Cum îți schimba sărăcia creierul

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Viața în România nu este ușoară și este esențial să înțelegi cât de adânci efecte are asupra noastră.

Creiere

Câte creiere avem din punct de vedere evolutiv?

Trei!

Funcțiile lor sunt diferite, și anume: creierul reptilian, cel mai vechi, are funcții de bază, de supraviețuire, asigurarea hrănii și adăpostului, teritorialitate, răzbunare, violență.

Creierul emoțional are funcții ce țin de emoții, memoria pe termen lung, comportament, motivație.

Creierul cel mai nou, cel rațional, se ocupă de direcționarea atenției, planificare, creativitate.

Cel mai bun

Care este cel mai bun creier?

Răspunsul îl știi: avem nevoie de toate, pentru că fiecare se ocupă de diferite aspecte ale vieții, în diferite contexte – temporale, geografice, sociale, etc. Nu există un creier mai bun, și nici măcar nu ar putea fi categorisit în acest fel.

Persoanele care cred că un creier este mai bun decât altul – tipic femeile, cel emoțional, tipic bărbații, cel rațional  – se înșală teribil. A folosi în exclusivitate doar un creier ne duce către decizii catastrofale și comportamente abuzive față de persoanele pe care le „iubim” – gelozie, distanțare, etc.

Perfecțiunea

În cel mai fericit caz, funcționarea optimă a noastră este dată de un echilibru fin între cele trei componente. Dar, bineînțeles, această perfecțiune nu poate fi atinsă. Mai rău, din cauza contextului în care trăim, tindem să utilizăm, să supra-utilizăm unele circuite.

Sărăcia

Ce se întâmplă când ești sărac? Ce gânduri și emoții ai tu, de obicei, zi de zi?

„Nu știu cât timp voi mai avea o sursă sigură de venit”

„Nu găsesc un doctor competent”

„Nu am încredere în nimeni, toți vor să mă fure/să îmi facă rău”

„Nu am timp/bani/resurse necesare pentru o viată decenta”

Toate aceste gânduri și emoții activează puternic creierul reptilian și emoțional, și ne introduce într-o stare de alertă de gradul zero, activând-ne instinctul de luptă-sau-fugă (fight-or-flight).

În alte cuvinte, sărăcia, sau mai bine spus, gândurile și emoțiile noastre despre sărăcie ne activează o stare în care credem că suntem în pericol de moarte. Asta înseamnă că:

Sărăcia ne transformă în oameni lași și/sau violenți!

Televizorul

Nu trebuie să fii sărac lipit pământului ca să suferi de această gravă problemă.

Televizorul este cel mai mare activator al instinctului de luptă-sau-fugă. Așa cum explic aici:

Televizorul ne creează starea de teroare continuă, precum și sentimentul că lumea este alb-negru, că noi suntem „buni”, iar și vecinii și restul lumii sunt „răi”

Distrugerea creierului

Sub amenințarea constantă a pericolului iminent, creierul se adaptează, și își recroiește căile neuronale astfel încât să te protejeze de eternul pericol ce te înconjoară. Asta înseamnă că devii deosebit de sensibil/ă la mediul înconjurător și oameni, și intri foarte repede în starea de luptă-sau-fugă, de agresivitate.

Această stare agresivă, de luptă, este în marea parte a cazurilor inconștientă – adică stresul pe care îl trăiești zilnic nu îl conștientizezi. Ești ca o oală pusă la foc mic. Arzi de mult prea mult timp, dar nu îți dai seama, pentru că focul este subtil.

Starea de agresivitate se manifestă nu numai asupra colegilor la muncă sau a străinilor de pe stradă, dar cel mai mult asupra familiei și asupra copiilor. De câte ori nu ai țipat la copii, ca după câtva timp să îți dai seama că de fapt erai furios/furioasă pe un șef/o colegă de serviciu?

În timp, creierul se obișnuiește cu starea continuă de alertă și trăiește într-un stres continuu. Stresul eliberează cortizol, hormonul care pe termen scurt îți dă puteri supraomenești, ca să ieși din pericolul imediat. Pe termen lung însă, cortizolul… vezi clipul:

Fericire

Poți fi totuși fericit într-o societate săracă ca a noastră?

Poți să scapi cumva de sărăcia ce ne înconjoară?

Daca ai fost atent/ă, scriam:

Sărăcia, sau mai bine spus, gândurile și emoțiile noastre despre sărăcie ne activează o stare în care credem că suntem în pericol de moarte.

Ce este aici important, este percepția ta asupra sărăciei.

Poți să nu ai în cont o sumă mare de bani, dar dacă ai o psihologie puternică poți să ai o viată de succes.

Dacă ai încredere în tine, nu simți sărăcia atât de tare.

Dacă ai relații sociale valoroase, sărăcia nu te afectează atât de tare.

Dacă ai încredere în tine, sărăcia nu te afectează atât de tare.

Dacă ai autocontrol, optimism, relații bune cu copiii, înțelegi ce înseamnă stresul și cum să îl gestionezi, atunci sărăcia nu te afectează atât de tare.

Dacă ai educația inteligenței emoționale, atunci sărăcia nu te afectează atât de tare!

Iar pentru a-ți educa Inteligența Emoțională știi bine în cine ai aliat!

Pe scurt

Sărăcia este o boală grea, care ne afectează pe toți, fie că suntem săraci, sau că trăim într-o țară săracă. Consecințele sărăciei sunt: distrugerea creierului, a gândurilor și emoțiilor noastre (anxietate, depresie, etc), a creativității și memoriei, distrugerea relațiilor sociale și de familie, plus o grămadă de boli psihosomatice. Poți totuși să ieși de sub blestemul sărăciei dacă te educi psihologic, dacă îți crești inteligența emoțională.

Îți doresc mult succes în a scăpa de contextul economic-social în care trăim prin educația psihologică de nivel mondial!

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie