O credință populară este aceea că conversațiile sunt un lucru natural, care vine instinctiv. Dar această credință este cât se poate de falsă.
Arta conversației nu este programată genetic – nu te naști cu ea. Este un proces pe care îl înveți din familie, societate, cărți, și care necesită o mulțime de timp pentru practică/exercițiu.
1. Prima impresie
În funcție de studiul pe care îl citești, oamenii își fac prima impresie despre tine în… 1-7 secunde! Iar această impresie durează cam toată viața – este foarte greu să o schimbi.
Partea pozitivă este că poți să profiți de acest lucru. Entuziasmul este contagios, deci intră în conversație cu o atitudine entuziastă – chiar dacă trebuie să te forțezi puțin. Menține contactul vizual cu partenerul de discuție, respectiv cu toți partenerii, dacă ești în grup. Arată că ești confortabil cu tine, iar ceilalți te vor reflecta.
2. Întrebări mai mult decât superficiale
Discuțiile despre „vreme” sau alte lucruri mărunte îți vor aduce doar o conectare superficială.
Începe prin întrebări bune. O întrebare nu prea bună este: „ce lucrezi?”. O întrebare mai bună ar fi „de ce ai ales profesia aceasta?”
Exemple de întrebări bune sunt:
- La ce proiect personal lucrezi acum?
- De unde cunoști gazda?
- Ce ți s-a întâmplat interesant azi/în săptămâna curentă?
- Ce lucruri îți place să faci în week-end?
- Dacă ți-ai deschide un business, ce fel de business ar fi?
- Cum scapi de stres?
- Care este cel mai superb loc pe care l-ai vizitat?
Pentru subiecte de conversație este util să te informezi înainte din media. Poate este un articol interesant în ziar, poate este un clip proaspăt viral pe YouTube. Dacă aduci informație de valoare, partenerul îți va mulțumi.
3. Găsește teritoriu comun
Poți să duci conversație mai departe decât domeniul business. De fapt, acolo se creează legăturile adânci.
Bineînțeles, nu uita că unele subiecte sunt destul de tabu: politică, sex și religie.
4. Învață de la ei
Dacă depui efortul să pui întrebări bune și să asculți detaliile, cu siguranță vei învăța lucruri noi de la partenerul de conversație. Arată-i că este de valoare pentru tine, spune-i că te bucuri să înveți de la el.
5. Cinism și sarcasm
Trăim într-o societate în care violența, teroarea și șocul sunt promovate obsesiv pe canalele media. Nu aduce aceste lucruri negative în conversație. Partenerul tău nu este un om rău de la televizor, este un om foarte probabil bun, pe care încerci să îl descoperi. Dacă partenerul îți acordă din timpul sau, fii recunoscător, nu îți arunca frustrarea față de societate prin atitudine cinică/sarcastică față de el.
6. Ascultă activ
Asta înseamnă că lași telefonul la o parte, te concentrezi pe discuție, încerci să vezi din punctul partenerului de vedere. Nu îl judeci, și nu te gândești „ce aș face eu în această situație”. Ești aici ca să înțelegi partenerul, nu să te compari cu el sau să îi găsești defecte.
Repetă-i partenerului prin cuvintele tale ce a spus. Asta va arăta că ai fost atent, că ai înțeles, și eventual va clarifica unele lucruri, în caz de nevoie.
7. Zâmbește
Dacă vrei să transmiți o atitudine plăcută, zâmbește. Ei îți vor oglindi – chiar și inconștient – gestul și se vor simți bine cu tine astfel.
8. Folosește numele
Dale Carnegie ne învață că numele unei persoane este cel mai dulce și important sunet în orice limbă.
Numele unei persoane este cel mai dulce sunet
Dacă nu reții numele din prima, nu este o problemă. Recunoaște partenerului că ți-a scăpat și cere-l din nou. Partenerul va aprecia onestitatea și interesul tău și se va conecta mai tare cu tine.
9. Încheie conversația cu clasă
La sfârșitul conversației, arată-i partenerului că timpul sau a fost de valoare pentru tine. Spune-i „Îți mulțumesc pentru timpul tău, a fost o plăcere să vorbesc cu tine. Pe curând”. Dacă ai o atitudine deschisă și de gratitudine față de partener, acesta o va simți și se va deschide și el la rândul sau. Înainte de plecare, nu uita să mulțumești gazdei.
Îți doresc o mulțime de conversații și de parteneri de valoare!
Corect,am sa incerc,sunt sfaturi utile.
Foarte util si interesant,la mai multe de astfel de sfaturi
Awesome bro, ești mega-bravo . Rolul tău are o importanță uriașă în ceea ce privește educarea poporului traco-geto-dacic :))
„Din rădăcini proprii, în adâncimi proprii
Răsare civilizația unui popor“- asta Mișu a zis… Eminescu)
Merită aplauze!
Frumos îmi place
Foarte utile sfaturi!
Ar trebui sa beneficiem de ele inca din adolescenta!
Multumesc!
Adevărat că ne faci viaţa bogată,Adrian Vintu….complimente
@Dorin, Catalin, Nicum, Ichim, Alexandra, Emil, Lia
Multe multumiri, sa stiti ca ma ajutati si motivati sa scriu cat mai bine si cat mai interesant si practic! 🙂
Rescpect.
Bravo Adrian, multumim pentru efortul depus.
Atitudinea si informatiile tale schimba dinamica mentalitatii post comuniste.
Continua sa arunci cu invataturi in noi
Cu drag, Razvan, ma bucur ca iti place si te ajuta.
Mult succes iti doresc!