Trimite și prietenilor tăi articolul!

Unul dintre lucrurile sinistre pe care îl aud la televizor este că „trebuie să fii tolerant”. Simplul fapt că apare la televizor deja ridică semne de întrebare despre calitatea expresiei.

Definiție

Pe dexonline.ro am găsit următoarele definiții: „a îngădui”, „a permite”, „a suporta”, „a suferi”. Cred că deja ai prins ideea.

Privirea de sus in jos

Când spui „eu tolerez țiganii” asta înseamnă că „permiți” ca și ei să existe. Relația este atunci între cineva sus de tot, și ei inferiorii, cei de jos. Cum sună asta? Probabil ai mai întâlnit această situație când o femeie dorește să avorteze/divorțeze/etc, dar religia îi spune că e păcătoasa. În unele țări este tolerată totuși dorința ei.

Ai întâlnit probabil deja tipul acesta de personalitate, arogantă și de fapt foarte judecătoare, care se bucură să se ascundă sub termenul „tolerant” pentru a-și masca complexul de superioritate.

Pasivitatea

O femeie este violată pe stradă în grup. Violatorii nu primesc nici o pedeapsă. Femeia primește pedeapsa cu moartea prin crăpatul capului cu pietre. Nu e un scenariu fantezist, se întâmplă într-o religie pe care o știm cu toții. Care este răspunsul? Să fim toleranți cu această practică?

Dar și în situații de mai mică extremă: trăim într-o societate bolnavă, coruptă din rădăcini. Cum să ai o viată civilizată, când majoritatea oamenilor tolerează spăgile și corupția?

O alternativă mai bună

Care ar fi atunci o idee mai bună? În loc să tolerăm femeile, negrii, homosexualii, etc poate ar fi mai bine să îi înțelegem. Iar apoi să luăm acțiune prin a îi accepta sau nu. Diferența între tolerantă și înțelegere, e că pentru cea de-a doua variantă trebuie folosit capul. Ai nevoie pentru înțelegere, de a fi empatic, de a conștientiza contextul și interesele celorlalți. Iar asta este greu. Asta necesită educație și timp din partea ta. Toleranța, în schimb, e ca și cum ai merge pe pilot automat: e de ajuns să te auto-declari tolerant, și „magic” toată lumea te lasă în pace, nu mai trebuie să faci nimic.

Relații

Relațiile de calitate nu se pot clădi pe toleranță. Relațiile valoroase și de lungă durată sunt bază de pe respect și înțelegere reciprocă. Diversitatea este sursa creativității. Viața este mult mai frumoasă când întâlnești oameni din diferite țări, domenii, culori, cu diferite pasiuni, puncte de vedere, etc, nu e așa?

Pe scurt

În spatele „toleranței” se ascund oameni cu frică de acțiune sau aroganți înșelători. Alternativa la acest termen abuziv este înțelegere și acceptare sau neacceptare.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Singurul consilier psihologic din România cu educație și experiență de 10 ani în civilizație te ghidează să ieși din burnout și depresie!

De mic copil am fost bătut de părinți și colegi. Majoritatea profesorilor mei m-au torturat și mi-au distrus orice fărâmă de personalitate și creativitate. Religia românească m-a învățat să urăsc pe cei diferiți de mine.
Am suferit ca un câine primele trei decade ale vieții mele.
Am hotărât că toată viața mea de acum înainte voi ajuta românii inteligenți să nu sufere precum am suferit eu, la mâna și răutatea infinită a românilor stupizi.
Ca să ies din depresia și nefericirea provocată de românii din jur, am studiat la cele mai mari universități din lume, am citit cărțile celor mai inteligenți oameni de pe planetă. Informația aceasta de cea mai mare valoare a umanității m-a salvat, inclusiv de la sinucidere.
Mă întorc mereu la sensul vieții mele, de a ajuta românii bătuți de părinți și societate să scape de realitatea cruntă în care trăim.
Am publicat sute de articole de psihologie și filozofie, unele mai serioase, unele mai hazoase, toate cu un singur scop: să te ajute pe tine să te eliberezi de suferință, să trăiești viața pe care o meriți, nu cea care ai fost blestemat/ă să o trăiești până acum.

Acum poți fi fericit/ă!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


6 gânduri inteligente la “De ce toleranța este distrugătoare?

  1. Imi place cum gandesti …Esti o noutate (desi la “nume” am stat putin si m-am gandit )..Atept noutati…

  2. Ma aşteptam să bagi în discuție şi toleranța în grup. De exemplu: Un coleg începe să fie violent, atât verbal cât şi fizic, cu tine. Ce faci în momentul acesta? Îl tolerez sau îl înfrunt „ca un bărbat”. Părăsirea locului poate fi şi ea o metodă bună? Vă rog să îmi răspundeți!
    Mulțumesc!

Comentariile sunt închise.