Trimite și prietenilor tăi articolul!

Întâlnesc o mulțime de oameni care au imagini îndoctrinate despre ce înseamnă o viață fericită. De cele mai multe ori aceștia greșesc teribil.Iar consecințele credințelor lor îi rănesc nu numai pe ei, cât și persoanele dragi din jurul lor.

Ce crede lumea că sunt aducătorii de fericire?

Faimă

O mulțime de tineri cred că dacă vor ajunge faimoși, vor fi fericiți. Mirajul de a apărea la televizor și a fi „iubit/ă” de milioane de persoane este unul ce se transformă rapid întru-un coșmar. Prietenii adevărați pleacă sau sunt dați la o parte, sunt înconjurați de oameni noi ce doresc să profite după ei, intimitate socială aproape de zero, bârfe și răutăți la maxim.

Banii

Avem nevoie de bani! Prea puțini bani ne aruncă în sărăcie. Dar când ai prea mulți se întâmplă locuri negative: începi să te compari cu alți oameni bogați și îți cumperi ceasuri de 1.000 de euro, apoi 5.000, apoi 50.000 – unde te oprești? Mulți bani înseamnă multe responsabilități – adică mai puțin timp cu familia și cu tine. Dacă ai și „norocul” cu un partener de viată invidios, vei încerca întotdeauna să îți depășești vecinul: cumpăra el o mașină scumpă – tu una și mai scumpă; vacanță în Grecia? – vacanță în Bahamas. O poveste fără sfârșit a degradării calității vieții umane.

Realizarea prin muncă

Un lucru pe care îl aud des este: „dacă muncești din greu atunci vei obține ceea ce dorești”. Este cât se poate de departe de adevăr. Probabil vei avea șansa să lucrezi din greu. Ore peste program. Delegații. Stres. Timp fără prieteni. Timp fără familie, fără tine. Te trezești că au trecut anii tinereții – alții și-au făcut viața frumoasă, iar tu i-ai petrecut în birou.

Ce aduce de fapt fericirea?

Relațiile interumane

Cel mai mare prezicător al fericii este calitatea relațiilor pe care le ai cu prietenii, familia și comunitatea! Nu sunt banii și faima, nu este viața în birou sau nivelul de colesterol. Oamenii care sunt conectați cu prietenii, familia și comunitatea sunt mai fericiți, mai sănătoși fizic și trăiesc mai mult față de cei deconectați. Persoanele care sunt mai izolate decât și-ar dori, sunt mai puțin fericite, sănătatea și funcțiile lor cognitive intră în declin mai repede, și mor mai devreme.

Calitatea relațiilor

Câți prieteni e bine să ai? Nu contează numărul! Ceea ce contează este calitatea relațiilor. Poți fi singur și între mulți prieteni sau chiar într-o căsnicie. Prietenii, membrii familiei și partenerii de viață negativi și puși pe bârfe și certuri sunt mai toxici decât divorțul sau singurătatea. Să trăiești în relații călduroase și iubitoare în schimb, te protejează.

Relații (im)perfecte

O relație bună nu înseamnă una perfectă. Relațiile sunt grele și implică mult muncă și educație. Ce este important este sentimentul că poți conta pe celălalt.

Partea negativă

De ce e greu să ai relații de calitate? Pentru că dorim soluții rapide. Fără efort, fără implicare pe lungă durată. Dar relațiile sunt complicate, necesită mult timp. E o muncă ce durează toată viață.

Cred că ești de acord că viața e prea scurtă pentru a îți face timp pentru certuri, răniri, bârfe. Avem nevoie de dragoste și relații bune. Ce poți face poți face tu pentru tine și fericirea ta?

Recomandări

 • Reduce timpul în fața televizorului
 • Fă ceva nou în relația ta: plimbări sub luna, sport împreună, etc
 • Ridică telefonul și vorbește cu un prieten cu care nu ai mai fost în contact de ani de zile
 • Fă pace cu membrii familiei
 • Întreabă și înțelege interesele celor din jur. Ajută-i pe ei să te înțeleagă și pe tine
 • Educă-te ce înseamnă relații romantice și de alte tipuri prin cărți și cursuri de psihologie și coaching
Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ca tu să înțelegi viața și să trăiești inteligent și deci fericit/ă ai nevoie de o viziune globală asupra vieții tale, oferite de către psihologia modernă împreună cu filozofia de la începuturile umanității

Aleg să lucrez cu tine dacă:

 • ai încercat psihologii români incompetenți și nu ai obținut rezultatul dorit
 • ți-ai dat seama că colegii/prietenii tăi sunt reduși intelectual, trăiesc ca niște roboți
 • vrei să vezi dacă viața înseamnă mai mult decât job, soț/soție, credit, apartament, mașină

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


3 gânduri inteligente la “Ce îți aduce fericire și de ce este greu de obținut

 1. Serios. Mă încurajează de fiecare dată comentariile voastre.
  Deși nu prea îmi fac timp să vă citesc articolele,atunci când o fac parcă simt un restart a minți mele.
  Sunteți grozavi.
  Vă mulțumesc pentru articolele voastre.
  IULIAN Banu.

Doar comentariile inteligente sunt publicate