nu poate să fie o viață creativă, plină de spontaneitate și de savoare.

Singurătatea te fac trist/ă

Un alt lucru blamat de către televizor și societate este a fi trist. Din nou, dacă televiziunea și societatea spun același lucru obsedant, atunci probabil e un mare neadevăr și o mare sursă de abuz.

Tristețea are multe roluri printre care unul foarte importat este de a provoca schimbarea. Oameni fascinanți, ca și Martin Luther King, Nelson Mandela, Dalai Lama, acești rebeli care au schimbat lumea, nu au schimbat-o pentru că erau fericiți! Ci tocmai pentru că sufereau, și doreau că să elibereze lumea de aceeași suferință.

Ce destine extraordinare. Câți prieteni ai tu care s-au ridicat din tristețe ca oameni de mare valoare, atât emoțional cât și ca acțiune? Tu ce înveți din momentele tale de tristețe?

Tristețea te ajută să clarifici care persoane sunt importante în viața ta. Cui îi duci dorul? Pentru cine merită să investești energie și timp? Pe cine e timpul să îl dai la o parte?

Singurătatea iți salvează relația romantică

Există multe motive de ce o relație se plafonează. Probabil cea mai întâlnită este „uciderea” personalității partenerului (sau sinuciderea eului propriu). Exemple ar fi: înainte îți plăcea să scrii poezii, acum nu mai scrii pentru că lui iubi nu îi plac. Înainte activai într-o asociate ce ajuta persoanele sărace; acum iubi are nevoie de atenția ta 24 de ore pe zi. Înainte excelai și te regăseai într-un job creativ; acum jobul tău creativ este de a spală haine lui iubi.

Când te-a susținut iubi ultima oară într-o activitate care îți aduce ție dezvoltare personală; când ați suferit împreună pentru un ideal care să vă crească pe amândoi?

Ai nevoie de singurătate pentru a îți crește personalitatea, pentru a te dezvolta. De fapt, chiar la începutul relației, iubi s-a îndrăgostita de tine (și) din cauza personalității tale. Dacă lași personalitatea ta să moară, va muri și pasiunea partenerului pentru tine. De aceea ia-ți timp singur/ă să faci lucrurile care îți plac, să îți clădești reziliență, să nu îți pese de părerile altora, să fii excelent/ă într-un domeniu, să fii în control, să îți găsești sensul vieții.

Atât bărbaților cât și femeilor le plac un partener de viață cu o personalitate puternică, creativă, ludică. Fii acea persoană!

Notă

Singurătatea este un lucru pe care ni-l rezervăm, atunci când spunem „NU” televizorului, părinților, copiilor, partenerului, jobului. Este un gest controlat și conștient, prin care spunem: „E de-ajuns! Am nevoie de timp pentru mine, pentru dezvoltarea mea, pentru individualitatea mea”.

De asemenea, singurătatea poate veni de la sine, când, de exemplu, ne mutăm în alt oraș sau țara. Atunci ține de noi să fim singuri, triști, dar să depășim momentele această cu o mare gratitudine și un sentiment puternic că am învățat lucruri noi despre noi și despre cei din jur.

Dacă singurătatea trece peste nivelul de toleranță, s-ar putea să intrăm în depresie și izolare socială. Este, deci, o artă, a trăi singurătatea la acel nivel în care ne ajută să ne descoperim și să fim creativi.

Pe scurt

Prin singurătate descoperim ce contează pentru noi, cine contează, ne întărim în fața evenimentelor negative, devenim creativi și rebeli, și ne salvăm relațiile de la plafonare.

Îți doresc să îți iei măcar 5-10 minute pe zi, departe de orice distracție, să fii doar cu tine. Să te descoperi și să îți clarifici cine și ce contează pentru tine. Asta și multă fericire!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


7 gânduri inteligente la “Avantajele surprinzătoare ale singurătății

  1. Știi,poti fi singur si fericit.
    Nu întotdeauna a fi singur înseamnă tristețe .

  2. Eu sunt singur, de vreo cativa ani, si sunt fericit. M-am redescoperit, mi-am atins anumite obiective. Si inca mai am de „lucru” la persoana mea. Chiar ma simt bine singur. Multumesc de acest articol.

  3. Cautâ compania oamenilor la fel de inteligenti ca tine, sau mai inteligenti decat tine, iar daca nu-i gasesti…umbla singur!!!

  4. Singuratatea ca si prietenia nu sunt scopuri in sine ci instrumenete prin care poti creste sau descreste, prin care te poti dezvolta sau stagna.

Comentariile sunt închise.