De ce listele sunt geniale + un model mai eficient de organizare

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Azi voi ține un curs despre time management și vreau să știți și voi câteva lucruri despre una dintre cele mai deștepte invenții: listele.

Memorare

Memorăm și ne aducem mult mai ușor aminte de o lista de cumpărături chiar dacă am uitat-o acasă. Asta se datorează faptelor că:

  1. Organizăm faptele pe categorii – iar creierul iubește categorisirea
  2. Reținem informație mult mai ușor dacă este organizată spațial – suntem persoane vizuale

Limită

Pentru că listele sunt limitate, nu avem o infinitate de opțiuni. Creierul nostru se bucură pentru că poate să conserve energie, să nu calculeze eficiența a extrem de multor opțiuni.

Feedback

Când terminăm un lucru de pe o listă de activități pe zi (lista TODO) și tragem cu creionul peste el, creierul nostru primește un impuls de dopamină, ceea ce ne face să simțim plăcere. Ironic, tot acest impuls ne motivează să completam și următoarea activitate de pe listă.

Relevanță

Când construiești o listă de activități pe zi (listă TODO) îți dai seama ce activități sunt relevante pentru tine și pentru situație. Asta înseamnă că îți clarifică acțiunile pe care le dorești și sunt necesare de efectuat. În alte cuvinte, te împinge la organizare eficientă.

Stres

De departe lucrul meu favorit la liste, este că te eliberează de stres. De ce? Pentru că fără lista zilnică (TODO) navighezi mental între activități, sari de la un lucru la altul, într-un multitasking despre care am scris deja cât de ineficient și distrugător este.

Lista te ajută să te concentrezi la un sigur item și te eliberează de stres

Lista zilnică combinată

Pentru cursul de azi am creat o listă zilnică care să conțină toate elementele de care ai nevoie. Ea arată ca în imaginea de mai jos.

Listă de activități pe zi (listă TODO)  - Ziua + oamenii mei dragi

Cele patru secțiuni includ:

  • De făcut azi (TODO) – zona unde scrii activitățile într-un cuvânt. Există 3 coloane pe care poți să le organizezi sub forma: Acasă, Lucru, Copii
  • Blochez timp pentru – zona organizată pe oră. Ce vei face la nivel de oră. În mod ideal, toate elementele din „De făcut” vor avea o corespondență în „Blochez timp pentru”
  • De contactat – cu cine ai de vorbit azi: reparatorul de frigider, un client important, un prieten vechi, etc
  • De cumpărat – cred că știi la ce mă refer

Atașez aici un fișier pe care poți să îl descarci gratuit și să îl printezi – sau poți să folosești un caiet cu linii și să organizezi o pagină în cele patru zone.

Sper că această listă să ți de pară mai completă decât o simpla listă de activități zilnică (TODO) și să o folosești cu drag.

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Ce spun clienți mei: „odată ce am înțeles cum funcționează viața, nu a mai trebuit să sufăr”, „nu m-aș fi gândit niciodată din punctul asta de vedere”, „you blow my mind”!

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software
1 comment

Comentariile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu