De ce să îmbrățișezi depresia

„Nimeni nu mă place”. „E ceva rău cu mine”. „Niciodată nu fac nimic bine”. Dacă ai avut vreodată depresie, atunci cu siguranță îți sunt cunoscute aceste expresii.

Schimbare

Depresia este o boală de gânduri teribilă, dar nu este doar atât. De cele mai multe ori depresia apare din cauză că ai avut un mod de viață care acum nu mai e viabil – poate ai trăit cu zeul Trebuie, iar acum începi să culegi roadele distrugătoare ale sale. Poate te-ai înecat într-un job care nu îți aducea satisfacție dar pe care îl făceai pentru că „așa face toată lumea”, „așa mi-a zis mama”. Poate ai stat într-o relație mult prea mult timp și fără să îți dai seama te-ai scufundat în tristețe, în lipsa de (auto)apreciere, în insatisfacție.

Depresia poate să îți transmită că e timpul să ieși din modul tău de viață obișnuit, dar nu fericit. Depresia este un mod de a transmite mesajul că ai nevoie de schimbare!

Nimeni nu mă place

Știu că vocea ta interioară îți spune asta, dar nu e adevărat. În depresie gândurile și emoțiile noastre o iau razna și ne proiectează doar ce e mai rău.

Dacă cauți puțin în jur, la prieteni sau cunoștințe, vei găsi oameni care și ei sunt în depresie sau au trecut pe acolo. Acei oameni îți vor acorda atenție și susținere, vor fi acolo pentru tine. Ai foarte mari să găsești noi prieteni și să creezi relații pe viață din această cauză.

E ceva rău cu mine

Ca și mai sus, tot vocea critică interioară dă cu tine de toți pereții și te umilește. Dar e doar o înșelătorie.

Dacă un prieten ar veni la tine și s-ar plânge că „e ceva rău cu el/ea” cum te-ai comporta? L-ai îmbrățișa? I-ai spune că nu e adevărat? I-ai arăta ce persona minunată e de fapt?

Dacă îți iei puțin timp să te analizezi, vei descoperi cât de multe lucruri frumoase ai făcut în trecut. Și ce lucruri frumoase și fericite vei face în viitor.

Depresia, ironic, te poate împinge să descoperi o parte din tine mult mai caldă, mai iubitoare, mai ne-perfecționistă, mai îngăduitoare cu tine însuți.

Sunt depresiv/ă

Oamenii normali se cataloghează ca depresivi. Dar tu nu ești un om normal, ești un om inteligent. Tu înțelegi ceva ce ei nu înțeleg: sentimentele sunt trecătoare. Ce simți acum este foarte posibil să nu simți în trei minute, trei zile sau luni.

„Sunt depresiva” este ce zic ei. Ce spui tu este: „Simt un sentiment de tristețe. Dar va trece curând”. Tu știi să nu te identifici cu emoțiile și gândurile. Ele sunt trecătoare, iar tu este deasupra.

Depresia iată, te învață să te privești din afară, ca un observator. Să înțelegi că nu ești definit de emoții și gânduri, și că nu ești sub controlul lor.

Test

Depresia este o boală teribilă, care doare foarte puternic, durează mult și poate chiar să se termine în sinucidere. Dacă vrei să vezi cum stai cu gândurile, te rog să faci acest test rapid și în caz că ai un rezultat alarmant, să te îndrepți către o persoană specializată.

Nu uită, depresia este trecătoare, și… înșelătoare. Nu are rost să suferi pentru ea prea mult – Ea nu merită efortul tău!

Pe scurt

Chiar dacă pare fioroasă, depresia este prietenul tău. Îți spune – chiar dacă câteodată fără tact și chiar violent – că e timpul să îți schimbi jobul, relația, modul de viață. Îți aduce prieteni noi care și ei au trecut prin această criză. Te învață să nu cauți aprecierea în exterior, cât  să te iubești pe tine însuți, să fii mai blândă cu tine, mai ne-perfecționistă. Îți arată cum să te detașezi de emoții și gânduri, să nu le lași să te conducă.

Îți urez să ai o perspectivă pozitivă și să te folosești de depresie, să te conectezi cu persoane dragi și să îți faci curățenie în viață! 

Dacă mai vrei articole pe acest subiect, arată asta printr-un like sau share:
Facebook
Google+
http://adrianvintu.net/2017/02/17/de-ce-sa-imbratisezi-depresia/
Twitter
LinkedIn

Adrian, vreau să mă stresez mai puțin. Cum fac?

Adrian, vreau să îmi controlez emoțiile. Cum fac?

Adrian, vreau să nu mă mai supăr atât de mult. Cum fac?

Adrian, vreau să am mai mult timp liber. Cum fac?

Adrian, vreau să comunic mai bine cu partenerul/copiii. Cum fac?

Adrian, vreau să îmi întăresc încrederea de sine. Cum fac?

Adrian, vreau să scap de depresie. Cum fac?

Adrian, vreau să trăiesc o viață fericită. Cum fac?
Îți place articolul? Vrei să știe și prietenii tăi? :)