Site icon Adrian Vîntu

Cum să te răzbuni inteligent

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Sunt sigur că ai întâlnit și tu un coleg bârfitor, un prieten trădător. Care este cel mai bun mod de a te răzbuna pe ei?

Situații

Colegul tău la serviciu a observat că ești o persoană de treabă – iar interpretarea sa este că ești o persoană slabă, de care el vrea și poate să abuzeze.

Colegul de scoală te umilea, îți spunea că ești o proastă, și eventual te și bătea.

Tatăl care îți spunea când erai mică că nu vei ajunge „nimic”, că nu te pricepi la „nimic”, că „întotdeauna” te comporți „așa”.

Diferiți oameni te-au abuzat, în diferite contexte. Cum te răzbuni pe ei inteligent?

Stereotipuri de abuz

Ce se întâmplă când abuzatorul și tu mergeți seara la culcare? Abuzatorul se simte fericit, a mai dat în cineva azi. El/ea doarme cel mai dulce somn. Tu, în schimb, ești plină de durere. Încă o umilință, încă o palmă – reală sau metaforică.

Atunci te gândești: ce îl face pe abuzatorul tău sa se comporte astfel? Dacă faci câteva săpături vei descoperi probabil câteva lucruri stereotipice.

El/ea a trăit într-un cămin lipsit de educația emoțională și căldura părinților. Asta explică lipsa de empatie pentru cei din jur. Sau poate că și el/ea era abuzată de către părinții care îi spuneau că nu este îndeajuns de „buna”, astfel încât a devenit la rândul sau călău, manifestându-și complexul de inferioritate printr-o atitudine de dictator – un lucru comun în România.

De fapt, toate aceste tipare de abuz sunt foarte comune în România, în toate familiile pe care le-am întâlnit.

Un alt model de abuzator poate fi o persoană care este profund nesatisfăcută pe relația amoroasă, sau cu copiii, și exteriorizează această frustrare prin violență.

Iertarea

Nu suntem la lecția de religie sau între hipioți. Nu mă refer la tipul acela de iertare, care știi bine că nu funcționează. Vorbesc aici despre iertare inteligentă.

De ce merită acești abuzatori iertare?

Pentru că, spre diferență  de tine care ai suferit un abuz scurt, familiile abuzatorilor sunt mult mai mult timp abuzate. Tu ai scăpat ieftin – sunt copii, frați, soții care sunt loviți fizic sau verbal, cărora li se ucid ideile și spiritul, cărora încrederea de sine este subminată regulat și consistent.

De fapt, tu erai doar o persoană aleatoare la locul nepotrivit. Abuzatorul oricum și-ar fi făcut jocul cu oricine găsea în jur. Abuzul nu este pentru că tu îl meriți, ci pentru că abuzatorul își aruncă frustrarea și durerea interioară în oricine.

Și nu uita că abuzatorul doarme liniștit. El/ea a uitat deja ce s-a întâmplat. E timpul deci, ca și tu sa înțelegi că abuzatorul merge pe pilot automat, și că adevărata dramă este cea a familiei sale. Și că și tu meriți somn! Deci adu-ți aminte:

Iertarea nu este pentru abuzator, ci este pentru tine!

Tu ești principalul beneficiator al iertării!

Succesul

Un paradox pe care îl întâlnesc frecvent, este că oamenii se plâng des – dar dacă îi întreb dacă vor să învețe psihologie, „toți” se consideră de succes, și că nu mai au nimic de învățat.

Lăsând ipocrizia românească la o parte, există câteva componente de care avem nevoie pentru a trăi o viață bogată. Asta înseamnă înțelegerea scopului vieții și posibilitatea de a-l urmări, relații de o calitate superioară cu oamenii importanți din viața ta, un job foarte potrivit, o foarte bună cunoaștere a psihologiei – emoții, rațiune – și foarte multă pace și optimism.

Dacă le-ai face un portret prietenilor tăi din componentele mai sus menționate, câți dintre ei ar fi de succes?

Revenind la relația răzbunare – succes. Este foarte inteligent emoțional și rațional să plonjezi în viață, să iei riscuri, să îți găsești pasiunea și să o urmărești cu obsesie. Să devii la fel de bun ca modelele tale (Socrate, Buddha, etc) și chiar sa îi depășești.

Dacă viața ta este o nebună și incredibil de hazoasă aventură, atunci ești de succes!

Da, dacă pare hilar, așa este. Abuzatorul tău v-a exploda de ură și furie. Nu există un lucru mai rău pentru un abuzator decât să vadă că persoana pe care o umilea, bătea, domina, ignora, acum este un om în pace (prin iertare) și de succes (prin educație psihologică și prin urmărirea obsesivă a sensului propriu al vieții).

Abuzatorul va fi dărâmat, pentru că un om, despre care credea că este slab și prost, a ajuns mult mai bine decât el/ea. „De fapt, cine e prostul aici”!? Va fi măcinat ani de zile de acum încolo. Adio somn liniștit.

Răzbunarea clasică

În răzbunarea clasică (legea talionului), o persoană face o acțiune (de ex înjură), a două întoarce acțiunea (de ex înjurătură + scuipat) în câteva minute, ore, zile, și ciclul continuă.

Observi aici că nici una dintre persoane nu cedează/iartă, nici una nu trăiește în succes – trăiește în frică pentru următoarea mișcare a oponentului, deci fără somn dulce. Acesta răzbunare este de fapt un conflict infinit.

Sunt de acord cu tine că această metodă de răzbunare este ineficientă.

Răzbunarea diabolică

În acest tip de răzbunare, persoana răzbunătoare coace un plan de lungă durată (de ex un an), prin care îl va distruge pe abuzator, sau cel puțin îi va determina daune extraordinare. Acest proces va lua parte în umbra anonimatului, pentru ca „victima” să nu poată retalia.

Analizând prin prisma iertării și a succesului observi: răzbunătorul nu oferă iertare și are cel puțin un an de nesomn, timp în care coace planul. Succesul personal este teribil subminat, pentru că cel mai mult timp îi ia dezvoltarea planului de răzbunare.

Din nou, o metodă ineficientă de răzbunare.

Răzbunarea inteligentă

Abuzatorul acționează supra victimei. Victima se retrage din apropierea abuzatorului. Îl iartă și se concentrează la succesul personal.

Asta înseamnă nopți dulci pentru victimă/răzbunător și dezvoltare către o viață bogată.

Abuzatorul întâlnește victima/răzbunătorul peste ani: pacea interioară și fericirea dată de succesul obținut îl va arunca pe abuzator în depresie, și poate și mai rău. Adio nopți dulci pentru abuzator.

Bonus

Victima/răzbunătorul nici măcar nu se va bucura de victorie. De fapt, odată cu iertarea prin înțelegere vine și uitarea. Nici nu îi mai păsa de abuzator – lucru care îl va scoate cu atât mai mult din minți pe abuzator!

Cât de perfectă este această răzbunare!?

Pe scurt

Răzbunarea inteligentă presupune educație emoțional-rațională și muncă către succes. Genialitatea răzbunării eficiente stă în acțiuni asupra propriei persoane, nu asupra abuzatorului.

Îți doresc o zi frumoasă, frumoasă pentru a plănui un plan de răzbunare inteligentă!

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version