De ce majoritatea românilor nu sunt fericiți

Trimite și prietenilor tăi articolul!

La cursul de săptămâna trecută din Cluj mi-a fost reconfirmat un fapt care mi-a fost adus în vedere de publicul meu de oameni inteligenți și simpatici din Oradea.

Categorii

Pentru a vorbi despre fericire, în primul rând e nevoie să observi tipare și să le poți măsura. Dacă nu observi lucrurile, activitățile și evenimentele care îți aduc fericire, atunci ai putea să crezi că ea este mistică, care vine din ceruri, sau că este aleatoare. Dacă consideri că fericirea este un lucru intangibil, atunci da, nu o vei putea atinge.

Dacă înțelegi că fericirea sunt procese neurologice, evenimente, activități și perspective, atunci ai acces la ea și poți duce o viată deosebit de ușoară și frumoasă.

Graficul de mai jos ne arată modele de fericire corelate cu durată lor în timp.

 

Pasiunea

De exemplu, un tip de fericire de lungă durată este Pasiunea. De exemplu, a scrie regulat pe situl tău poate fi pasiunea ta. Sau a-ți crește firma. Poate vinzi produse în care crezi, iar asta înseamnă căutare de clienți noi, marketing, certuri cu oameni care îți vor răul din diferite motive – funcționari, competiție, vecini, „prieteni”. Pasiunea implică multă… durere.

Fericirea pe termen lung implică… durere!

Gratuitatea

Acest lucru este iar unul neînțeles – oamenii cred că fericirea este gratuită. Nici pe departe. Cu cât fericirea este mai de lungă durată, cu atât vei renunța la mai multe plăceri mai mici pentru cea mai mare.

De fapt, ține de inteligenta emoțională să poți să amâni o plăcere pe termen scurt, pentru una pe termen lung. De exemplu, să renunți la plăcerea de a mânca după ora 6 seară, pentru a avea un corp sănătos și frumos.

Această componentă de auto-control al emoțiilor poate fi antrenată și te poți îndrepta pentru ajutor către un coach specialist în inteligența emoțională.

Plăcerea

În contextul graficului de mai sus, Plăcerea ne este oferită de către lucruri mici, ca și un concert super, o cină bună la un restaurant, o petrecere pe cinste. De asemenea, un masaj sau chiar cafeaua de dimineață ne pot oferi această plăcere.

„Plăcerea nu e fericire”

Aici intervine problema: majoritatea oamenilor cu care am vorbit nu știu că aceste mici plăceri sunt forme de fericire. Ei le numesc „ceva bun”, „ceva diferit”, dar se feresc de cuvântul „fericire”.

Ei nu declară „cafeaua mea favorită îmi aduce fericire” ci „cafeaua mea favorită e ok”. Ei însuși aleg să își minimalizeze sentimentul de fericire.

Ei consideră, în general, că micile plăceri nu sunt fericire. Aceasta este marea și tragica problemă: decizia (îndoctrinată sau inventată) de a minimiza micile plăceri ale vieții, în speranța marilor evenimente: căsătorie, promovare la job, etc.

Micro-momente

Fericirea este constituită și din micro-momente: o mângâiere, un zâmbet, o cafea. Faptul că noi nu profităm la maxim de ele, că nu suntem atenți la ele și că le tratam cu indiferență este exact sursa nefericirii.

Gratitudinea

Oamenii fericiți sunt cei care profită atât de pasiuni personale cât și de micile plăceri. Oamenii nefericiți sunt cei care nu trăiesc în prezent, ci se atașează de evenimente viitoare care își imaginează că le vor aduce fericire: „trebuie să te căsătoreștii”, „trebuie să îți iei casa”, „trebuie sa…”. Cred că recunoști discursul.

A ști să spui stop, a ști să trăiești în prezent, a ști să ai gratitudine pentru lucrurile mici sunt calea și o parte a realizării fericirii.

Abuzul

Pentru că tipul de fericire Plăcere are o durată scurtă, persoanele care trăiesc exclusiv din acest tipar sunt mereu în căutarea următoarei doze, asemenea celor dependenți de droguri. Exemple sunt cei care abuzează de plăcerile mâncării, alcoolului, țigărilor, sau televizorului.

Răutatea/surprinderea

Îmi amintesc de un episod acum aproape 10 ani. Eram cu o colegă de serviciu, mergeam pe stradă și m-am oprit să miros o tufă de trandafiri. Ea s-a uitat mirată la mine și a exprimat curioasă: „Da’ ce, tu ești homosexual?”

Deci când te vei opri să mirosi o floare, sau să privești cerul – mai ales acum că în sfârșit vine primăvara –, probabil oamenii care trăiesc pe pilot automat vor râde de tine sau vor fi surprinși. Asta fac oamenii nefericiți: încearcă să îi facă și pe cei din jur la fel. Săracii copii ai acestor personaje robotice, copii care trebuie să supraviețuiască într-o casă plină ne părinți nebuni, needucați/îndoctrinați și plini de răutate.

Pe scurt

Există diferite tipuri de fericire în funcție de durată ei. Pasiunea este un tip de fericire de lungă durată. Chiar dacă Plăcerea este un tip de fericire de scurtă durată, ea este o componentă esențială a vieții și ne ajută să trecem peste momentele grele pentru a ne susține Pasiunea. Oamenii fericiți sunt astfel, pentru că sunt atenți la aceste micro-momente, caută și găsesc noi plăceri în fiecare zi, și nu le minimizează valoarea.

Îți doresc să ai parte de cât mai multe micro-momente de fericire în îndeplinirea pasiunii tale!

 

STOP ANXIETATE

Dacă suferi din cauza doamnei Anxietăți, ai șansa să te eliberezi în doar 20 de zile. Pentru asta, accesează programul anti-anxietate oferit de către STOP ANXIETATE. Îți doresc mult succes!

Trimite și prietenilor tăi articolul!

Când a apărut anxietatea și depresia prima oară în viața mea, am luat-o razna. Simțeam frică de lumină, dar și de întuneric. Simțeam frică de zgomote puternice, dar și de liniște. Simțeam frică să stau singur, dar și să ies în lume. Credeam că înnebunesc!
Mai rău, din cauza atacurilor de panică am ajuns să nu mai am încredere în mine, să nu mai ies din casă, să mă izolez.
După aproape de jumătate de an în această situație, am decis că singura soluție de a scăpa de suferință este... sinuciderea.
10 ani mai tărziu, sunt perfect sănătos, fericit, și ajut oameni să iasă din anxietate și depresie. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, este o poveste și mai lungă, pe care o vei trăi și tu la rândul tău, odată ce te hotărăști să spui stop suferinței tale.
Când simți că nu mai poți, și explodezi de teroare și supărare, atunci fă-ți loc pentru 20 de training online, în care nu numai că vei reveni la starea anterioară psihologică, ci îți vei crea o nouă viață, o viață în care tu ești în control, în care tu ai puterea, și încredere în tine și nu îți pasă de ce spun ceilalți.
Ridică mâna și spune: vreau să termin cu anxietatea și depresia, în 20 de zile! Acum!

Stop anxietate și depresie!

Consilier Psihologic, Profesor de Mindfulness , Soft Skills Trainer, Executive & Team Coach, Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®, Inginer Software

Vreau eBook-ul de 100 de pagini: Eliberarea de depresie