Trimite și prietenilor tăi articolul!

Azi voi ține un curs despre time management și vreau să știți și voi câteva lucruri despre una dintre cele mai deștepte invenții: listele.

Memorare

Memorăm și ne aducem mult mai ușor aminte de o lista de cumpărături chiar dacă am uitat-o acasă. Asta se datorează faptelor că:

  1. Organizăm faptele pe categorii – iar creierul iubește categorisirea
  2. Reținem informație mult mai ușor dacă este organizată spațial – suntem persoane vizuale

Limită

Pentru că listele sunt limitate, nu avem o infinitate de opțiuni. Creierul nostru se bucură pentru că poate să conserve energie, să nu calculeze eficiența a extrem de multor opțiuni.

Feedback

Când terminăm un lucru de pe o listă de activități pe zi (lista TODO) și tragem cu creionul peste el, creierul nostru primește un impuls de dopamină, ceea ce ne face să simțim plăcere. Ironic, tot acest impuls ne motivează să completam și următoarea activitate de pe listă.

Relevanță

Când construiești o listă de activități pe zi (listă TODO) îți dai seama ce activități sunt relevante pentru tine și pentru situație. Asta înseamnă că îți clarifică acțiunile pe care le dorești și sunt necesare de efectuat. În alte cuvinte, te împinge la organizare eficientă.

Stres

De departe lucrul meu favorit la liste, este că te eliberează de stres. De ce? Pentru că fără lista zilnică (TODO) navighezi mental între activități, sari de la un lucru la altul, într-un multitasking despre care am scris deja cât de ineficient și distrugător este.

Lista te ajută să te concentrezi la un sigur item și te eliberează de stres

Lista zilnică combinată

Pentru cursul de azi am creat o listă zilnică care să conțină toate elementele de care ai nevoie. Ea arată ca în imaginea de mai jos.

Listă de activități pe zi (listă TODO)  - Ziua + oamenii mei dragi

Cele patru secțiuni includ:

  • De făcut azi (TODO) – zona unde scrii activitățile într-un cuvânt. Există 3 coloane pe care poți să le organizezi sub forma: Acasă, Lucru, Copii
  • Blochez timp pentru – zona organizată pe oră. Ce vei face la nivel de oră. În mod ideal, toate elementele din „De făcut” vor avea o corespondență în „Blochez timp pentru”
  • De contactat – cu cine ai de vorbit azi: reparatorul de frigider, un client important, un prieten vechi, etc
  • De cumpărat – cred că știi la ce mă refer

Atașez aici un fișier pe care poți să îl descarci gratuit și să îl printezi – sau poți să folosești un caiet cu linii și să organizezi o pagină în cele patru zone.

Sper că această listă să ți de pară mai completă decât o simpla listă de activități zilnică (TODO) și să o folosești cu drag.

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Ca tu să înțelegi viața și să trăiești inteligent și deci fericit/ă ai nevoie de o viziune globală asupra vieții tale, oferite de către psihologia modernă împreună cu filozofia de la începuturile umanității

Aleg să lucrez cu tine dacă:

  • ai încercat psihologii români incompetenți și nu ai obținut rezultatul dorit
  • ți-ai dat seama că colegii/prietenii tăi sunt reduși intelectual, trăiesc ca niște roboți
  • vrei să vezi dacă viața înseamnă mai mult decât job, soț/soție, credit, apartament, mașină

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software


Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie


1 gând la “De ce listele sunt geniale + un model mai eficient de organizare

Doar comentariile inteligente sunt publicate