Trimite și prietenilor tăi articolul!

Dacă ai ajuns la 30 de ani și ai inteligența necesară pentru a citi și înțelege articolele de pe situl acesta, atunci înseamnă că probabil ai înțeles un proces destul de general, care în limbaj popular se numește: „ne ducem dracului”, adică ne apropiem de sfârșitul scenariului.

Da, există și oameni, majoritatea românilor aș spune, care cred că trăiesc etern, care nu observă trecerea timpului în corpul și mintea lor – vezi aici: Femeia româncă după 30, 40 de ani.

Dacă te uiți în oglindă și observi ridurile, obosești urcând pe scări, corpul începe să îți atârne, nu mai poți da jos kilograme, ei bine, bine ai venit în „maturitate”.

Mai ții minte când erai copil și doreai să ajungi „mare”? Acum ai ajuns, cum te simți?

Dacă nu ai descoperit Graaul în a fi „mare” nu ești singur/ă. A fi „mare” vine cu niște beneficii, dar și o grămadă de dezavantaje, printre care cele enumerate mai sus.

Dacă nu ai 30+, atunci ce poți să faci este să privești românii pe stradă. Cum umblă, grăbiți, gârboviți? Cât de schimonosite sunt fețele lor, cât de strâmbe și cocoșate corpurile? Dacă le-ai ghici vârsta, ai fi surprins/ă că arată mult mai bătrâni decât anii din buletin.

Cum facem să…  încetinim procesul de îmbătrânire? Cum facem să devenim….. „mici”?

Somnul

O metodă de „a face mai mult” este pentru mulți români faptul de a sări peste somn. Majoritatea studenților pe care i-am întrebat, dorm mult mai puțin de 8 ore pe zi, și sunt fericiți de asta.

După ce le explic că ei singuri se sinucid prin această metodă, unii dintre ei declară că vor dormi măcar 8 ore pe zi. Unii, iar restul dintre ei declară că nu le pasă, că vor dormi mai puțin decât are creierul nevoie.

Cât de ciudat mi se pare, cât de mult sunt îndoctrinați tinerii români astfel încât să aleagă lipsa de concentrare, iritarea, depresia, moartea prematură.

Ca să înțelegi mai bine somnul, citește articolul Cum să dormi mai puțin.

Mișcarea

Un mod genial de a întârzia îmbătrânirea, care nu este controversat, pur și simplu toate studiile pe care le-am citi vreodată despre sport spun că este un drog minune, anti îmbătrânire, anti presiune arterială, anti cancer, anti diabet, anti multe lucruri negative.

Plus, că sportul îți aduce fericire (prin eliberarea de endorfine), încredere de sine, putere fizică și psihică.

Pentru oameni peste 45 de ani, sportul este cu atât mai important cu cât efectele sale sunt mai vizibile decât în tinerețe.

Mișcarea este deosebit de necesară pentru alungarea a depresiei, sau cel puțin a supraviețui zilei și a ajuta în recuperarea din depresie.

Greutatea corporală

Un lucru pe care probabil l-ai observat și tu, sunt româncele obeze care postează poze cu ele pe Facebook, iar o grămadă de alte românce „sar” în a o acoperi în complimente deosebit de mincinoase „ce frumoasă ești”, „ce bine îți sta”, etc.

Unele femei o mint pe persoană obeză pentru că ele cred că ele îi „fac un bine” – un fel de mamă descrisă în Sunt mama ta și (nu) îți vreau binele.

Obezitatea este nesănătoasă!

Nu mă refer aici la ceea ce unii ar denumi „balene” – mă refer și la mine și la tine. 5, 10 kilograme în plus înseamnă șanse mai mari de: hipertensiune, atac de cord, probleme de oase sau încheieturi, apnee, cancere.

Românii sunt învățați cu carnea – sarmale, caltaboși, șnițel, ciorbe, etc. Să nu uităm inclusiv de salata verde cu carne.

Nu spun să devii vegetarian, sau să mănânci doar iarbă, dar totuși… poți măcar 2 zile pe săptămâna să nu mănânci carne?

Socializarea

Cel mai mare predictor de longevitate și sănătate sunt relațiile adânci, sănătoase. Nu mă refer aici la ce românii normali numesc „prieteni”, adică oamenii cu care merg la o bere și cu care se ceartă.

Persoanele care te critică, care „știu mai bine”, care știu ce „trebuie”, nu se califică în a crea relații profunde.

Ce este eficient pentru tine este să te educi mereu, să cauți și găsești oameni ca tine, iar odată ce relația nu mai funcționează (orice tip de relație) să navighezi către următorii oameni din viața ta.

Dacă vrei să știi mai multe, poți urmări pe TED înregistrarea următoare  What makes a good life – Lessons from the longest study on happiness.

Stresul

Am scris în Cum scapi de stres  despre efectele sale asupra emoțiilor tale, comportamentului tău, și al corpului tău. Stresul te face iritabil/ă și paranoic/ă, te împinge să fumezi/bei mai mult, îți distruge imunitatea, cauzează ulcer și te îmbătrânește mult mai repede.

Spuneam la începutul articolului despre oamenii de pe stradă, cum arată în localitatea ta? Mici, gârboviți, grăbiți, cu capul în jos, stresați, fricoși, nervoși.

Da, asta este portretul omului care trăiește o viață ineficientă, nesănătoasă fizic și psihic, care îmbătrânește cu mult înainte de timp.

Farmaciile

Ai observat cele două tipuri de afaceri ce au apărut ca ciupercile?

Jocurile de noroc și farmaciile.

În Oradea am numărat în distanță de o stație de tramvai… 10 farmacii! ZECE!

Ce spune asta despre sănătatea oamenilor?

(Iar pentru jocurile de noroc și dorința românilor de a câștiga rapid, fără efort, voi scrie poate într-un alt articol)

Fata inteligentă

Acest articol a fost inspirat de clienta mea inteligentă, care la vârsta de 24 de ani spune:

Mi-am schimbat optica, nu o mai văd neapărat ca pe un chin, ca pe un regim, îl văd ca pe un lucru normal pe care trebuie să îl fac de acum până voi muri!

Iubesc aceste momente de iluminare, când oamenii își schimbă perspectiva din „sportul și mâncatul sănătos este un chin” către „este normal să am grijă de mine, să depun efort pentru a mă stabiliza, a avea sănătate și încredere de sine”.

Pe scurt

Să ai o greutate corporală eficientă, să arăți bine și chiar să ai o sănătate bună este posibil dacă investești regulat în tine: somn minim 8 ore, mișcare regulată, mâncat cât de cât sănătos, relații profunde cu oameni inteligenți (baftă), educație psihologică pentru a ieși din stres, anxietate și depresie.

Îți doresc să faci toate regulat aceste lucruri care să te țină sănătos/sănătoasă, să încetinească îmbătrânirea, și să îți aducă multă multă fericire!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


4 gânduri inteligente la “Cum încetinești îmbătrânirea

  1. Buna Adrian, pe langa farmacii si sali de jocuri, as adauga si sucursalele diverselor banci. “Glumeam” intr-o zi cu sotul meu si ziceam ca dupa ce te imprumuti la banca, pierzi banii la jocuri de noroc si ajungi la farmacie. Trist!
    Pe de alta parte, vreau sa-ti transmit faptul ca spreciez in mod deosebit articolele tale si le citesc/recitesc cu interes.
    Cu drag,
    Cătălina

Comentariile sunt închise.