Dacă ai întâlnit mai mult de un IT-st (programator, manager, HR, etc) atunci probabil ai observat că există diferențe între personalitățile și inteligența lor. Unii sunt oameni deschiși, onești, curioși. Alții, dimpotrivă.
Care este diferența? Ce îl face pe un român să gândească și să fie prietenos?
Când am scris articolul IT-st cu 15 ani experiență, fără loc de muncă în Cluj, nu mă așteptam să fie citit de câteva zeci de mii de persoane. A fost o experiență deosebit de interesantă pentru mine să aflu feedbackul IT-iștilor români, oricât de variat ar fi el.
Am fost foarte plăcut surprins de calitatea oamenilor inteligenți, fie că lucrau în IT, fie legat de IT, care au recunoscut situația întunecată din Cluj, și au putut să recunoască modelul și în zonele în care trăiesc ei.
Feedbackul oamenilor inteligenți îl găsești aici. În același articol vei găsi și lucrurile care nu au legătură cu articolul per se, adică înjurăturile aduse la adresa autorului.
Dintr-un motiv ciudat, sau mai multe, o grămadă de oameni, relativ tineri, înjurau și jigneau pe cel ce descria o experiență subiectivă de viață – de exemplu:
Mircea Lemnaru (cf FB: Cluj, aeratechnology, smallfootprint/globant, hp)
Te rog să mergi să îți începi anul 11 afară că eu nu aș vrea să te am ca și coleg
Ionuţ Magdău (cf FB: Oradea)
Cât căcat poți să mănânci?
Ai un orgoliu imens și ești și atâta de împuțit
Laura Tămaş (cf FB: Oradea, accesa)
Dude, te știu un tip sincer, așa că voi fi și eu sinceră: you suck.
Mi-as dori ca Adrian Vintu sa caste gura ca pitonul ca sa poata sa inghita toate pulile de programator care au fost aruncate spre acesta.
Asta m-a pus pe gânduri. Oare ce gândesc oamenii aceștia?
Argumentația
Cum scriam și în IT-st cu 15 ani experiență, fără loc de muncă în Cluj
O heuristică ușoară după care îți dai seama dacă este un comentariu care aduce valoare, sau este doar un atac la persoană, este lungimea textului.
După cum vezi, oamenii nu spun nimic despre articol, ci doar înjură autorul. Ei nu pot să lege o frază coerentă, să își exprime un punct de vedere civilizat, să exprime o întrebare sau o părere fără o cruntă jignire. Înainte de a înjura autorul, se întâmplă totuși câteva procese psihologice.
Care sunt acestea, și de ce unii oameni reacționează astfel?
Emoțiile
Ce îl face pe un IT-st să sară pe tastatură și să scrie:
Serkan K. Ferat (conform Facebook: see.asseco.com)
Omul asta e mai distrus decat prevede legea. A facut niste cursuri online platite si este couch-ul vietii. Intrebati-l daca el a realizat ceva in viata asta.
Avand in vedere ca este un grup pt programatori eu zic sa dam direct ban celor care mai posteaza ceva legat de hr sau prostii ce nu au legatura cu programarea. Chiar si din profilul imbecilului se vede ca el nu este progamator si nici nu are vreo legatura!
Probabil 90% din conținutul situl meu descrie cum funcționează creierul, emoțiile și partea rațională. Ce am întâlnit în România sunt IT-ști care spun că ei sunt logici, că ei nu au emoții, sau că nu iau deciziile în funcție de emoții.
Ce ar fi hazliu, dacă nu tragic, este că deciziile sunt luate tocmai emoțional. La sfârșitul zilei, orice facem, că cumpărăm o mașină sau un iPhone, că procrastinăm în fața calculatorului și nu lucrăm nimic toată ziua, totul este determinat de emoții: de a simți plăcere, respectiv de a fugi de durere.
Toate deciziile sunt emoționale!
Fără excepție.
Ce se întâmplă, atunci, când un om nu știe acest lucru și declară ostentativ că „el/ea ia decizii raționale”? Ei bine, acești oameni nu sunt în controlul propriilor emoții, nu pot sta cu ei în liniște, să asculte ce le spune vocea interioară – care este de fapt motivul cumpărării/procrastinării?
Și…
când nu ești în controlul emoțiilor, ești sclavul lor!
Ceea ce ne aduce la cazul nostru. Un om care are o minimă inteligență, și care are o minimă educație (de la mama), nu s-ar comporta atât de barbaric ca cei mai de sus citați.
O persoană cu un control emoțional mediu și o inteligență medie, nu ar abuza de alți oameni.
Și atunci.. de ce abuzează acești români de o persoană în cazul de față, și probabil de cei din jur, în viața lor privată și la job?
Credințele puternice
De ce un bărbat violează o femeie? De ce un taliban se sinucide omorând cu el un autobuz de copii?
La nivel rațional, declarativ, acești oameni au o explicație, sau mai bine zis, o scuză:
„Iubesc sexul cu femeile”
„Iubesc religia mea”
Aceste credințe nu ucid! Dacă persoană iubește sexul cu femeile, își poate satisface această emoție de fericire prin plata la prostituate, de pildă. La fel, emoția de euforie a unui iubitor de religie poate fi găsită în cântece religioase sau voluntariat.
A iubi sexul sau religia nu înseamnă moarte.
A exagera în aceste credințe, asta da, înseamnă posibila moarte.
Un obsedat sexual, este posibil că va viola și/sau omori. Un fanatic religios probabil că va omori.
Problema nu este deci o credința, toți avem credințe.
Credem că suntem deștepți și frumoși. De fapt, credem că suntem mai deștepți și frumoși decât vecinul nostru. Cine nu crede asta?
Din nou, nu este asta o problemă, atât timp cât nu începe să ne distrugă invidia pentru că vecinul are mașină mai bună și nevastă model mai nou. Pentru că atunci, îl percepem ca distrugător al credinței noastre puternice că noi suntem mai buni decât el. Iar dacă el ne distruge imaginea de sine, înseamnă că el, vecinul, este un om rău, care vrea să ne facă… rău.
Dreptatea
Ceva interesant se întâmplă aici: formularea în capul fanaticului se întâmplă astfel:
„Eu sunt mai bun decât vecinul meu. El are resurse mai bune decât ale mele. Dar asta nu este drept, pentru că eu le merit. Deci, este atunci corect, ca eu să îl distrug și să îi iau resursele. Pentru că am dreptate.”
Același model de gândire îl observi și la fanaticii religioși:
„Eu cred în religia corectă. Eu am dreptate. Tu nu ai dreptate. Dacă nu crezi ce cred eu, este corect să te distrug, să te omor. Pentru că am dreptate.”
Dar nu numai în cazul fanaticilor funcționează astfel.
Adu-ți aminte când ai fost furios/furioasă ultima oară. Probabil era un coleg/colegă cu care tot ai mai avut interacțiuni negative, iar ultima oară ți-a făcut ceva rău – poate nu a menționat că ideea proiectului nou era a ta. Atunci te enervezi, vrei să scrii email la șef să știe cine de fapt este inovatorul și cine este impostorul. Vrei să distrugi colegul, să îl omori. Pentru că tu ai dreptate. Pentru că asta este drept să faci.
Dreptatea este deci raționalizarea emoției distructive, răzbunare, furie, etc. Este și scuză și motivare. Este atât scopul – a restabili dreptatea, cât și alibiul în fața instanței – „domnule judecător, aveam dreptate”.
Sursa dreptății
Unde am învățat acest mod nebunesc de gândire și simțire? Cine ne-a învățat să gândim în bine/rău, drept/greșit, și mai ales, cine ne-a îndoctrinat că un om care nu are „dreptate” trebuie pedepsit de către noi?
Cine sunt oamenii care au dreptate pe această planetă?
În primul rând, zeii, nu-i așa? Ei sunt omnipotenți, omniscienți, etc. Ei pot să judece, ei au „dreptate”. În religia românească, zeul este un evreu care face dreptate. Cum face dreptate? Omorând întreaga umanitate. Omorând copii, femei, cu arme, cu apă.
În al doilea rând, cei care vorbesc zilnic cu zeii. De exemplu, preoții români. Sau talibanii. Ei știu care este religia corectă, ei au „dreptate”, și pentru sunt îndreptățiți să facă ce vor cu infidelii – de pildă, să îi omoare.
Apoi, cine are dreptate tot timpul? Șeful! Că e șef de bugetari sau în privat, șeful este un om cu capacități mult peste ale unui om normal. Orice spune el este corect, el are dreptate mereu. Iar când cineva îl contrazice, îl va pedepsi aspru pentru neobediență.
Coborând pe lanțul trofic, ne uităm în casa noastră. Cine are „dreptate”? Cine poate să deosebească „binele” de „rău”? În societatea românească, asta înseamnă de obicei mama. De câte ori ai auzit când erai mic/ă: „așa trebuie”, „de ce nu faci ce îți spun”, „fă cum îți zic!”. Ea știe cum trebuie, are dreptate. Iar dacă nu faci ce spune ea, ce se întâmplă? Comunici cu ea, sau ești pedepsit/ă prin bătaie, țipete au alte invenții de abuzare?
O mențiune onorabilă merită profesorul de la școala ta. Și el/ea este un zeu, o persoană cu puteri supranaturale, care știe ce este corect, drept. Iar când nu spui cum spune el, când nu faci ce spune ea, ce se întâmplă? Ce ai învățat în cei 12 ani de abuz de la școală? Dacă nu faci ce spune profesorul, nu-i așa că îți primești pedeapsa? Pentru că el/ea are… „dreptate”.
Vezi cât de strâns legate sunt aceste două concepte: dreptatea și pedeapsa.
Este ceva natural pentru poporul român, este ceva acceptat, ca cel care are „dreptate” să aibă dreptul și datoria morală de a-i face rău altei persoane, până când persoana abuzată decide să îi accepte punctul de vedere al abuzatorului.
Dreptatea universală
Ce înseamnă, de fapt, dreptatea? Să luăm un exemplu:
Persoana1: Filmul Avengers este unul bun.
Persoana2: Filmul Avengers este unul rău.
Care dintre ei are dreptate? Ei bine, niciunul. Filmul Avengers, sau oricare film în sine, nu are o calitate intrinsecă de „bun” sau „rău”. Nici muzica, nici nimic nu poate fi considerat „bun” sau „rău” pentru că pur și simplu în natură nu există o calitate absolută de bunătate/răutate care aparține unui lucru, eveniment, sau persoane.
Dar românul o face. Românul știe ce e bine și ce e rău.
Românul știe că religia lui este corectă, deci celelalte miliarde de oameni de pe planetă sunt niște tâmpiți. Pentru că românul are dreptate, înseamnă că el merită Raiul. Iar ceilalți, știi povestea, trebuie pedepsiți. Cum? Prin moarte eternă.
Lasă-mă să repet, te rog: TU, dacă nu crezi ce crede românul obișnuit, meriți să arzi pentru o infinitate de infinități într-un cazan de smoală! Poți să înțelegi ce „meriți” dacă nu ai aceeași părere?
Tu, dacă nu crezi ce crede X despre filmul Avengers, trebuie să fii pedepsit/ă, pentru că nu ai dreptate! Cine te va pedepsi? Cine are „dreptate”, bineînțeles, adică X!
Cam asta este o parte a mentalității românului. Crede că orice gândește este „drept/corect universal”, iar ceilalți de pe planetă sunt răi pentru că nu se supun gândurilor și emoțiilor sale.
Adela
Hai să luăm un exemplu, pe Adela. Îți arăt ce îmi scrie ea, tu analizezi, îi faci un profil și îmi spui câți ani crezi că are – (sublinierea cuvintelor îmi aparține).
Dragă Adrian Vintu, oare de unde să încep. Am să încep cu niște sfaturi venite din partea unui om care lucrează în comunicare, pasionat de forma cuvintelor și de regulile îmbinării lor în propoziții :). În primul rând, a folosi eticheta „bombă sexuală” în repetate rânduri pentru a descrie o femeie cu care ai interacționat într-un mediu profesionist nu denotă un nivel de educație foarte elevat, ci unul „în curs de dezvoltare”, lucru care nu e de condamnat până la urmă, însă nu dă bine pentru cineva cu 6 pagini de CV și școli renumite în palmares. Exceptând cazul în care ai apelat la video chat (și nu judec această alegere), mă îndoiesc că persoana respectivă s-a prezentat cu acest apelativ sau că interviul a decurs în așa fel încât să faci această asociere (dă-ne, te rog, un exemplu concret în acest sens). Eticheta respectivă este percepția TA asupra ei și este una nedemnă pentru cineva care lucrează în training și coaching. Tocmai profesioniștii care formează atitudini au responsabilitatea să nu perpetueze stereotipii denigratoare și tipare de gândire disfuncționale. Mă întreb dacă i-ai permite cuiva să se eticheteze așa într-o discuție de consiliere sau coaching. Probabil că nu, fiindcă la psihologie învățăm că suntem ființe complexe, iar evaluările globale nu sunt ok. Dar toată viața învățăm, nu-i așa? 🙂 Cu puțină introspecție – știi și tu 🙂 – vei reuși să dai de capăt frustrării personale care te-a împins să alegi această etichetă pentru a descrie acel om. Îți ofer câteva alternative, în caz că a fost o scăpare de vocabular: „domnișoara / doamna”, „recrutatorul”, ”specialistul HR” (fiindcă se discuta funcția și competența persoanei, fără gen, sau nu? 🙂 ). Nu comentez restul experienței, fiindcă nu îmi plac generalizările și convingerile. Mie îmi place să mă întreb și să pun la îndoială afirmațiile care tind să se transforme în convingeri. Ce pot să spun din experiența de aproape 10 ani în Cluj este că în IT, ca în orice mediu civilizat, contează mult ce impresie lași în urma unei discuții, ce valori se transmit prin limbaj, cuvinte și atitudini. Poate merită să te întrebi dacă ai ales cele mai potrivite cuvinte în timpul interviurilor iar apoi, dacă ai dreptate în toate concluziile pe care le-ai extras. Am și o veste bună pentru tine: lucrurile nu sunt chiar așa nasoale cum le-ai descris. În Cluj, oamenii te recomandă cu generozitate și sinceră admirație dacă te apreciază ca profesionist și ca om. Ah, dar vezi, asta e și vestea nu tocmai bună…
Acest comentariu a fost publicat de pe Facebook ca feedback la articolul IT-st cu 15 ani experiență, fără loc de muncă în Cluj. De fapt, după cum observi, feedbackul nu este la articol, ci la expresia „bomba sexy”. Adela nu are inteligența necesară a înțelege articolul și contextul în care este folosită această expresie, ea a fost îndoctrinată că cine scrie „bomba sexy” este greșit, că ea are dreptate (vezi sublinierea), și atunci ea pornește la atac. Ea dorește să pedepsească pe cel care a spus ceva „nedrept”, dorește să îi facă rău persoanei care a „greșit”.
Acum vine întrebarea mea: câți ani are Adela? Dacă vei spune 14 ani… ei bine, așa am crezut și eu, dar ea este „matură”. Adela Muresan este… Communication Specialist la firma IQuest!
Îți vine să crezi că o persoană cu titlul de Communication Specialist ar putea scrie așa ceva? I-ați deci încă un minut să recitești textul ei, dar acum știind nouă informație. Observă calitatea ei de specialist în comunicare de la IQuest.
…
Ei, cum ți se pare acum?
Hai să analizăm puțin textul ei.
Adela versus omul inteligent
Adela începe cu „dragă” și continuă cu atacuri la educație, etichetare „frustrare personala”, etc. Acesta este un mod de exprimare pe care l-am întâlnit în România la multe femei, și se numește exprimare pasiv-agresivă. Adică, spre deosebire de bărbații pe care i-am citat mai sus, cu injurii directe, femeile sunt predispuse la a utiliza pasiv-agresivitatea pentru abuza de oameni.
Există o explicație psihologică pe care o găsești în articolele mele, dacă răsfoiești puțin, la faptul de ce bărbații preferă abuzul direct iar femeile pasiv-agresivitatea. Acest mod de comportament este moștenit de la stră-stră-strămoșii noștri de acum sute de mii de ani, deci nu putem să vorbim despre un comportament inteligent, civilizat, ci unul de om primitiv.
Deci, prima regulă este:
Omul inteligent nu este pasiv-agresiv!
Al doilea lucru, și suntem încă pe primul rând al textului Adelei, este că:
Omul inteligent nu dă sfaturi!
Un om inteligent înțelege că fiecare avem un trecut și o experiență de viață extraordinar de subiectivă, că avem nevoie și dorințe 100% diferite, de aceea sfaturile nu pot funcționa, pentru că ele înseamnă doar atât: „fă ca mine”.
„Fă copii ca mine la 25 de ani și vei fi fericit/ă”. „Cumpără-ți Audi A6 ca mine pentru că este cea mai «bună» mașină – asta o am și eu”. Înțelegi?
Poporul român este prin definiție unul dătător de sfaturi: cine din România nu se pricepe la fotbal, politică, vaccinuri, și acum, comunicare?
Omul inteligent nu ghicește emoțiile altora!
Ironic, precum „bomba sexy” din articolul meu, Adela simte emoțiile oamenilor, este și ea o telepată, sau un zeu, poate?! Ea știe ce „denotă” – adică ce vor simți alți oameni, ea știe ce „dă bine” adică dacă alți oameni vor simți o gâdilitură plăcută în interior – definiția emoției, dată de o româncă la un curs de Inteligență Emoțională.
Voi sări peste multe alte lucruri aberante pe care le-a mai gândit și considerat că merită exprimate sinistra doamnă, și ajungem la partea de final, cu roșu.
Omul inteligent știe că nu are dreptate!
Acesta este un lucru extraordinar de greu de înțeles în România, unde fiecare om este expert în orice: de la partid politic, la mâncare și încălzire globală.
Cam fiecare român are dreptate, și o va folosi ca să facă rău cuiva.
În afară de oamenii inteligenți. Oamenii inteligenți nu aleargă să aibă dreptate, înțeleg că fiecare persoană are perspective 100% subiective asupra vieții. Noi nu avem acces la o dreptate universală. Iar când nu suntem înarmați cu „dreptatea”, atunci ne luăm de mână cu compasiunea, cu înțelegerea.
Oamenii inteligenți nu agresează!
Când ai văzut tu pe Stephen Hawking, sau Richard Dawkins agresând oameni? Acești genii globali sunt și unii dintre cei mai compasionați oameni de pe planetă.
Ai întâlnit tu în România oameni atât extraordinar de inteligenți, cât și cu o inimă mare?
Cum ar putea un om inteligent și cu o inimă mare să supraviețuiască într-o firmă cu Adela și cu ceilalți înjurători?
Cum să îți păstrezi mințile când ești înconjurat de „oameni” care au inteligența unui om primitiv și violent?
Coloana vertebrală
Printre multele lucruri care îi lipsesc romanului este, bineînțeles, coloana vertebrală.
Întrebare pentru tine: crezi că dacă articolul era scris de către șeful ei, Adela mai era atât de războinică? Crezi că își exprimă lipsă de inteligență printr-un atac la șef?
Crezi că „bărbății” care înjură groaznic pe net o fac și în fața șefului?
Știi bine că în mediul budgetar, funcționarii care dau dovadă de lipsă de coloană vertebrală ajung pe posturile ele mai înalte.
Adu-ți aminte: cine este persoana cea mai pupătoare de părți corporale ale șefului din firma ta? Spune-mi, nu-i așa că are un rang de carieră mai mare decât al tău?
Asemenea mediului bugetar, și în mediul privat există acești „oameni”, care folosesc pasivi-agresivitatea ca să abuzeze de cei inteligenți, și în același timp să pară chiar salvatori, în ochii șefului.
Aroganța
Dacă am categorisit Oradea și Clujul, precum și IT-ul din ele, a fost astfel:
- Oradea: un oraș fanatic religios, cu IT-ști fanatici religioși
- Clujul: un oraș de incompetenți aroganți, plin de IT-ști incompetenți aroganți
În cazul Adelei, aroganța se manifestă prin multe puncte, printre care:
- Ignorarea totală a vârstei, experienței și inteligenței autorului. Dacă era șeful care scria, făcea la fel?
- Lipsă de inteligență în a înțelege un articol și o expresie dintr-un articol
- Asumarea că ea știe „ce voia autorul să spună”
- Datul de „sfaturi”
- Agresivitatea
- Ironia „comunicării” sub efectul emoțiilor și sub lipsă de claritate rațională
- Dreptate. Ea are dreptate, ce nu înțelegi?!
Adela nu este un element nou pentru mine. O știu din prima zi când m-am mutat în Cluj. Cam asta am observat eu că este majoritatea populației din acest sinistru oraș.
Cineva îmi spunea că
Clujul este ce era Bucureștiul acum 15 ani – plin de oameni aroganți și agresivi.
Conform lucrurilor observate de mine, mi se pare validă observația.
Grupul
Oamenii inteligenți preferă solitudinea, iar despre asta am scris în articolul De ce oamenii inteligenți preferă solitudinea. Este foarte greu pentru un om inteligent să găsească oameni inteligenți, mai ales într-o societate săracă, extremistă și needucată ca România. Nu la fel stau lucrurile și pentru cealaltă tabără, majoritară.
Orice om lipsit de inteligență, de competență, este înconjurat de alți oameni la fel de compatibili în această lipsă. Nu este greu să îți dai seama de nivelul intelectual al majorității populației românilor, doar ai nevoie să te uit pe geam sau să citești un ziar: politicieni aleși infractori, moarte pe șosele, lipsă spitale, bani tăiați de la cercetare și dați la biserică.
Adela și-a exprimat emoțiile si măsura inteligentei ei in această minunăție de text. Ce au făcut oamenii compatibili cu ea? Au apreciat-o prin like-uri și love-uri pe Facebook.
A primit 109 de aprecieri pentru agresivitatea ei, pentru lipsa ei inteligență în a înțelege un articol care credeam că este simplu, dar se pare că nu.
Cine sunt cei compatibili cu inteligența Adelei, care o lăuda pentru agresivitatea ei? Sunt clujeni (am numărat cam 30 de „bărbați” din 109), sau mai ales clujence și orădence, dintre care pe unele chiar le-am întâlnit în viața reală/offline.
Nu le-aș fi acuzat pe nici una dintre ele de o inteligență mai mult decât mediocră, dar recunosc că după aproape 3 ani de România, ce mă surprinde în continuare este mega-ura și super-răutatea ce există în acești oameni.
Hai să vedem cine sunt oamenii Adelei, și ce funcții ocupă ei în IT-ul clujean și orădean, conform Facebook.
Alina Trofin, HR Specialist, IQuest
Irina Virban, HR Specialist, IQuest
Ignat Mirela, UI Designer, IQuest
Adina Vulpe, Software Tester IQuest
Constanţa Horneț, Marketing Specialist IQuest
Andreea Mare, HR Specialist IQuest, Senior HR Consultant nttdata,
Teodora Popa, solver-consulting
Pogăcean Tudor, QA Engineer, accesa
Ioana Morari, Software engineer garmin
Radu Faragau, endava, betfairromania
Liana Hedesiu Melenti, Database Engineer softvision
Andrea Bota, office executive nttdata
Simina Sînziana Băltuță, HR Analyst bombardier
Paula Nuțaș, Organizația Minte Forte
Am ales pe câțiva dintre ei pentru că pe unii în cunosc personal, și i-am văzut cât de incompetenți sunt.
Pe alții i-am ales ca să vezi numărul de firme, și încă firme mari, unde se adăpostesc aceste Adele.
IT-ul din Cluj si Oradea
Am scris multe despre IT-ul clujean și orădean, și cred că prin ultimele articole am ajuns la sursa puroiului. Ai văzut cât scandal s-a creat în jurul cernelii, iar acum ți-am dat ocazia să vezi direct oamenii din spatele firmelor.
Să le vezi modul de „gândire”, inteligența, sau mai bine zis lipsa de inteligență, și poate cel mai important, răutatea. Acest sânge fierbinte ce curge prin venele acestor oameni îngrozitori.
Așa cum scriam în articolul Câtă putere are o HR-istă, ridic aceeași întrebare:
Ai angaja-o pe Adela la tine în companie?
Și, mai ales, care sunt consecințele de a avea o Iuliana sau o Adela la tine în companie? Am spus despre HR-ista orădeancă care a dat afară 4 dintre cei mai buni oameni din firmă, doar cu personalitatea ei.
Câți oameni competenți crezi că au dat afară Iuliana și Adela? Câți bani pierde firma angajatoare cu Adela?
Empatia
Vreau să înțelegi foarte clar agresivitatea Adelei, să înțelegi că specialista în comunicare a scris această abjecție pentru a răni, pentru a face rău.
Aș vrea să înțelegi că pentru ea viața altui om este o glumă. Drama întâlnită în Cluj de autor este ceva de luat peste picior, de bătut joc.
Observi că grupul este alături de ea în violență
și in batjocură
În paroxismul nebuniei, apar inginerul constructor Tudor Sbârcea și IT-stul Alex Sateanu își asumă rolul temporar de psiholog cu puteri supranaturale, ce ghicește profile psihologice într-un articol:
Aceste forme umanoide pur și simplu mint. Ei au creat aceste minciuni pentru a ataca autorul, neavând nici o legătură cu conținutul articolului. Creează minciuni pentru a face rău autorului, iar Adela este satisfăcută, și în inteligența ei supremă, le dă like-uri. Asta s-a întâmplat. Asta este realitatea. Asta este Adela și acoliții ei.
Comportamentul acesta animalic este ceva specific, din păcate, României. Că îl observi în politică, la televizor, sau în IT, aceleași tipare de oameni există peste tot.
Din păcate, răutatea și lipsa de inteligență este principalul driver al României!
Civilizația
Cum se întâmplă lucrurile în civilizație? Pentru românii lipsiți de inteligență, civilizație vestică este ca cea locală. Lucrurile care se întâmplă în Germania, sunt la fel ca cele din România. Calitatea francezilor este la fel cu cea a românilor. Educația la fel, sistemul de sănătate la fel.
România = Germania = Franța = Civilizație?
Pentru un om inteligent, acest lucru este fals. Doar o minte redusă maximal nu poate să observe diferențele sociale, economice, etc dintre aceste teritorii fizice si psihologice.
Ce spune Adela :
Ce pot să spun din experiența de aproape 10 ani în Cluj este că în IT, ca în orice mediu civilizat, contează mult ce impresie…
Observi aici că Adela crede că Clujul este un mediu civilizat? Că francezii, nemții, japonezii, americanii, toți sunt niște români de fapt. Ei au creativitate, bani, inovație, sănătate, autostrăzi, călătorie în spațiu. România are catedrala întunecării minții.
De ce nu putem avea civilizație?
Din cauza a ce vedem la televizor? Din cauza PSD-ului? Da, cu siguranță! Dar putem da vina pe câteva sute de infractori (dovediți sau nedovediți) că patru milioane de români au fost hartuiți și alungați din țară? Nu putem avea civilizație din cauza politicienilor? Cu siguranță!
Dar, mai mult, din cauza Adelei și a agresorilor care o iubesc.
Acești oameni sunt cei care distrug mediul clujean de IT, acești oameni sunt exact cei care își bat joc de oameni, ei sunt cei care îți distrug firma, ei sunt exact aceia care distrug civilizația!
Un lucru pe care pot să ți-l transmit prin prisma educației și trăirii mele 10 ani în Vest, este că acești oameni sunt neangajabili în civilizație. În străinătate, între oameni inteligenți, acești oameni mediocri sunt urgent izolați și dați afară din firmă.
Există și acolo nevertebrate și (pasiv)agresivi, dar într-un număr mult mai mic, și mult mai puțin agresivi. Nu am văzut sau auzit niciodată ca străinii civilizați să se adune în grup să înjure un autor de articol. De asta se numesc… civilizați.
Hărțuirea si alungarea candidatului
Ce mi se pare aici fascinant este încurajarea incompetenței și a minciunii de către HR-istele și colegele care îi dau like și love Adelei.
Mi se pare fascinant că aceste ființe, care nu au inteligența necesară a înțelege un articol, alungă un posibil aducător de bani firmei IQuest, un inginer cu o experiență de 15 ani în domeniu, din care 10 ani în străinătate, lucrând la proiecte de inovație mondială, printre care și în cadrul Fortune 500.
Lasă-mă să repet:
Adela și acolitele ei își bat joc și hărțuiesc un inginer ce ar putea aduce firmei angajatoare o grămadă de inovație și bani!
Ce crezi, într-o societate civilizată, la o firmă pe bune, cât timp ar mai sta aceste personaje pe posturile lor calde?
Îți imaginezi că ar fi posibil în civilizație (America, Franța, Germania, etc) ca „specialistele” în comunicare să aibă crize pe internet, iar hr-istele de la firmele angajatoare (de exemplu Microsoft sau Google) precum și de la alte firme (de exemplu Amazon) să le țină isonul? În câte secunde ar fi date afară?
Puncte de luat
Există oameni inteligenți în IT-ul românesc, iar punctele lor de vedere le poți citi în articolele IT-st cu 15 ani experiență, fără loc de muncă în Cluj și Câtă putere are o HR-istă.
Toate deciziile pe care le luăm sunt în conformitate cu emoțiile noastre. Oamenii, în general, nu au control asupra emoțiilor – de unde ar avea, am fost noi vreodată educați psihologic?
O grămadă de IT-ști își pierd minimul de rațional și înjură ca la ușă cortului. De ce? Pentru că nu pricep un articol, pentru că este nou, pentru că prezintă o variantă pe care inteligența lor limitată nu o poate înțelege. Ce se întâmplă atunci?
Intră în modul emoțional, iar asta înseamnă judecată binară „bine/rău”, cine are „dreptate”? Cu cât inteligența este mai mică, cu atât dreptatea este mai mare – vezi talibani, pupători de moaște, etc.
Nici o ființă de pe planetă asta nu are acces la dreptatea universală. În afară de român. El știe ce „trebuie” și ce nu trebuie, și „cum stau lucrurile de fapt”.
Cum demonstrează românul „dreptatea”? Asemenea fanaticilor religioși care demonstrează dreptatea religiei lor, o vor face prin agresivitate. Bărbații înjură, jignesc, iar femeile sunt programate genetic să își exprime ura prin pasiv-agresivitate.
O persoană de o inteligență mediocră ce nu poate înțelege un articol, va alege un cuvânt, o expresie, o va scoate din context, și va ataca autorul.
În jurul unui incompetent violent se adună alții la fel. Echivalentul PSD-ului sunt aceste femei și bărbați. Grupul atacă autorul atât timp cât nu este șeful sau un superior. Să nu uităm totuși că lipsa de coloană vertebrală este totuși o trăsătură de bază a acestor persoane.
Alături de Adela și colegele ei de la firma IQuest stau mândre celelalte femei (și „bărbați”) de la firmele cele mai mari din Cluj. Lucrurile întâmplate nu sunt o excepție: această explozie de lipsă de inteligență și plus de violență este un fenomen natural în Cluj, un stil de viață susținut de 109 oameni în acest exemplu, de la firme de top local – ca mărime, iar ca și calitate, vezi acum.
Răutatea este, de departe, cea mai mare caracteristică a poporului român, și nu lipsește nici din arsenalul IT-iștilor. Răutatea împreună cu lipsa de inteligență, bineînțeles.
Un om inteligent nu face rău în mod voit!
Îmi pare rău
Îmi pare rău dacă lucrezi în IT-ul clujean sau orădean, cu atât mai mult cu cât cei prezentați aici sunt doar un număr mic de abuzatori. Probabil ai și tu managerii tăi, hr-istele, programatorii și fanaticii religioși. Probabil știi cum e să aduci inovație dar să fii blocate de minți întunecate, lipsite de lumina inteligenței.
Îmi pare rău că, așa cum scriam în cel mai citit articol de pe site, Oamenii părăsesc managerii, nu companiile,
personaje cheie din firmele din Cluj și Oradea au puterea și voința să își bată joc și să hărțuiască exact oamenii care au potențialul de aducere de inovație și valoare în companie.
Te felicit că ai rămas până la sfârșit articolului, și sper să te ajute să înțelegi mai bine mediul românesc IT vestic și să te pregătești să interacționezi cu astfel de oameni. Sau, mai ușor, să îi eviți.
Iar dacă printr-o minune găsești o companie fără Adele, Iuliane, et co., atunci te rog să ne spui și nouă.
Cred că s-ar bucura românii inteligenți să știe că există o companie de IT prietenoasă pentru ei!
Update
Feedbackul din partea ființelor a apărut în primul moment al publicării. Ce crezi, este plin de oameni și lucruri inteligente?
Raluca Samuilescu (cf FB: adobe , luxoft)
Adrian asta e drama queen, attention seeker de mult timp, e ok, asa e el
Cosmin Popescu (cf FB: ericsson)
nu mi se pare on sa pui in articol profile de facebook. Iar daca cineva si-a exprimat o parere, o citesti. Daca este pizitiva, congrats, ai scris ceva util, daca nu asta este. Nu toata lumea trebuie sa fie de acord cu tine.
Popa Razvan-Vlad (cf FB: pentalog)
Legat de articolul actual, cum zicea si altcineva, e prea mult sa dai numele complet si profilul de facebook al persoanelor respective.
Mă tipule, tu vrei sa faci ceva dar nu prea iti iese. Nu stiu, analiza ta nu are nici sare, nici piper. Nu are gust! Nu intelegi nimic din ea… Macar ai acordul lui Serkan K. Ferat sa il citezi in articolul tau?
Bogdan Bujdea (cf FB: issco)
nu-i ok sa faci public shaming, mai ales sa pui link-uri direct la profilele lor de facebook
la cum te lauzi ca esti consilier, psiholog, trainer, etc…ar trebui sa stii asta deja
sau poate n-am eu dreptate dar chiar si-asa, o sa accept lucrul asta fara sa fac o postare pe blogul meu despre tine
nice dox fag
Suspendat pentru offtopic si doxxing.
Observi ce au priceput ei din articol? Înțelegi cum au missed the point, precum și că lucrul cel mai important pentru unii dintre ei este dorința lor de protejare a abuzatorilor? Înțelegi de ce am făcut paralela cu PSD-ul? Înțelegi acum de ce nu putem avea civilizație?
De departe, cea mai impresionantă calitate intelectuală și umană o arată George, ca produs al celor două orașe: crescut în Oradea și altoit în Cluj.
Spune-mi, te rog, câte din tiparele reprezentative Adelei găsești în textul său (pasiv-agresivitate, imposibilitatea intelectuală de înțelegere a articolului, judecata incorectă, jignirea, minciuna, bătaia de joc, tupeul, aroganța, dorința de a face rău, „dreptatea”, ghicirea emoțiilor altora, ghicirea în viitor, sfaturile)?
Ai crede că sunt scrise de către două persoane diferite? Ai crede a nu e Adela, doar că exprimată prin alte cuvinte?
George Brata (cf FB: yonder, 3pillar, qcatalyst)
Buna Adrian,
Iti citesc newsletterul de cateva luni bune si sunt mereu am parcurs articolele tale cu un mare zambet de satisfactie pe fata – satisfactie pentru ca imi place cum scrii si pentru ca ma bucur ca exista oameni ca tine in tara, gata sa invete pe oricine cum sa fie mai fericit. Felicitari
Dar aticolul cu experienta da profesionala din Cluj si ultimul tau email in care blamezi persoanele care ti-au scris comentarii si pui profilele lor publice nu sunt ok deloc – si iti voi zice in urmatoarele randuri si de ce, IMHO
- Orice iti scrie/spune cineva, nu ai niciun drept sa faci public shaming si sa trimiti profilul lui/ei la toata lista ta de abonati, indiferent de cat de multa dreptate crezi ca ai. Faptul ca ai scris un articol de cacat si nu esti capabil sa accepti feedback, ba chiar vrei neaparat sa ai tu ‘ultimul cuvant’ da dovada de un orgoliu imens si total nesanatos
- Articolul chiar nu e relevant pentru piata muncii din Cluj, unde se invart multi bani si se cauta constant oameni competenti si dornici de munca. Iti spun asta din experinta personala, chiar exista o gluma in zona asta cum ca firmele iti fac testul cu oglinda pentru angajare – iti pun o oglinda sub nas si dacca se abureste, te angajeaza
Daca nu ai resusit sa iti gasesti de lucru e pentru ca nu ai skill-urile necesare sau pentru ca nu ai cautat indeajuns – nu e de vina nici colega de la HR (pentru care ai dezvoltat o obsesie sexuala la fel de nesanatoasa), nici managerul. Esti tu!
Si acum feedback putin mai punctual:
„CV-ul meu conține șase pagini” that’s wrong and one possible reason you didn’t find a job. Elon Musk’s CV is one page long and if he can do it in one page, you can too
„bombă sexuală post-adolescentă”, „păpuși sexuale” – daca o fata se aranjeaza si are grija de corpul ei, asta nu o face ‘papusa’ sau ‘bomba’. E papusa doar in viziunea ta de incel si daca a ajuns pe pozitia care e, in compania care e, eu garantez ca are ceva in cap
Mi se pare culmea ironiei ca tu sa vorbesti de arganta in „scenariul” pe care l-ai propus despre managerul cu experienta. Tu chiar crezi ca nu ti s-a oferit un job pentru ca e in interesul managerului sa nu angajeze o persoana mai competenta decat el? Cut the bullshit.
Cele cateva greseli gramaticale – virgula inainte de si, virgula intre subient si predicat -, cele cateva cuvinte romanizate fortat – train-ui, fudulia cu care ai facut calculul si dezamagirea ca nu iti raspunde lumea la mesaje nu fac altceva decat sa deteriorizeze imaginea ta si mesajul articolului
Articolul tau nu aduce niciun fel de plus valoare nimanui (nici comunitatii, nici tie, nici tarii – crezi ca lumea se va opri din a cauta joburi in IT in Cluj?) doar arunci cu noroi in stanga-dreapta si te plangi – asa ca nu te mira ca ti-ai luat hate din toate directiile
In schimb, articolele tale de EQ, mindfulness si anti-depresie sunt foarte bune! continua cu sfaturi si modalitati noi de a invata oameni sa-si gestioneze emotiile, asta e cu adevarat valoros
Chiar am vrut sa fie un feedback constructiv, ti-am zis ca imi place cum scrii si vreau sa citesc in continuare articolele tale
O zi superba in continuare!
nu are rost sa te pui cu adelele pt ca sunt prea multe;
e normal ca prostimea sa se apere cu agresivitate pt ca alt instrument nu au la dispozitie
Nu ma pun eu cu ele pentru ca nu am ce sa castig. Chiar nu imi place de loc sa am de a face cu fenomene din acestea. Fucking Ruminia, sau mai bine zis fucking ruminianz.
Mult succes iti doresc!
Te urmaresc de mult timp, si ma mir constat: de unde naiba tot apar astfel de exemplare?
Suntem doi care se mira. Cred ca sunt mai multi decat credeam. Mult mult mult mai multi.
Mult succes iti doresc!
Calitatea injuraturilor arata nivelul lor de inteligenta.
Nu prea stiu cu ce sa ii compar, chiar nu am intalnit niciodata oameni atat de jegosi
Recunosc ca si eu doar in Romania am intalnit astfel de exemplare. In civilizatie pur si simplu nu am intalnit nimic asemanator. In civilizatie oamenii sunt… civilizati. Surprinzator, nu?
Mult succes iti doresc!
apreciez experienta ta, dar mie nu mi se pare neasteptata, in sensul ca trebuia sa te astepti la asta cand te-ai intors in tara.
apropo, spre diferenta de tine, eu nu am mai revenit. stii povestea cu Romania e o tara frumoasa, pacat ca e locuita?
Invat si eu cat traiesc. Invat mai ales partea cu „pacat ca e locuita”.
Mult succes iti doresc!
Eu ii cam inteleg. La 20 de ani erau si eu un tampit care injura pe internet – recunosc cu rusine, dar recunosc. Unii dintre ei se vor schimba in bine. Altii vor ajunge prim ministri ai Romaniei. Parerea mea.
Mi-a placut explicatia ta despre „dreptate”. Cred ca e o boala pshica nationala, si cumva cumva nu se gasesc medicamente. Care merge mana in mana cu tupeul si mojicia adelelor.
cum zicea bogdan, oameni urati cu mentalitate comunista. bine ai revenit in evul mediu.
eu sunt curios daca oamenii astia te uras sau doar sunt niste imbecili care latra la oricine nu pot intelege
Faci CBT cu ei? 😀
Crezi ca au capacitatea intelectuala necesara sa inteleaga CBT-ul? Poate in 10, 20 de ani. Sau mai probabil, „niciodata”.
Mult succes iti doresc!
foarte tare cum se protejeaza intre ei gunoaiele
georgel e adella pe steroizi, adica pute de prostie. omul spune cretinatate dupa cretinate, intr-o furie de adolescent fara control. oare crezi ca dupa ce se calmeaza si reciteste stupizeniile scrise isi da seama ca este un imbecil violent?
Am prieteni care lucreaza in domeniul IT. Tin foarte mult la ei. Doar ca m-am trezit de mai multe ori cu impresia ca parca traiesc in lumea lor….?? Uneori e dificil sa purtam anumite discutii in care dezbatem anumite idei si fiecare are parerea lui. In primul rand pentru ca au o gandire destul de extremista cu „asa e bine” sau ” asa e rau” si bineinteles ” ei au dreptate” si astfel nu dau sansa la alte pareri. M-am blocat un pic atunci cand am intalnit astfel de abordari. Iti taie macaroana instant :)) oricum abordarea asta nu se aplica doar la IT…. dar am observat la ei uneori modul asta de gandire extremista.