Trimite și prietenilor tăi articolul!

Prietenii de la Spikeworks au făcut un studiu despre indicatorii de fericire la locul de muncă.

Dacă nu știi la ce folosește fericirea la lucru din punctul de vedere al business-ului, atunci citește articolul Cum aduci și ții în companie angajați de valoare.

Locul trei

Al treilea cel mai important driver al fericirii la locul de muncă este stresul. Atunci, întrebarea imediat următoare este… ce este stresul?

Pe scurt, stresul este reacția de fight-or-flight, de fugă-sau-luptă pe care o avem moștenită de pe vremea când trăiam în savană.

Când activăm stresul?

Din păcate, în lumea modernă răspunsul de fugă-sau-luptă este activat de mult mai multe ori decât ar trebui. Ne stresăm de la o reacție interpretată a șefului, de la un cuvânt spus „ciudat” de către coleg. Ne stresăm trăind în trecut sau gândind-ne cu frică la viitor: de unde vom avea bani pentru credit, ce se întâmplă în politică, etc.

Care sunt consecințele stresului?

Consecințele stresului sunt fascinante. De la consecințele asupra corpului: atacuri de cord, imunitate scăzută, ulcer, colesterol, la consecințe asupra minții: îngrijorare, gândire ineficientă, judecată limitată, negativitate, uitare, decizii în grabă. Printre consecințele asupra emoțiilor sunt: lipsa de încredere, paranoia, agitație, iritabilitate, depresie, anxietate, alienare. Ca și comportament, în urma stresului bem mai mult, fumam mai mult, facem accidente mai des, ne pierdem pofta de sex, avem insomnii.

Un pachet impresionant de consecințe, nu-i așa? Gândește-te acum la colegii tăi, care spun că sunt stresați: câte dintre aceste consecințe le aduc acasă, în familie? Sau mai bine, gândește-te la noi. Câți dintre noi trăim sub stres la lucru, iar acasă țipăm la copii, nu avem timp de ei. Când luăm decizii în cuplu, ele sunt grav afectate de stres, vedem lumea în alb/negru pentru că nu avem timp să o vedem mai complexă.

Așa cum am scris pe larg în acest articol,

Stresul nu este un fenomen trăit în izolare, iar consecințele lui cad poate cel mai tare asupra persoanelor dragi.

Locul doi

Al treilea cel mai important driver al fericirii la locul de muncă este salarul. Da, banii contează în străinătate și cu atât mai mult în situația social-economic-politică a țării noastre. A fi plătit corect, conform percepției noastre este un deal-maker sau breaker pentru mulți dintre noi.

Locul unu

Cel mai important driver al fericirii la locul de muncă este… relația cu colegii. Ironic, este și cel mai greu lucru de realizat. Cum faci să te înțelegi mai bine cu colegii?

Probabil ai fost la companii care încearcă să relaxeze relațiile între noi și colegi. Ce face compania ta pentru asta?

Relația cu stresul: dacă ai fost atent la secțiunea despre stres, atunci ai înțeles că relațiile colegiale declanșează stresul (sau te protejează de el). Dacă ai relații colegiale de slabă calitate, atunci

 stresul de la lucru îți distruge viața personală și familia.

Ce poți face

În primul rând, informează-te despre stres, consecințele sale dezastruoase asupra corpului, minții și emoțiilor, precum și a relațiilor tale, și cum poți să scapi de el.

În al doilea rând, fii la curent cu politica firmei. Negociază-ți regulat salariul, fii sigur că ești plătit/ă atât cât simți că meriți.

În al treilea rând, fii un coleg bun și așteaptă-te să trăiești înconjurat de colegi buni. Asta înseamnă că firma îți aduce cursuri de psihologie prin care să îți ajute colegii să se sensibilizeze, să înțeleagă că petrecem 9 ore pe zi împreună, departe familie, așa că poate e mai bine să fim prieteni decât dușmani. Exemple de cursuri psihologice ce îți pot ajuta colegii din firmă sunt: comunicare empatică, Mindfulness, managementul schimbării, tipuri de personalitate la lucru , integrarea work/life.

Pe scurt

Banii contează, dar nu sunt pe primul loc. Stresul este un indicator de fericire atât în companie cât și în viața personală și de familie. Cel mai importat lucru în viața noastră este relația cu oamenii din jur.

Îți doresc să lupți să ai parte de un serviciu așa cum îți dorești, cu o plată bună, stres puțin și colegi train-uiți psihologic!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie