Dacă ai avut și tu mai mult de o relație romantică în viața ta, atunci probabil ți s-a întâmplat să realizezi după un timp că stai cu o persoană care nu prea îți place, sau pe care nu o mai dorești, dar parcă tot nu te poți desprinde de ea.
Cum se poate întâmplă asta? E o întrebare foarte bună, pe care oamenii inteligenți și-o ridică pe la anii 30.
Să îți dau niște exemple:
- Vreau să am o relație cu Ioana, dar nu îmi place de ea, știu că e o manelista
- Vreau să am copii cu Ionuț, dar nu îmi place să petrec timpul cu el sau cu prietenii lui
Respectiv:
- Îmi place de Andreea, dar nu vreau să mă căsătoresc cu ea, sau cu oricine
- Îmi place de Andrei, dar nu îl vreau ca tată al copiilor mei
Cum se poate întâmpla ca aceste lucruri aparent identice („vreau” și „place”), să fie atât de opuse?
Două sisteme
Ei bine, în domnul creier există două sisteme complementare, cel de dorință (vreau) și cel de plăcere. Aceste circuite neuronale sunt distincte și pot să dea rezultate ce par paradoxale.
Dacă ești fumător atunci ai trecut prin asta: „vrei” să fumezi, dar te enervează, te-ai săturat de miros și pierdut banii, și nu îți „place” acest obicei. Dar fumezi pentru că „vrei”.
O dependentă sexuală ar fi, de pildă: „vrei” să faci sex des cu străini, dar nu o faci pentru că îți „place” – boli, nesiguranță, violență. Ești dependent/ă pentru că „vrei”.
În cazul relațiilor romantice, de exemplu: femeia care „vrea” să se căsătorească cu un om care nu îi „place” – o bate. Caz real, întâlnit de mine, și care cred că este destul de generic în România.
Se poate întâmpla și invers: îmi „place” să petrec timp cu Ionela/Ionuț, dar nu „vreau” să mă culc cu ea/el – friendzoned!
Interacțiunea
Cum funcționează cele două sisteme? Ca în figura de mai jos.
Să spunem că ai băut o băutură cu zahăr, o Cola. Ce vei simți? Plăcere. Următorul lucru pe care domul creier îl dorește este să procure mai departe acest lichid, deci îl „vrea”. Sistemul „Vrea” va declanșa un comportament, o serie de acțiuni din partea ta, care te vor duce la achiziționarea și consumarea băuturii. În urma comportamentului tău, vei simți „plăcere”. Iar cercul poate continua la infinit.
Manipularea
În marketing, și nu numai, unii oameni știu despre aceste sisteme și se educă cum să profite de ele, cum să te manipuleze mai puternic.
Un exemplu clasic este telefonul iPhone:
- Cu cât este mai scump, deci doar un grup restrâns de oameni speciali au acces la el, cu atât este mai dorit de masele de oameni – cei care „vor”
- Cu cât produsul este mai puțin disponibil, cu atât este mai valoros, mai „vrut” – la începutul lansărilor noi de pildă, sau în țările sărace în general
- Product placement-ul din filme, sau vedetele care au o bijuterie cool, iar spectatorii „vor” și ei să fie la fel, să fie vedete măcar prin împroprietărirea unui dispozitiv exclusivist
Aceeași poveste și cu diamantele Why Engagement Rings Are a Scam
Oamenii
Și aceeași poveste și în cazul oamenilor.
De pildă, o femeie tânără și frumoasă este scumpă, valoroasă. Iar asta înseamnă că bărbații o „vor”. După ce se căsătoresc cu ea, și pune kilogramele tipice pe corpul ei, bărbații încep să nu le mai „placa” de ea. Poate o mai „vor” de dragul amintirilor/obișnuinței/confortului, dar în prezent nu o mai „plac”.
Bine ai venit în lumea reală, a conflictelor în cuplu, pe motive pe care nici măcar cei implicați nu le știu.
Produsul rar întâlnit: doctorul! E îndeajuns să fie cât de cât tânăr, cât de cât frumos, dar mai ales să aibă puterea politică și socială tipică profesiei. Care femeie nu se înmoaie când vede această bijuterie? Bineînțeles că ele îl „vor”. După căsătorie, își dau seama că el se culcă cu orice femeie care îi pică în brațe, pentru simplu fapt că toate femeile îl doresc. Nevasta nu îl mai „place”, dar rămâne în căsătorie cu el pentru că „vrea” să aibă tată pentru copii, plus status social. În acest mod, mama româncă reușește să distrugă o mulțime de vieți.
Nevasta premiu, tânără și sexy. Bărbații o „vor”. După ce se căsătoresc cu ea, aceasta își arată personalitatea alintată, cu un nivel de inteligență al unui adolescentă. Un alt „happy-ending”.
Tu
Am scris acest articol ca tu să te întrebi despre toți oamenii și toate lucrurile din viața ta:
- Îmi place acest om/lucru?
- Vreau acest om/lucru?
- Sau am un comportament ineficient, de dependent (fumat, alcool, sex, gaming, etc): adică „vreau” dar nu îmi „place”?
Singurul mod de a face decizii eficiente este să te autoanalizezi constant, toată viața!
Pe scurt
Poți să ai o relație cu cineva care îți „place” dar nu îl/o dorești. Poți să ai o relație cu cineva pe care îl/o „vrei”, dar nu îți „place”. Orice combinație în care cele două sisteme nu sunt aliniate îți vor aduce suferința. La fel, totuși, și dorința și nevoia infinită de un om/un lucru.
Îți doresc să te autoanalizezi continuu, să faci lucrurile conștient (vesus pe pilot automat) ca să ai parte de cât mai multă fericire!
Frumos material. Uite un material super-tare de pe blogul tău. Îți doresc cât mai multe de acest gen, bune pentru toți. Cele controversate nu-ți fac bine pe termen lung, o spun din propria experiență. Orice minune ține trei zile, dar loviturile pe care le primești pentru curajul de a le publica țin o viață. Înc-o dată: bravo, domnule!