Site icon Adrian Vîntu

Cum să dormi mai puțin

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Întâlnesc o mulțime de clienți care își iau din timpul personal pentru a aduce beneficii în firmă. Acest articol este atât pentru ei, cât și pentru tine.

Originile somnului

Din punctul de vedere al psihologiei evolutive încă nu este clar de ce „s-a inventat” somnul. Termenul mai corect ar fi „selecționat”. Știința cunoaște efectele somnului, dar încă este misterios de ce a supraviețuit alegerea de a sta într-o stare vulnerabilă și apatică.

Efectele somnul

Poate cel mai important efect al somnului este acela de a curăța sistemul nervos de toxine. În fiecare zi creierul acumulează otravă în funcțiile lui obișnuite. Consecințe ale acestui fenomen sunt boli nervoase, ca și Alzheimer. În timpul somnului, celulele nervoase se micșorează cu până la 60% pentru a lăsa loc sistemului de curățare să își facă treaba mai ușor.

În al doilea rând, somnul ajută puternic la consolidarea amintirilor. Asta înseamnă că vei reține mult mai bine o carte dacă vei citi înainte de somn. La fel, nu e de recomandat să ai certuri înainte de somn, sau să privești filme proaste sau televiziune de scandal.

Somnul te ajută să slăbești. Dacă stresul „te ajuta” să pui greutate nedorită, în timpul somnului arzi o grămadă de grăsime.

Cât este necesar să dormi

Între 7 și 9 ore. Copiii, adolescenții și bătrânii au nevoie de mai mult. Da, unul din cauzele de ce adolescenții sunt atât de iritați și deconcentrați este lipsa de somn proporțională vârstei.

Ce fac oamenii normali

Lucrează cât mai mult, stau la serviciu peste program, doresc să fie productivi. În plus, weekendul este petrecut în recuperare în pat, iar lunea începe iar în aproape aceeași oboseală. Adio timp liber.

Ce se întâmplă de fapt

Performanța

Scade către prăpastie. Funcțiile de atenție, alertă, concentrare, problem-solving sunt toate serios avariate. Expunerea este mult mai mare în fața accidentelor și a deciziilor proaste – cumpărături, relații interumane, romantice.

Și, cum spuneam mai sus, fără consolidarea amintirilor, pur și simplu uiți ce ți s-a întâmplat în ziua trecută. Ți s-a întâmplat asta vreodată?

Unii angajați încearcă să fie mai performanți la lucru dormind mai puțin, pentru a face mai multe. De fapt, lipsa de somn te face să gândești și acționezi extraordinar de greșit, pentru că

lipsa de somn este ucigașul performanței!

Depresie

Oamenii cu depresie dorm tipic mai puțin de 6 ore pe noapte. Insomnia este cel mai bun predictor al depresiei – cei cu insomnie, sunt de 5 ori mai predispuși la depresie.

Recuperarea

Cei mai „curajoși” îmi spun: „eu recuperez în weekend”.

Nu există recuperarea somnului!

Este ca și cum nu ai merge la sală toată săptămâna, iar apoi ai vrea să recuperezi făcând exerciții de forță până leșini. Nu așa merge, corpul oricum nu poate reacționa la tratamentul abuziv.

Costul lipsei de somn se acumulează. Dacă ai făcut vreo săptămână de somn prost, atunci știi că și după week-end te trezești tot obosit.

Vei muri

Faimosul studiu Whitehall ne arată că persoanele sub experiment care și-au micșorat porția de somn de la 7 la 5 ore și-au dublat șansele de moarte pentru toate cauzele. Și-au dublat șansele! Pentru multitudinea de cauze provocate de lipsa de somn: boli de inimă, atac de cord, atac cerebral, diabet, tensiune, depresie, sistem imunitar slăbit, etc.

Ironia

Ar fi de râs dacă nu ar fi altfel, că oamenii puși în față acestor informații spun: „mie nu mi se întâmplă așa”! Lucrul aproape diabolic al lipsei de somn, este că îi face pe oameni să nu recunoască starea în care sunt. Astfel, capacitățile cognitive ale persoanele sub mare stres și lipsă de somn sunt atât de avariate încât pur și simplu nu pot să se autoevalueze corect. De fapt,

cu cât performanța scade mai mult, cu atât scade și lipsa de auto-evaluare a acesteia

Consecințe

Un project manager oricât de bine intenționat ar fi, își va abuza colegii. Un șef care a deschis o firmă genială va face decizii proaste până o va băga în faliment. Un inginer va avea probleme tot mai mari acasă, în relația cu partenerul de viață.

Iar dacă dintr-un mare nenoroc, ai ajuns pe masa de chirurgie al unui doctor din sistemul românesc de sănătate, care lucrează cel puțin 12 ore, când nu face gărzi de 24 sau 48 de ore, atunci poate că vei simți cu adevărat pericolul devastator în care suntem toți.

Pe scurt

Ca și stresul, lipsa de somn este un păcat mortal, care ne aduce atât nouă mult rău cât și celor din jur. Ca și stresul, „trăim” cu această lipsă de informare asupra efectelor mai dăunătoare decât fumatul. „Trăim” între ghilimele, pentru că de fapt ne omoară în fiecare zi. La propriu.

Răspunsul atunci la întrebarea, „cum să dorm mai puțin”, este deci „ce pot să fac pentru a dormi mai mult, pentru a gândi sănătos, a trăi sănătos și avea relații de valoare cu cei care contează”.

Îți doresc meditație plăcută pe aceste gânduri!

Psihologul român incompetent 1

Pentru că un psiholog român incompetent anonim nu a înțeles acest articol și nici măcar procesele ce se petrec în somn – dar a putut să mă înjure în comentarii și să mă compare cu Stern – am decis să pun aici câteva surse de informare, care sunt accesibile oricui printr-un simplu Google.

Vai de România, această țară în care cei mai incompetenți îi înjură și agresează pe cei care chiar clădesc ceva.

National Institutes of Health Brain may flush out toxins during sleep

TIME Your Brain Cells Shrink While You Sleep (And That’s a Good Thing)

 

Pentru că aceste surse de pornire nu au fost îndeajunse pentru următorul incompetent ce mi-a scris în comentarii, adaug următoarele. E greu cu Google în era asta…

NPR Brains Sweep Themselves Clean Of Toxins During Sleep

BBC Sleep ‘cleans’ the brain of toxins

Washington Post Brains flush toxic waste in sleep, including Alzheimer’s-linked protein, study of mice finds

 

Seeker Sleep Cleans Our Brains And Scientists Discovered How

Youtube How Does Your Brain Clean Itself?

Scientific American Deep Sleep Gives Your Brain a Deep Clean

Science Deep sleep drives brain fluid oscillations

Science Coupled electrophysiological, hemodynamic, and cerebrospinal fluid oscillations in human sleep

Psihologul român incompetent 2

Din păcate, România este plină de români crunt incompetenți – am scris despre mamele experte, tații violatori de fiice, ucigașii medici, iar acum și despre Psihologul român incompetent.

 

Trimite și prietenilor tăi articolul!
Exit mobile version