Trimite și prietenilor tăi articolul!

Aproape prima amintire pe care o am despre Bitcoin se întâmpla acum patru ani (2017). Eram într-o gară într-o capitală europeană, și spre surprinderea mea, se vindea Bitcoin la automat. Am fost intrigat cât de faimoasă devenise moneda dacă se vindea de la ATM astfel încât am aruncat o privire peste prețul unității și am râs: 800 euro. Hahaha, nu am eu bani de așa ceva.

Doar patru ani mai târziu, prețul Bitcoinului îl știi::

Alții

Eu nu am cumpărat la momentul acela moneda, și am uitat de ea. Peste câteva luni, România era în febra monedei criptice, cam orice cunoscut de-al meu își făcea portofoliu: Bitcoin, Etherium, și ce mai era la modă. În timp au apărut o varietate de monede, printre care și una românească.

Observam oameni de 30+ de ani care își verificau des și cu nerăbdare telefoanele mobile, cu așteptarea că prețul monedelor sale favorite să sară, și astfel să devina și ei bogați peste noapte, sau peste pauza de cafea.

Era o modă nebunească, câțiva ani apoi doar despre monede criptice auzeam: experți, cititori în viitori, cerșetori de ponturi – fiecare încerca să facă ce face celălalt. Dar cam asta este și problema. Știi la ce mă refer? Partea cu „fiecare încerca să facă ce face celălalt” este problema.

Piramida

Din fericire, după ani de zile putem să spunem mai sigur că toată aventura a fost de fapt un joc piramidal – și nu o zic eu, ci un om „ușor” mai inteligent decât mine, stimatul Nassim Taleb  ‘Black Swan’ author calls bitcoin a ‘gimmick’ and a ‘game,’ says it resembles a Ponzi scheme.

În caz că nu îți aduci aminte cum funcționează un joc piramidal, ai mai jos o imagine cu explicația.

Nici până în ziua de astăzi persoanele pe care le cunosc și care au investit în BTC nu recunosc acest model. Acesta mi se pare unul dintre multe lucruri fascinante despre acest fenomen global.

Analfabetismul funcțional

De ce nu recunosc românii jocul piramidal de tip BTC? Cred că ai și tu multe explicații, printre care

  • Nu am fost învățați la școală ce este un joc piramidal, și cum să ne protejăm de el
  • Cei implicați devin automat scammeri, persoane care încearcă să înșele alți oameni să se alăture, să cumpere BTC – dar cine dintre noi vrea să se considere om „rău”? Astfel, la nivel inconștient, creierul creează soluția salvatoare, prin negarea realității – „eu nu fac rău, fac bine, deci nu este un joc piramidal”
  • În lucrul cu banii, habar nu avem ce e ce. Ce înseamnă bursă, acțiuni, options, hedge funds, short, etc. Toate sunt o varza în capul unui adult de 30, 40 ani
  • Nimeni nu știe ce exact este o monedă criptografica. Și mie, ca persoana care a lucrat cât de cât în domeniu îmi este greu să îi explic unui avocat, doctor, economist cum funcționează sistemul la nivel tehnic sau financiar

De luat:

Adulții români au educația și inteligența pe care o aveau la 12-16 ani.

De ce atunci nu ar funcționa alergătura după monede criptice, după religie și bineînțeles după conspirații vaccinaționiste!?

Săracii

Spuneam despre problemă: „fiecare încercă să facă ce face celălalt”. Dintre toți pe care i-am întrebat după ani despre investițiile lor în aceste monede au recunoscut cu un oarecare regret că mai mult au pierdut decât câștigat.

De ce? Dacă înțelegi jocul piramidal, e simplu: au intrat prea târziu în joc.

După cum observi în explicația de mai sus, cei care câștigă sunt cei care pornesc jocul, nu ultimii intrați. Iar oricare dintre oamenii pe care îi cunosc care au intrat în joc au fost prea târziu.

Când știi că este prea târziu? Atunci când afli informația de la TV.

Aceasta este o regulă pe care am învățat-o dintr-o carte acum mulți, mulți ani. Cine ar fi crezut că o carte m-ar putea ajuta să nu sufăr? Cu siguranță nu acest băiat Răspunsul unui băiat întrebat despre cărțile pe care le-a citit: „N-am ce face cu ele”, cu siguranță nu aceasta țară România, pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.

Educația în Civilizație

Îmi aduc aminte acum 10 ani când am jucat la bursă – trăiam pe atunci în Civilizație. Am făcut-o prin compania la care lucram și nu aveam nici cea mai mică idee ce înseamnă investiții bursiere. Câteva luni mai târziu am scos banii cu un profit de câteva mii de euro – a fost norocul începătorului.

În cadrul altei companii chiar lucram cu instrumente financiare și ne-au făcut un training, ce înseamnă bursă și investiții. Am rămas șocat cât de complex este tot sistemul, și cât de mult seamănă cu jocurile de noroc. De fapt, sunt predicții în viitor, așa cum face și Mama Omida, sau mama ta.

Am decis atunci că nu voi mai juca niciodată la bursă. Cred că este una dintre deciziile inteligente care mi-au salvat o mare parte din timp, nervi și bani.

Educația poporului

Unii au avut șansa unică în viață să se educe în Civilizație, dar majoritatea copleșitoare a românilor nu au avut această oportunitate deschizătoare de minte și suflet.

Educația românilor vine de la sfânta treime, Preotul, Mama și Televizorul. Unul mai stupid și mai agresiv decât celălalt, minte și distruge orice fărâmă de inteligență și umanitate din români.

Ce apare la televizorul românesc?

  • „Știri” luate de la Poliție, Pompieri sau Morgă – astea sunt știri?!
  • Reclame la jocuri de noroc/păcănele – cum să devină românul bogat fără nici o investiție
  • Reclame la mâncăruri nesănătoase – fastfood, ciocolată, etc
  • Reclame la pastile pe care să le ia după ce au mâncat mâncărurile nesănătoase

Din nou observi că

Adulții români sunt blocați să aibă inteligența pe care o aveau la 12-16 ani.

Care dintre români nu ar intra la închisoare vreo 3 ani ca Becali, dacă apoi are milioane?

Care dintre români nu se roagă la evreul zburător să îi cadă bani din cer, fără să depună efort, fără să muncească?

fără să depună efort, fără să muncească…

ar putea fi sloganul României, nu-i așa?

Asta am fost educați, nu avem de ce să ne mai mințim – o știu și străinii care urăsc emigranții români, o știu și românii care urăsc români.

Am fost educați să vrem lucruri strălucitoare

fără să depunem efort, fără să muncim.

Îmi cer iertare pentru cei de mai jos, care totuși au „studiat” problema, și ei „știu” cum funcționează lumea, medicina, conspirațiile, oculta mondială, Soros, Bill Gaytz, etc.

Pierderi

Spuneam că toți pe care i-am întrebat despre „investiția” lor au suferit o pierdere, sau mai multe. În primul rând, au pierdut mult timp: privit la televizor, împărtășit experiențe cu alți „investitori”, căutat pe net știri. Acel timp a fost consumat de ei ineficient, și nu li se va întoarce vreodată.

Foarte important, au pierdut o grămadă de stabilite emoțională – adică, trăiau un roller coaster de emoții: fericirii excesivă când moneda lor urca cu 1% și depresie excesivă când piață scădea și își vedeau economiile aruncate la WC. Când ieșeau cu familia sau prietenii la bere, erau mereu cu ochii în telefon, scanând la câteva minute evoluția pieței. Mereu în frica de pierdere, mereu în frica că alții au ales moneda potrivită, iar ei nu – vezi FOMO Fear of missing out.

Au pierdut relații, pentru că nu trăiau în prezent, ci în viitor, sau mai bine spus în frica de viitor: dacă nu vor reuși să fie bogați în câteva săptămâni, sau mai rău, niciodată?

Au pierdut ocazii reale care degeaba se întâmplau în fața lor, în prezent, când mintea lor era doar la următoarea „investiție”.

Au adunat o grămadă de ură pentru pentru cei care au cumpărat monede mai valoroase. Ca și cum sportul național al românilor nu ar fi ura față de vecin, acum au avut șansa de a practica acest sport al nivel de „expert”, de a invidia și urî zi și noapte pe cei mai de succes decât ei.

Au devenit dependenți exact ca săracii care pariază la păcănele sau pe meciuri la scara blocului tău. Non stop scanau rețeaua virtuală pentru următorul „hit”, următoarea știre aducătoare de emoție puternică – pozitivă sau negativă.

Posibile câștiguri

Ce ar fi câștigat dacă nu pariau în jocul de noroc global? Timp, o grămadă de timp. Acel timp putea fi investit în prieteni, familie, cărtz!, educație, proiecte personale, voluntariat, sport, sau orice altă activitate îți trece prin minte.

Ar fi putut câștiga pace mentală – cine are nevoie de un roller coaster emoțional din 5 în 5 minute? Pacea în sine este aducătoare de fericire, sau cel puțin lipsită de suferință. Pacea aduce calm și creativitate, observare și contemplare – lucruri care ne transformă din animale în oameni. Dar care român dorește asta?

Ar mai fi putut să își exerseze mușchiul scepticismului – în loc să creadă tot ce apare la televizor, să își pună întrebări și să gândească. Dar unde am fost noi educați să gândim singuri? La scoală, în familie? Cu siguranță nu. În biserică? Nu încerc neapărat să te fac să râzi.

Ai întâlnit și tu obsesia românilor cu „știutul”, da? 93% dintre romani sunt experți în orice, de la folbal la politica și până la vaccinuri. Acești analfabeți funcțional doresc să dovedească cu orice preț că ei nu sunt analfabeți funcțional, că ei „știu”. Dacă ar fi vrut să dovedească că ei „știu”, poate atunci nu ar fi jucat la păcănele în disperare și ar fi recunoscut din prima jocul piramidal.

Un lucru foarte hazos: romanii aceștia ar fi putut să fie bogați, dacă nu alergau după mila. Ar fi putut investi timp în educația în antreprenoriat și în practică. Ar fi putut să lucreze la pasiunea lor și să creeze un produs de valoare pe care să îl vândă iar lumea să îl cumpere și chiar să le mulțumească pentru că le-a îmbunătățit viața.

Dar ce povestesc eu aici sunt avioane, astfel de lucruri se întâmplă în Civilizație, nu în epoca medievală. Ce legătură are cinstea, umanitatea, virtutea cu românii? Din nou, când am fost noi educați să fim… oameni?!

Gândirea de turma

Asta sta la baza unei țepe globale. Ceva apare la televizor și analfabeții funcțional muscă momeala – care cât de dulce era de data aceasta: orice român cu patru clase putea să devina milionar peste noapte.

Cum ar fi fost dacă chiar s-ar fi întâmplat asta? Ca analfabeții funcțional români să fie milionari peste noapte? Îți imaginezi ce s-ar fi întâmplat? Probabil ardeau bibliotecile și făceau biserici din ele. Ardeau universitățile și făceau discoteci de manele. Desființau orice reguli legale, pentru că bogații nu au nevoie de botnițe – ei pot să facă ce vor, și mai ales pot să fac arau cui vor ei.

Ce s-ar întâmpla dacă românii ar avea putere?

Sper să nu aflăm niciodată răspunsul la această întrebare cruntă.

Pe scurt

Romanii sunt predispuși către comportament eratic și fanatic. Odată ce momeala a fost aruncată la televizor, analfabeții funcțional își vor da timpul, energia și banii fără nici un dram de gândire critică. Românii investesc în ce nu au habar în dorința de a se îmbogăți peste noapte. Fără muncă. Și evident, pierd. Din păcate, suferă copiii, nevestele – dar cui îi pasă de detaliile acestea? Suferim și noi, pentru că analfabeții funcțional votează. Votează cu același fanatism și haos cu care își gestionează viața.

Îți doresc să ai șansă să pleci în Civilizație, și să fii mai deștept decât subsemnatul, să rămâi acolo. Un om inteligent ca tine nu are ce face aici – în afară să sufere pentru acțiunile altora. Succes!

Acest articol este dedicat lui Judah Dickson.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Peste 90% dintre români suferă din cauza anxietății și depresiei. În spatele suferinței se află, de obicei, emoția numită "frică".
Frica de părerile altora, frica de a interacționa romantic cu fete sau băieți, frica de a nu fi judecat/ă și frica de a nu face greșeli sunt cele mai întâlnite emoții în cultura noastră. Pe lângă aceste frici, femeile, în special, trăiesc cu frica de partener, frica de gura soacrei, frica de viitor.
Aceste probleme care te distrug pe tine și familia ta pot să dureze ani de zile. Ani de frică, teroare, paranoia, lipsă de încredere, pesimism.
În caz că suferi de una dintre fricile de mai sus (sau cunoști pe cineva care suferă) și dorești să spui stop fricii, atunci descarcă aplicația și începe/ți eliberarea de suferință.
Îți doresc mult succes!

               

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness, Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie