Trimite și prietenilor tăi articolul!

Unul dintre lucrurile sinistre pe care îl aud la televizor este că „trebuie să fii tolerant”. Simplul fapt că apare la televizor deja ridică semne de întrebare despre calitatea expresiei.

Definiție

Pe dexonline.ro am găsit următoarele definiții: „a îngădui”, „a permite”, „a suporta”, „a suferi”. Cred că deja ai prins ideea.

Privirea de sus in jos

Când spui „eu tolerez țiganii” asta înseamnă că „permiți” ca și ei să existe. Relația este atunci între cineva sus de tot, și ei inferiorii, cei de jos. Cum sună asta? Probabil ai mai întâlnit această situație când o femeie dorește să avorteze/divorțeze/etc, dar religia îi spune că e păcătoasa. În unele țări este tolerată totuși dorința ei.

Ai întâlnit probabil deja tipul acesta de personalitate, arogantă și de fapt foarte judecătoare, care se bucură să se ascundă sub termenul „tolerant” pentru a-și masca complexul de superioritate.

Pasivitatea

O femeie este violată pe stradă în grup. Violatorii nu primesc nici o pedeapsă. Femeia primește pedeapsa cu moartea prin crăpatul capului cu pietre. Nu e un scenariu fantezist, se întâmplă într-o religie pe care o știm cu toții. Care este răspunsul? Să fim toleranți cu această practică?

Dar și în situații de mai mică extremă: trăim într-o societate bolnavă, coruptă din rădăcini. Cum să ai o viată civilizată, când majoritatea oamenilor tolerează spăgile și corupția?

O alternativă mai bună

Care ar fi atunci o idee mai bună? În loc să tolerăm femeile, negrii, homosexualii, etc poate ar fi mai bine să îi înțelegem. Iar apoi să luăm acțiune prin a îi accepta sau nu. Diferența între tolerantă și înțelegere, e că pentru cea de-a doua variantă trebuie folosit capul. Ai nevoie pentru înțelegere, de a fi empatic, de a conștientiza contextul și interesele celorlalți. Iar asta este greu. Asta necesită educație și timp din partea ta. Toleranța, în schimb, e ca și cum ai merge pe pilot automat: e de ajuns să te auto-declari tolerant, și „magic” toată lumea te lasă în pace, nu mai trebuie să faci nimic.

Relații

Relațiile de calitate nu se pot clădi pe toleranță. Relațiile valoroase și de lungă durată sunt bază de pe respect și înțelegere reciprocă. Diversitatea este sursa creativității. Viața este mult mai frumoasă când întâlnești oameni din diferite țări, domenii, culori, cu diferite pasiuni, puncte de vedere, etc, nu e așa?

Pe scurt

În spatele „toleranței” se ascund oameni cu frică de acțiune sau aroganți înșelători. Alternativa la acest termen abuziv este înțelegere și acceptare sau neacceptare.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ca tu să înțelegi viața și să trăiești inteligent și deci fericit/ă ai nevoie de o viziune globală asupra vieții tale, oferite de către psihologia modernă împreună cu filozofia de la începuturile umanității

Aleg să lucrez cu tine dacă:

  • ai încercat psihologii români incompetenți și nu ai obținut rezultatul dorit
  • ți-ai dat seama că colegii/prietenii tăi sunt reduși intelectual, trăiesc ca niște roboți
  • vrei să vezi dacă viața înseamnă mai mult decât job, soț/soție, credit, apartament, mașină

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


6 gânduri inteligente la “De ce toleranța este distrugătoare?

  1. Ma aşteptam să bagi în discuție şi toleranța în grup. De exemplu: Un coleg începe să fie violent, atât verbal cât şi fizic, cu tine. Ce faci în momentul acesta? Îl tolerez sau îl înfrunt „ca un bărbat”. Părăsirea locului poate fi şi ea o metodă bună? Vă rog să îmi răspundeți!
    Mulțumesc!

Doar comentariile inteligente sunt publicate