Trimite și prietenilor tăi articolul!

Dragi mame, am nevoie să îmi spuneți cum faceți voi un lucru. Înainte, vă spun câte ceva despre mine.

Școala

Când copilul meu era mic, am hotărât la ce școală trebuie să meargă. Știam care sunt opțiunile și știam care este cea mai bună din oraș. Nu am participat la nici un curs. Nu știam ce va fi cerut pe piața de muncă în 18 ani. Și nici nu știam ce vrea copilul meu. Nu l-am întrebat. Știi tu bine că noi mamele, noi știm ce e mai bine pentru el.  Noi știm ce trebuie.

Universitatea

Când a crescut în sfârșit mare copilul, știam la care universitate trebuie să meargă. Am ales-o chiar eu. Nu l-am întrebat nici acum ce vrea. Știam eu mai bine, doar el e copil. Știam ce trebuie.

Boala

Se mai îmbolnăvește, dar eu știu ce îi trebuie. Nu am deschis o carte de medicină, nu știu cum e cu diviziunea celulară, studii longitudinale, dar știu dacă vaccinul e bun sau nu. Eu sunt o mamă ca tine, care are grijă de copil. Probabil vaccinurile sunt rele de care trebuie să îi protejam. Noi știm ce trebuie copiilor noștri.

Banii

Am fost puțin dezamăgită de copil că nu a câștigat anul asta cât trebuie. Aș fi vrut a câștige mai mult. Trebuie să își ia casă. Dar el nu știe, e copil. Noi știm ce trebuie.

Visele

A vrut să își facă o afacere. I-am spus că nu va avea succes, că face totul greșit. Nu face cum trebuie. Am avut și eu afacere, nu a mers. Mai bine să stea la patron în siguranță. Pentru că îl iubesc și vreau să îl protejez de suferință. Eu știu ce trebuie.

Sexualitatea fiicei

Nu i-am făcut educație sexuală pentru că mi-e rușine. Nici la școală nu am lăsat-o, am semnat să facă religie, nu să îi stea capul la băieți.

A venit acasă cu un pierde vară. I-am spus că nu e de rangul ei. Ea este o fină. A adus acasă unul care întârzia la întâlniri. Mie nu îmi plac cei care nu se țin de cuvânt. I-am spus că nu va avea viitor bun. Am protejat-o. Am făcut ce trebuie.

Acum are 30+ de ani și nu are soț. Nu știu de ce. Că e fată bună, seamă foarte tare cu mine.

Sexualitatea băiatului

Nu i-am făcut educație sexuală pentru că mi-e rușine. L-am învățat și pe el să îi fie rușine de corpul și dorințele sale. Așa trebuie.

A venit acasă cu una grasă. I-am spus să nu o mai văd la mine în casă. A venit cu una slabă. La fel, i-am spus să nu mai aducă exemplare de astea acasă.

Voiam să găsească pe cineva ca mine.

L-am protejat.

Are și el 30+ de ani. Tot necăsătorit, că sora sa. Nu pare fericit. Nu știu de ce, eu am făcut ce trebuie.

Divorțul

Am divorțat de bărbat. Îl urăsc. Încerc să îl fac și pe copil să îl urască pe tatăl sau – îl protejez să nu sufere ca mine. Așa trebuie.

Religia

I-am transmis și ei adevărata religie, să nu cadă în păcat. Mi-a zis cineva că sunt patru mii de religii în lume, și douăzeci de milioane de zei. Sunt toate false, știu eu care trebuie.

M-a întrebat de ce religia pe care i-am făcut-o cadou urăște femeile. Spune că scrie în carte că femeia este murdară, că trebuie să se supună bărbatului, că trebuie omorâtă cu pietre. Nu știu, nu am citit cartea.

Am făcut ce a făcut și mama mea, am făcut ce trebuie.

Ocupația

Fac multe lucruri și repede. Nu am timp să le gândesc. Nu am timp să mă bucur de viață. Avem nevoie de bani. Trebuie să cumpăram încă un apartament, o mașină. Cine nu muncește nu e om bun. Trebuie să faci tot timpul ceva, să produci ceva, să ai ceva.

Când lumea nu face ca mine, când este mai înceată sau dezinteresată, devin agresivă. O fac pentru ei! Ei de ce nu mă înțeleg? De ce nu fac și ei ca mine? De ce doar eu fac ce trebuie, iar ei nu?

Liniștea

Eu nu stau cu mine singură. Când stau cu gândurile mele, atunci doar griji îmi fac. Trebuie să lucrez nonstop, ca să nu îmi aud vocea din cap. Cine nu lucrează ca mine, e leneș.

Cine nu face ce fac eu, nu face ce trebuie.

Violența fizică

I-am bătut când erau mici, dar uite că nu li s-a întâmplat nimic. Au ajuns mari și nu au probleme psihologice – cred, nu știu ce sunt acelea. Am făcut ce trebuie.

Acum iar încep să redevin agresivă fizic când lumea nu face ca mine. Ei chiar nu înțeleg că pentru ei fac totul? Că îi iubesc? Ei de ce nu fac ce trebuie? De ce nu fac cum le zic eu?

Țipetele

Lumea îmi spune că țip. Eu nu cred. Oricum, țip doar când cei din jur nu fac ce trebuie, ce le spun eu. De ce nu fac ce le spun? Că doar le vreau binele, ii iubesc.

Judecata

Îmi place să am o părere despre fiecare om. De obicei din păcate, sunt înconjurată de oameni răi. Vecini proști, mame inferioare mie. Nu cunosc pe cineva care să fi făcut totul pentru copii săi. Care să fi făcut ce trebuie. Ca mine.

Negativitate

Mă gândesc doar la oamenii răi, la vecinii răi, la lucrurile rele ce li se pot întâmpla copiilor mei. Nu sunt prea distractivă ca partener de discuție. Și eu aș dori să văd lumea în roz. Dar lumea nu e așa. Lumea este rea, și doar noi mamele știm să avem grijă de copii noștri. Noi știm ce trebuie.

Acceptarea

Mi-a spus cineva că aș fi mai puțin furioasă dacă aș accepta pe cei din jur așa cum sunt. Că aș fi mai calmă și mai liniștită dacă aș înțelege ca lumea nu trebuie să facă ceea ce spun eu. Că fiecare are viața sa și că nu corect să mă bag în ale altora. Dar eu doar binele le vreau. Vreau să îi protejez. Trebuie și ei să înțeleagă asta.

Dacă nu aș fi eu, ce s-ar alege de ei?

Întrebare

Dragă mămică ca mine, te rog să mă ajuți.

Au crescut mari și nu mă mai ascultă, mă judecă, nu fac ce trebuie.

Tu cum îi faci pe cei care îi iubești să facă ceea ce trebuie? Ceea ce vrei tu?

Cu drag,

O mamă unică,

Ca tine

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


2 gânduri inteligente la “Scrisoare de la o mamă pentru celelalte mame

  1. In India sau in Pakistan cred ca ai muri de foame. Acolo lucrurile is mult mai simple : Daca fiica nu face exact ce vor parintii , pur si simplu e arsa de vie…Elementary , Wattson !!??

    1. Doar pentru ca in tarile mai slab dezvoltate situatia este mai rea decat la noi nu inseamna ca ar trebui sa ne multumim cu ce avem. Problemele dintr-o societate nu dispar doar pentru ca altundeva este mai rau. Nu conteaza cum sunt cei din jurul nostru ci conteaza cum suntem noi insine, iar daca noi nu avem dorinta de a ajunge undeva, atunci nu vom face nimic in acest univers.

Comentariile sunt închise.