De ce toleranța este distrugătoare?

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Unul dintre lucrurile sinistre pe care îl aud la televizor este că „trebuie să fii tolerant”. Simplul fapt că apare la televizor deja ridică semne de întrebare despre calitatea expresiei.

Definiție

Pe dexonline.ro am găsit următoarele definiții: „a îngădui”, „a permite”, „a suporta”, „a suferi”. Cred că deja ai prins ideea.

Privirea de sus in jos

Când spui „eu tolerez țiganii” asta înseamnă că „permiți” ca și ei să existe. Relația este atunci între cineva sus de tot, și ei inferiorii, cei de jos. Cum sună asta? Probabil ai mai întâlnit această situație când o femeie dorește să avorteze/divorțeze/etc, dar religia îi spune că e păcătoasa. În unele țări este tolerată totuși dorința ei.

Ai întâlnit probabil deja tipul acesta de personalitate, arogantă și de fapt foarte judecătoare, care se bucură să se ascundă sub termenul „tolerant” pentru a-și masca complexul de superioritate.

Pasivitatea

O femeie este violată pe stradă în grup. Violatorii nu primesc nici o pedeapsă. Femeia primește pedeapsa cu moartea prin crăpatul capului cu pietre. Nu e un scenariu fantezist, se întâmplă într-o religie pe care o știm cu toții. Care este răspunsul? Să fim toleranți cu această practică?

Dar și în situații de mai mică extremă: trăim într-o societate bolnavă, coruptă din rădăcini. Cum să ai o viată civilizată, când majoritatea oamenilor tolerează spăgile și corupția?

O alternativă mai bună

Care ar fi atunci o idee mai bună? În loc să tolerăm femeile, negrii, homosexualii, etc poate ar fi mai bine să îi înțelegem. Iar apoi să luăm acțiune prin a îi accepta sau nu. Diferența între tolerantă și înțelegere, e că pentru cea de-a doua variantă trebuie folosit capul. Ai nevoie pentru înțelegere, de a fi empatic, de a conștientiza contextul și interesele celorlalți. Iar asta este greu. Asta necesită educație și timp din partea ta. Toleranța, în schimb, e ca și cum ai merge pe pilot automat: e de ajuns să te auto-declari tolerant, și „magic” toată lumea te lasă în pace, nu mai trebuie să faci nimic.

Relații

Relațiile de calitate nu se pot clădi pe toleranță. Relațiile valoroase și de lungă durată sunt bază de pe respect și înțelegere reciprocă. Diversitatea este sursa creativității. Viața este mult mai frumoasă când întâlnești oameni din diferite țări, domenii, culori, cu diferite pasiuni, puncte de vedere, etc, nu e așa?

Pe scurt

În spatele „toleranței” se ascund oameni cu frică de acțiune sau aroganți înșelători. Alternativa la acest termen abuziv este înțelegere și acceptare sau neacceptare.

Alți români inteligenți ajută pe cei din jur cu un like, share sau comment

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți. Iar fericirea ți-o aduc și ție, prin educație.

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


4 gânduri la “De ce toleranța este distrugătoare?

  1. Imi place cum gandesti …Esti o noutate (desi la „nume” am stat putin si m-am gandit )..Atept noutati…

Gândurile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu