7 trăsături ale oamenilor cu Inteligență Emoțională ridicată

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Autorul cărții „Emotional Intelligence 2.0” ne spune că „Emotional Intelligence is the other kind of smart”.

Inteligența Emoțională este un concept relativ vechi în străinătate (1995), iar în România încă necunoscut, privit cu scepticism, ca să nu spun chiar cu vehemență religios fanatică, mai ales în mediile de ITști.

Ce Inteligența Emoțională explică, printre multe alte lucruri, este de ce oamenii cu un IQ mediu depășesc în 70% din cazuri pe cei cu un IQ foarte mare.

În detaliu despre ce este IE și cum poate fi dezvoltată scriu în articolul Ce este Inteligența Emoțională (EQ) și de ce este mai importantă decât IQ-ul

Descriu în continuare câteva din trăsăturile oamenilor cu o Inteligență Emoțională ridicată.

1. Vocabular emoțional bogat

Se pare că doar 36% din oameni pot indica cu acuratețe emoțiile pe care le simt. În general, oamenii indică emoțiile prin modul vehement și alb/negru: „bine”, „rău”.

O persoană cu o Inteligență Emoțională ridicată poate să vadă mult mai clar situația: „frustrat/ ă”, „iritat/ă”, „singur/ă”, „anxios/ă”. Cu cât identifici mai specific emoția, cu atât poti să lucrezi cu ea mai bine, și să iei decizii mai corecte.

2. Curiozitate despre oameni

Oamenii cu o Inteligență Emoțională ridicată sunt empatici. Ei sunt curioși despre emoțiile și gândurile celorlaltora. În loc să îi judece, în loc să se simtă superiori colegilor, vecinilor, partenerului de viată, ei sunt curioși despre cum funcționează ceilalți.

3. Îmbrățișează schimbarea

Persoanele inteligent emoționale sunt deschise către schimbare, sunt flexibile în gândire și emotivitate. Ca contraexemplu, sunt fanaticii religioși cu ura lor împotrivă celor care nu sunt „chipul și imaginea lor”. La fel de opozanți la deschidere sunt: naționaliștii, tradiționaliștii, homofobii, mamele experte, șoferii experți, și ITstii – cu ura lor vehementă față de psihologie.

4. Conștienți de punctele tari și slăbiciuni

Vocea critică interioară ne macină pe toți, spunându-ne că nu suntem de ajuns de buni, că nu putem reuși, că nu suntem de ajuns de frumoși, etc.

Un exercițiu pe care îl fac cu clienții mei este să privească în trecut: de unde vine vocea critică negativă? Cine ți-a spus că „tu nu știi să faci nimic”, „tu nu o să faci nimic cu viața ta”?

Dacă vrei să fii de succes atunci este importat să știi cele 5 calități pe care le ai și să profiți de ele – printre altele să îți faci o pasiune/job care să le folosească. Nu poți să profiți de slăbiciuni sau de lucrurile despre care nu știi dacă ești bun. Este necesar să știi acum care sunt cele 5 punte tari ale tale.

5. Buni judecători de caracter

A fi un bun judecător de caracter nu înseamnă că îi considerăm pe toți ceilalți inferiori. Dimpotrivă, înseamnă a înțelege că de la fiecare persoană avem ceva de învățat. Înseamnă a înțelege ce motivează oamenii.

Întâlnesc manageri care îmi spun că nu pot să își motiveze oamenii. Acum știi de ce: pur și simplu nu pot să îi înțeleagă pe cei din jur. Nu pot/nu sunt antrenați să le înțeleagă emoțiile și gândurile.

6. Greu de jignit

E greu când te cunoști pe tine să te mai deranjeze cei din jur. Dacă tu te iubești și știi că faci lucrurile care îți plac, nici o părere din jurul tău nu te poate atinge. De asemeni, știi să faci haz de tine, să te iei peste picior. Asta ca puternic contraexemplu la șefii „serioși”, „cu importanta”, „veșnic stresați”.

7. Nu sunt perfecționiști

Oamenii cu o Inteligență Emoțională ridicată nu caută perfecționismul pentru că înțeleg că nu există. Suntem prin „design”, niște ființe failibile. Facem greșeli zilnic. Corpul nostru îmbătrânește, mintea noastră e tot mai uituca, ne înșală tot mai des.

Căutând perfecționismul procrastinăm, sau mai rău, nu nici măcar nu începem o pasiune pentru că „eu niciodată nu voi putea cânta/scrie la fel de bine ca X”.

Perfecționismul este cel mai bine exprimat prin Zeul Trebuie: „trebuie să iei 10 la toate materiile”, „trebuie să mă căsătoresc până la 30 de ani”, „trebuie să câștig mulți bani”.

Perfecționismul este de departe cea mai mare sursă de abuz față de copii și de oamenii din jur în societatea noastră românească.

Pe scurt

Inteligența Emoțională înseamnă conștientizarea propriilor emoții și a celor altora, precum și managementul emoțiilor și a relațiilor. Este rețeta de succes fără de care pur și simplu te învârti în întuneric. Aptitudinile de Inteligență Emoțională pot fi antrenate, astfel încât fericirea nu mai este un lucru abstract, ci unul foarte tangibil, care poate fi atins de către tine azi – sau curând.

Îți doresc multă viteză în înțelegerea și dezvoltarea Inteligenței Emoționale!

Like, share sau comment dacă ți-am îmbunătățit viața. Dacă nu înțelegi ce înseamană să mulțumești cuiva care depune mult efort pentru viața ta, cu siguranță nu ai ce sa cauți pe acest site.

Singurul coach din România cu educație și experiență de 10 ani în străinătate te ajută să ieși din burnout și depresie!

Cel mai important lucru al meu este ca tu să nu suferi ca mine.

Am trecut prin depresie de câțiva ani și multe alte lucruri grele. Am citit mai multă psihologie și filozofie decât orice persoană pe care o cunosc. Am călătorit prin lume și am găsit că există și oameni fericiți.

Ce spun clienți mei: „odată ce am înțeles cum funcționează viața, nu a mai trebuit să sufăr”, „nu m-aș fi gândit niciodată din punctul asta de vedere”, „you blow my mind”!

Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Inginer Software
3 răspunsuri

  1. Ma regăsesc în întregime cu exepția punctului 7. Mereu caut să mă perfecționez și de multe ori îmi pun piedici singur, acum realizez. Interesant articol!

Comentariile inteligente sunt publicate, atacurile la persona nu